Czym Charakteryzuje się Piwo Żytnie

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Piwa Żytniego

Czas czytania: około 3 min

Jeżeli nigdy wcześniej nie spotkałeś się z Piwem Żytnim to wiem co myślisz. Jęczmień spoko, pszenica ok, ale żyto do piwa? Dla wielu osób żytnia to może być gorzałka, a nie piwo.

 

Ale zanim odrzucisz całkowicie ten koncept to przeczytaj do końca. Niewykluczone, że będziesz miał ochotę spróbować co Piwo Żytnie ma do zaoferowania. A ma w ofercie całkiem sporo.

 

Chociaż jest to piwo bardzo niszowe.

 

W Polsce chyba ciągle raczej rzadko spotykane. Pierwsze piwo tego typu wypuścił na rynek browar Konstancin w 2010 roku i jest dostępne do dnia dziś. Absolutna klasa sama w sobie.

 

Tradycje warzenia tego znakomitego napoju sięgają w naszym kraju średniowiecza. Niestety, zniknął on z piwowarskiej mapy Polski na kilkaset lat. Mamy jednak to szczęście żyć w czasach kraftowej rewolucji 😉

 

Panie i Panowie, Piwo Żytnie. Na zdrowie!

 

Czym Charakteryzuje się Piwo Żytnie

Najważniejszą cechą tego piwa jest oczywiście to, że musi być uwarzone ze słodem żytnim. Przynajmniej częściowo, ale musi być wyczuwalny. Jeżeli nie jest, to takie piwo nie może zaliczać się do tej kategorii.

 

Kolejna sprawa, że jest to właśnie bardziej kategoria, niż styl piwny. Co prawda większość popularnych serwisów klasyfikuje Piwo Żytnie jako styl, ale chyba nie do końca mogę się z tym zgodzić.

 

Jest to moim zdaniem zbytnie uproszczenie.

 

Nie jestem jednak specjalistą w tym zakresie, więc nie będę kruszył kopii 😉 Piwo Żytnie może występować w naprawdę wielu odsłonach. I to zarówno górnej jak i dolnej fermentacji.

 

Już samo to otwiera tak naprawdę ogromne możliwości. I jest argumentem za tym, że jest to kategoria, a nie styl. Ostatnimi czasy bardzo popularną formą piwa żytniego jest Rye IPA, czyli Żytnie India Pale Ale.

 

Może to być jednak dowolny styl uwarzony ze słodem żytnim.

#PiwoŻytnie może występować w naprawdę wielu odsłonach. I to zarówno górnej jak i dolnej fermentacji. Ostatnimi czasy bardzo popularną formą piwa żytniego jest #RyeIPA, czyli Żytnie India Pale Ale. Może to być jednak dowolny styl uwarzony ze słodem żytnim.

 

Ok, ale przejdźmy do szczegółów. Czym się takie piwo wyróżnia? Oprócz tego, że jest zwykle ciemniejsze i żyto musi być wyczuwalne w smaku oraz aromacie to powinny występować również akcenty karmelu i herbatników.

 

Do tego lekka lub średnia goryczka oraz niskie lub średnie chmielowe smaki i aromaty, w zależności od stylu bazowego. Mogą występować nuty piernikowe oraz goździki i wanilia jeśli zostało uwarzone przy użyciu drożdży typowych dla piwa pszenicznego.

 

Może też pojawić się typowa dla żyta kwaskowatość, ale wcale to nie przeszkadza.

 

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Piwa Żytniego

Co do chmielu to sprawa jest prosta i złożona jednocześnie 🙂 nie ma jednej czy dwóch odmian chmielu, które można polecić do uwarzenia Piwa Żytniego.

 

Wszystko będzie zależeć od tego na jaki styl bazowy się zdecydujesz. Najlepiej podążać za tym jakie odmiany chmielu najbardziej lubisz w stylu, który chcesz uwarzyć w żytniej wersji.

 

W przypadku Rye IPA polecałbym chociażby Simcoe czy Amarillo.

 

Jeśli masz ochotę pójść bardziej w kierunku bardziej tradycyjnych europejskich piw, lepsze będą szlachetne odmiany, jak Żatecki czy Tettnanger.

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Piwa Żytniego

 

Polecane odmiany chmielu do Żytniego Piwa

  • Cascade
  • Amarillo
  • Citra
  • Żatecki
  • Magnum
  • Columbus
  • Tettnanger
  • Hallertau Mittelfruh
  • Mount Hood
  • Perle
  • Mosaic
  • Chinook
  • Simcoe
  • Spalt
  • Lubelski

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email