Czym Charakteryzuje się Piwo Schops

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Piwa Schops

Czas czytania: około 3 min

Jeśli nie pochodzisz z Wrocławia to prawie na pewno nie słyszałeś o tym piwie. Schöps, Schoeps lub po prostu Schops to wrocławskie piwo, którego początki mogą sięgać nawet 1300 roku.

 

Jak to zazwyczaj bywa w przypadku historii, nie zawsze wszystko łatwo jest ustalić. Niektóre źródła podają, że wzmianka o tym piwie po raz pierwszy pojawia się w 1553 roku.

 

Brewers Association z kolei twierdzi, że może to być nawet początek XIV wieku.

 

Ale jak wiemy BA nie zawsze jest wiarygodne w tym co podaje… akurat w tym przypadku mam ogromną nadzieję, że się nie mylą. Dlaczego?

 

Ano dlatego, że wielce prawdopodobnie można by Schopsa zakwalifikować jako polskie piwo. Rok 1553 to już bardziej czasy Habsburgów, ewentualnie jeszcze z naleciałościami czeskimi.

 

Z drugiej strony Wrocław jest Polski, więc przejmujemy to piwo, hyc!

 

Będąc już jednak całkiem serio to chyba należy ten styl określić po prostu jako wrocławski. Wrocław natomiast to miasto trzech narodów i każdy z nich ma w tym piwie część zasług.

 

Czym Charakteryzuje się Piwo Schops

Schops to piwo pszeniczne, górnej fermentacji i… wiele z tego co wiadomo o tym piwie wiemy tylko i wyłącznie dzięki międzynarodowemu zespołowi pasjonatów.

 

Chociaż styl ten był bardzo popularny i święcił swoje sukcesy na ówczesnej piwowarskiej arenie, to niestety do dnia dziś nie zachowały się żadne oryginalne receptury.

 

Ludzie, którzy podjęli się zadania przywrócenia nam tego piwa wykonali ogromną pracę.

 

Bazując tak naprawdę głównie na zachowanych opisach Schopsa z tamtych czasów oraz historycznej wiedzy na temat piwowarstwa tego okresu. Jeśli to nie jest niesamowite to już nie wiem co.

Piwo #Schops zostało odtworzone bazując na zachowanych opisach Schopsa z tamtych czasów oraz historycznej wiedzy na temat piwowarstwa tego okresu. Jak dla mnie niesamowita sprawa i wielki szacun #piwowarstwo

 

Dzięki Browarowi Stu Mostów, Andrzejowi Urbankowi oraz innym ludziom żywo zaangażowanym w odzyskanie tego stylu dla miłośników piwa możemy dziś znów delektować się wrocławskim Schopsem. 

 

Ja mam do powiedzenia tylko jedno: dziękuję.

 

Bo jest za co. Piwo pszeniczne, lekkie, przyjemnie aromatyczne, do tego nieco kwaskowe… aj, co ja się będę produkował. Browar Stu Mostów opisał to piwo najlepiej i stwierdzam, że jest po prostu pyszne. Na zdrowie!

 

https://100mostow.pl/schops/#confirm



Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Schops

Z tego co jest napisane na powyższej stronie piwo Schops “był piwem oszczędnie chmielonym”. Myślę więc, że co do intensywności sprawę mamy jasną. Pozostaje pytanie o odmiany.

 

W przypadku takich piw chmiele szlachetne to zawsze bezpieczny wybór. Oczywiście, mowa tu o Hallertau, Tettnanger, Spalt i Żateckim. A ja tradycyjnie już dodam do tego grona Lubeski.

 

W opisie na stronie Stu Mostów znajdziesz wzmiankę o polskim chmielu Lomik.

 

Jeśli uda Ci się go dostać to na pewno będzie to dobry kompan. Może być jednak różnie z dostępnością, gdyż była to odmiana zanikająca, ale na szczęście powoli wraca do łask.

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Schops

 

Polecane odmiany chmielu do Piwa Schöps

  • Lubelski
  • Lomik
  • Tettnanger
  • Hallertau
  • Żatecki
  • Spalt

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email