Czym Charakteryzują się Ciemne Lagery

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Ciemnego Lagera

Czas czytania: około 4 min

Ok, zanim przejdę do meritum to muszę napisać kilka słów wyjaśnienia. Ciemny Lager to bardzo szerokie pojęcie. W tej grupie jest kilka piw, które są odrębnymi stylami piwnymi.

 

Marcowe, Wiedeński Lager, Niemiecki Ciemny Lager, Czeski Ciemny Lager, Amerykański Ciemny Lager, Schwarzbier czy wszelkie inne niemieckie wariacje z nazwą Dunkel. Co znaczy ni mniej ni więcej tylko “ciemne”.

 

Do tej szerokiej grupy zaliczyć można by również Koźlaka oraz Baltic Porter.

 

Koniec końców wszystkie te piwa są ciemnymi piwami dolnej fermentacji. I chociaż różnią się między sobą, to jednak posiadają wiele cech wspólnych. No może oprócz powyższej dwójki. 

 

Koźlak sam w sobie posiada wiele odmian, a Porter Bałtycki to jednak trochę inna kategoria wagowa. Więc te style nie będą tu omawiane. Schwarzbier jest temu ostatniemu teoretycznie najbliższy…

 

Ale w praktyce nie mają ze sobą aż tak dużo wspólnego. 

 

W przeciwieństwie do innych wyżej wymienionych. Dlatego postanowiłem stworzyć jeden zbiorczy artykuł o ciemnych lagerach. Tych z Wiednia, Czech i USA, a także tych z marca i tych ciemnych jak smoła.

 

Czym Charakteryzują się Ciemne Lagery

Mowa tu oczywiście o piwach takich jak Marcowe, Wiedeński Lager, Amerykański, Niemiecki i Czeski Ciemny Lager oraz Schwarzbier, co po polsku oznacza po prostu czarne piwo.

 

Dlaczego właśnie o tych i dlaczego nie są to oddzielne artykuły? Bo wszystkie te piwa są do siebie bardzo podobne. Wiedeński Lager jest wręcz często uważany za kopię Marcowego.

 

Czeski i Amerykański Ciemny Lager chyba nie wymaga tłumaczenia 🙂

 

Niemiecki Ciemny Lager, czasami zwany także Munich Dunkel, jest do nich bliźniaczo podobny.

 

Może się wydawać, że najbardziej nie pasuje tutaj Schwarzbier, ale tylko pozornie. Każde z wymienionych piw może posiadać nieco inną barwę. Nieco inny odcień ciemności.

 

Amerykański Ciemny Lager może być barwy od jasno brązowej aż po bardzo ciemną. Czeska i Monachijska wersja tego samego od jasno brązowej aż po ciemno brązową.

 

Wiedeński Lager i Marcowe od miedzianej po czerwono-brązową.

 

Schwarzbier naturalnie ma najwęższą paletę dopuszczalnych barw – ciemny brąz do czerni. Teoretycznie więc może się tak zdarzyć, że wszystkie wyżej wymienione piwa będą mieć taką samą lub prawie taką samą barwę.

 

Wszystkie również posiadają wiele cech wspólnych jeśli chodzi o wyczuwalną goryczkę, która oscyluje raczej na niskim poziomie. Ewentualnie na poziomie średnim.

 

Aromaty oraz smaki pochodzące z chmielu są prawie niewyczuwalne.

Smaki i aromaty w przypadku #CiemnyLager powinny pochodzić głównie ze słodów. I to jest jednocześnie to czym różnią się między sobą. Goryczka raczej na niskim poziomie. Aromaty oraz smaki pochodzące z chmielu są prawie niewyczuwalne #dunkel

 

A przynajmniej takie być powinny. I to we wszystkich opisywanych piwach. Smaki oraz aromaty w przypadku Ciemnych Lagerów powinny pochodzić głównie ze słodów. I to jest jednocześnie to czym różnią się między sobą.

 

Czeski Ciemny Lager charakteryzuje się niskim lub średnim czekoladowym, palonym i słodowym smakiem i aromatem. Monachijski Ciemny Lager uwarzony naturalnie na monachijskim słodzie zawiera podobne walory plus chlebowe i herbatnikowe nuty.

 

Amerykański odpowiednik idzie raczej w kierunku karmelowym.

 

Marcowe i Wiedeński Lager posiadają na tym polu cechy wspólne.

 

Są to tostowe i herbatnikowe aromaty oraz lekka słodowa słodycz. Na pewno są to piwa podobne, ale czy identyczne? Chyba nie. Spokrewnione, ale ciężko mi się zgodzić z narracją, że są to wierne kopie. Wiedeński Lager jest bardziej rześki.

 

A Schwarzbier? Jest to piwo o najbardziej palonym charakterze, ale daleko mu do naszego Portera. Jest to piwo znacznie lżejsze w smaku i bardziej orzeźwiające, chociaż ciągle mocno słodowe.

 

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Ciemnego Lagera

Jeżeli chodzi o to jakie odmiany chmielu mogą zostać użyte do uwarzenia Ciemnego Lagera to sprawa jest przejrzysta. I to bez względu na to czy to będzie Wiedeński Lager czy Schwarzbier.

 

Amerykański Ciemny Lager czy któryś z europejskich Dunkel Lager. Z prostego powodu. W każdym wypadku smaki i aromaty pochodzące z chmielu są co najwyżej subtelne.

 

W tej roli najlepiej odnajdą się szlachetne odmiany chmielu.

 

Mowa tu oczywiście o Hallertauer, Tettnanger, Spalt i Żateckim. Ja tradycyjnie i patriotycznie dorzucę jeszcze Lubelski 😉 nie znaczy to jednak, że nie można poeksperymentować.

Polecane odmiany chmielu do Ciemnego Lagera

 

Polecane odmiany chmielu do Ciemnego Lagera

  • Żatecki
  • Lubelski
  • Spalt
  • Tettnanger
  • Hallertauer Mittelfruh
  • Hallertauer Taurus
  • Magnum
  • Northern Brewer
  • Perle
  • Cascade
  • Citra
  • Chinook
  • Mount Hood

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email