Charakterystyka Odmiany Chmielu Sabro

Chmiel Sabro: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 2 min

Dzisiaj na tapetę bierzemy zapewne jedną z najciekawszych odmian chmielu jakie pojawiły się w ostatnich latach. I chociaż było ich naprawdę sporo to wcale nie przesadzam.

 

Myślę, że po lekturze poniższego tekstu przyznasz mi rację.

 

A przynajmniej mam taką nadzieję 🙂

 

Chmiel o jakim będzie dziś mowa to Sabro. Brzmi niepozornie? Nic bardziej mylnego. Profil aromatyczny tej odmiany jest wręcz powalający, o czym piszę poniżej.

 

Ale jest on niezwykły jeszcze z jednego bardzo ważnego powodu. Ogromna większość chmieli uprawianych w Stanach Zjednoczonych pochodzi ze Starego Kontynentu.

 

Jedne mniej, inne bardziej. Niektóre to tylko daleki kuzyn, ale zawsze.

 

Natomiast Sabro to chmiel, który posiada w sobie dziedzictwo Ameryki Północnej. Został on wyhodowany z żeńskiej rośliny chmielu, która pochodzi z gór niedaleko Nowego Meksyku.

 

Jej pełna nazwa to humulus lupulus neomexicanus i to właśnie jej Sabro zawdzięcza swoją głębie smaków i aromatów.

 

Nie wiem jak Ty, ale ja jestem oczarowany tą historią!

Chmiel #Sabro pochodzi od rdzennego chmielu Ameryki Połnocnej humulus lupulus neomexicanus i zdecydowanie posiada w sobie dziedzictwo tamtych stron #odmianyChmielu

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Sabro

Sabro jest chmielem aromatycznym w pełnym tego słowa znaczeniu. Może nawet super aromatycznym. Bukiet aromatów jaki oferuje jest naprawdę imponujący.

 

I co równie ważne, są to nuty bardzo rzadko spotykane w innych odmianach. Sabro zapewnia aromaty mandarynki, kokosa, owoców tropikalnych i pestkowca.

 

A także subtelniejsze wonie cedru, wanilii i mięty.

 

Przyznam szczerze, że mnie najbardziej fascynuje ten kokos 🙂 chyba jeszcze się z tym nie spotkałem, aby chmiel posiadał taki aromat.

 

Co dodatkowo działa na plus tej odmiany jest fakt, że posiada ona doskonałe właściwości browarnicze. Bezbłędnie przenosi wszystkie aromaty do uwarzonego piwa. 

 

Aromaty chmielu Sabro

  • Mandarynka
  • Kokos
  • Owoce tropikalne
  • Pestkowiec
  • Nuty cedru
  • Nuty wanilii
  • Nuty mięty
 

Skład chemiczny chmielu Sabro

  • Alfa-kwasy: 14% – 18%
  • Beta-kwasy: 4% – 7%
  • Kohumulon: 20% – 24% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 2,5 – 3,5 mL / 100g
    • Mircen: 51% – 68%
    • Humulon: 7% – 14%
 

http://brulosophy.com/2019/05/02/the-hop-chronicles-sabro-2018/ 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Sabro

Równie imponująca co bukiet aromatyczny, jest lista piw jakie można uwarzyć z odmianą chmielu Sabro. Nic dziwnego, że już teraz jest to ulubiony chmiel całej rzeszy piwowarów.

 

Możliwości są naprawdę ogromne. Zwłaszcza wśród piw górnej fermentacji, które pozwolą wyciągnąć z Sabro wszystko co najlepsze, ale i dla lagerów znajdzie się miejsce.

 

  • Pszeniczne
  • Golden Ale
  • Amerykański lager
  • India Pale Lager
  • Pale Ale
  • APA
  • IPA
  • Sesyjne IPA
  • Nowoangielskie IPA 
  • Imperial IPA
  • Saison
  • Porter
  • Stout
  • Piwa owocowe
 

Myślę, że nie ma na co czekać tylko trzeba się brać za warzenie!

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Sabro

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej