Charakterystyka Odmiany Chmielu Medusa

Chmiel Medusa: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Odmiana chmielu Medusa to zapewne jedna z najciekawszych odmian ostatnich lat. Jeśli nie za sprawą swojej palety aromatów to za sprawą tego jak wygląda.

 

Medusa znana jest również jako “MultiHead” co można by przetłumaczyć jako “wielogłów”. Skąd taka właśnie nazwa? Z powodu tendencji do wypuszczania szyszek mnogich.

 

Nie oznacza to, że na krzaku znajduje się więcej niż jedna szyszka 😉

 

Jak zapewne pamiętasz z mitologii greckiej, Meduza to stwór, który posiadał wiele głów. I tak właśnie wyglądają szyszki tej odmiany chmielu. Często posiadają dualne szyszki.

 

Wygląda to trochę jak zmutowana szyszka chmielu z dodatkową mniejszą szyszką. Lub kilka szyszek jakby zrośniętych ze sobą. W przypadku tej odmiany jest to jak najbardziej w porządku.

 

Chmiel Medusa, lub jak kto woli Wielogłów, pochodzi od neomexicanusa.

 

Podobnie jak dwie inne wspaniałe odmiany, które już miałem okazję opisywać. Mam tu na myśli Amallia oraz Sabro. Neomexicanus to amerykańska pierwotna odmiana chmielu.

 

To właśnie niej, chmiele powstałe na jej bazie, zawdzięczają wspaniałe aromaty cytrusowe oraz owoców tropikalnych. A jak jest w tym przypadku?

 

Na pewno nie będziesz rozczarowany. 

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Medusa

Medusa oprócz swojego charakterystycznego wyglądu, posiada bardzo przyjemne aromaty cytrusowe, z nutami owoców tropikalnych. W tym melon, guawa oraz wyczuwalną brzoskwinią jeśli chmiel został dodany na wczesnym etapie gotowania.

 

Jest to odmiana chmielu określana jako uniwersalna, więc teoretycznie sprawdzi się równie dobrze do chmielenia na aromat, smak oraz goryczkę.

 

Teoretycznie. W praktyce najlepiej sprawdza się w przypadku smaku i aromatu.

 

W przypadku zastosowania na goryczkę, także w przypadku single hopów, wrażenia mogą być nie do końca przyjemne. Spotkałem się z kilkoma opiniami, że dostarcza dosyć ostrej goryczki.

 

Co nie znaczy, że nie warto spróbować. Ewentualnie, Medusę można pożenić z jakimś typowym chmielem goryczkowym, żeby pozwolić jej się skupić na tym co robi najlepiej. 

#Medusa to odmiana uniwersalna, ale tylko w teorii. Najlepiej sprawdzi się podczas #chmielenie na smak i aromat. Goryczka może wyjść średnio przyjemna, ze względu na pochodzenie od #neomexicanus. Może pojawić się taki trochę koci charakter...

 

Aromaty chmielu Medusa

  • Cytrusowy
  • Owoców tropikalnych
  • Nuty brzoskwiniowe
  • Nuty guawy
  • Nuty melona

 

Skład chemiczny chmielu Medusa

  • Alfa-kwasy: 3%
  • Beta-kwasy: 6,5%
  • Kohumulon: 35% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,7 mL / 100g
    • Mircen: 54,59%
    • Humulon: 9,07%

 

https://www.neomexicanus.com/documents/medusa-fact-sheet.pdf

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Medusa

Odmiana chmielu Medusa (chociaż strasznie spodobała mi się polska wersja “Wielogłów”) znajdzie szerokie zastosowanie w wielu piwach górnej fermentacji.

 

Mam tu na myśli przede wszystkim amerykańskie ale, które pozwolą jej rozwinąć pełnię potencjału. American Pale Ale, American India Pale Ale czy New England India Pale Ale.

 

Czy coś jeszcze? Mocniejsze wydania IPA jak Imperial IPA oraz Double IPA.

 

A także wszędzie tam, gdzie pożądany jest mocny cytrusowo-tropikalny kopniak.

 

  • American Pale Ale
  • American IPA
  • New England IPA
  • Imperial IPA
  • Double IPA
  • Amerykańskie Pszeniczne
  • Saison
  • Blonde Ale
  • Golden Ale
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Medusa

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email