Czym Charakteryzuje się Piwo Pszeniczne

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Piwa Pszenicznego

Czas czytania: około 4 min

Jeszcze przed kraftową rewolucją, gdy na rynku piwnym królował niepodzielnie poczciwy Lager, piwa Pszeniczne były jak powiew świeżego powietrza. Coś innego od tego co piło się na co dzień.

 

Prawda jest jednak taka, że ciągle był to rodzaj piwa raczej marginalny. Jasne, miał swój udział w rynku, ale z Lagerami i Pilsami pod kątem sprzedaży nie mógł się równać.

 

Może wynikało to z preferencji? Albo ze świadomości konsumenckiej?

 

Ciężko mi się na ten temat wypowiadać, ale jedno i drugie jest możliwe. Charakterystykę piwa pszenicznego opisuję nieco niżej, ale każdy wie, że jest to piwo dosyć gładkie.

 

Nie każdemu przypadnie do gustu, nie każda pora roku jest dla tego stylu odpowiednia. Ale czy aby na pewno? Mamy to szczęście, że żyjemy w czasach kraftowej rewolucji 😉

 

Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie.

 

Co oznacza, że i różnych odmian piw pszenicznych jest całe mnóstwo. Nie wszystkie oczywiście są wytworem współczesnym. Niektóre odmiany zostały po prostu odkurzone.

 

Ale czy to ważne? Ważne jest to, że możemy się cieszyć naprawdę doskonałym napitkiem. Ja sam jestem umiarkowanym sympatykiem piwa pszenicznego.

 

Są jednak wersje, za którymi wręcz przepadam.

 

Czym Charakteryzuje się Piwo Pszeniczne

W dużym skrócie można powiedzieć, że piwo pszeniczne charakteryzuje się tym, że jest uwarzone z udziałem słodu pszenicznego. Tyle w bardzo okrojonej teorii.

 

Może to być jednak różna ilość, tudzież proporcja, tego słodu. W zależności od wersji może to być od 30% do 70%. Chociaż w przypadku polskiej dumy, piwa Grodziskiego, jest to nawet 100%.

 

Tak naprawdę to różnych wariacji jest naprawdę bardzo dużo.

 

 

Oraz wiele innych. Pod tym linkiem znajdziesz bodaj pełną listę przeróżnych pszeniczniaków. Każdy jest inny, ale wspólnym mianownikiem pozostaje wspomniany już słód pszeniczny.

 

Przeważnie są to piwa o dosyć mętnej charakterystyce, częściej kwaśne lub lekko słodkie niż goryczkowe, chlebowe, często owocowe oraz o słabo wyczuwalnych aromatach chmielu. Lub w ogóle nie występujących. 

 

W praktyce są jednak duże odstępstwa od tej reguły.

 

Idealnym przykładem niech będzie chociażby White IPA. Chmielowe jak prawdziwe India Pale Ale, ale bardziej gładkie w smaku. Takich ciekawych kombinacji jest znacznie więcej.

W dużym skrócie można powiedzieć, że #piwoPszeniczne charakteryzuje się tym, że jest uwarzone z udziałem słodu pszenicznego. Tyle w bardzo okrojonej teorii. Tak naprawdę to różnych wariacji jest naprawdę bardzo dużo #Pszeniczniak

 

Dzisiaj chciałbym się skupić na czterech pod stylach: Leichtes Weizen, Krystal Weizen, Berliner Weisse i American Wheat, A po polsku Lekkie Pszeniczne, Kryształowe Pszeniczne, Berlińskie Pszeniczne oraz Amerykańskie Pszeniczne.

 

Na pozostałe jeszcze przyjdzie czas, obiecuję 🙂

 

A niektóre już masz podlinkowane na powyższej liście. Ok, wracając do tematu. Każda z 4 odmian posiada swój własny charakter, coś co ją wyróżnia na tle pozostałych.

 

Leichtes Weizen to lekki pszeniczniak o dosyć jasnym kolorze i niskim poziomie alkoholu. Posiada typowe aromaty goździkowo-bananowe, ale wszystko w zasadzie w wersji “light”.

 

Jak zapewne wiesz, większość piw pszenicznych jest niefiltrowanych. 

 

Krystal Weizen natomiast to piwo pszeniczne, które jest filtrowane. W rezultacie otrzymujemy większą przejrzystość, bardziej subtelne aromaty, ale za to więcej bąbelków.

 

American Wheat, lub jak kto woli Amerykańskie Pszeniczne, to taki pszeniczniak, który jest bardziej chmielowy. Inne są też drożdże, więc aromaty banana i goździka nie występują. Osobiście uważam, że jest świetne.

 

Najciekawszy z całego towarzystwa jest chyba Berlińskie Pszeniczne. 

 

Do uwarzenia Berliner Weisse wykorzystuje się bakterii lactobacillus delbrueckii czyli bakterii kwasu mlekowego. Wiem, o czym myślisz – nie brzmi to zbyt zachęcająco.

 

Ale jest to naprawdę bardzo przyjemny i kwaskowaty styl. Do tego posiada niski poziom alkoholu sprawia, że jest to idealne piwo na lato. Zbyt kwaśne jak na Twoje standardy?

 

Można pić z dodatkiem owoców lub syropu.

 

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Piwa Pszenicznego

Jeżeli chodzi o to jaki chmiel będzie najlepszy do uwarzenia piwa pszenicznego to sprawa jest prosta. Można powiedzieć, że nawet bardzo prosta. 

 

Po pierwsze dlatego, że chmielowe smaki i aromaty mają być na niskim poziomie. W związku z tym nie jest ważne aż tak bardzo jaki będzie to chmiel. Nie może go być za dużo.

 

Drugi powód jest taki, że zazwyczaj są to chmiele określane jako szlachetne.

 

Hallertauer, Tettnanger, Żatecki i Spalt. Do tego grona można dorzucić jeszcze kilka innych o podobnej charakterystyce. Można się pokusić o drobne eksperymenty 😉

 

Wyjątkiem będzie Amerykańskie Pszeniczne, które jest znacznie bardziej chmielowe. Tutaj najlepsze będą amerykańskie chmiele nowofalowe. Na przykład Amarillo czy Mosaic.

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Piwa Pszenicznego

 

Polecane odmiany chmielu do Piwa Pszenicznego

  • Hallertauer
  • Tettnanger
  • Żatecki
  • Spalt
  • Hersbrucker
  • Perle
  • Magnum
  • First Gold
  • Glacier
  • Mount Hood
  • American Wheat
    • Willamette
    • Centennial
    • Amarillo
    • Cascade
    • Citra
    • Mosaic

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email