Czym Charakteryzuje się Piwo Saison

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Piwa Saison

Czas czytania: około 3 min

Przyznam Ci się szczerze, że Saison zawsze wydawał mi się interesującym piwem. Sama nazwa budziła we mnie ciekawość i poczucie, że to musi być coś naprawdę ciekawego.

 

To było na długo przed tym zanim przestałem klasyfikować piwa na ciemne i jasne. I pszeniczne. Oraz na długo przed tym zanim dane mi było skosztować piwa typu Saison.

 

Nie do końca jestem w stanie wyjaśnić tą wczesną sympatię.

 

Może podświadomie utożsamiałem nazwę z letnim sezonem i wakacjami. A może to sposób w jaki się ją wymawia. Nie wiem. Wiem natomiast, że za tym piwem kryje się całkiem fajna historia.

 

Jak się okazuje, tradycyjnie było to piwo warzone w okresie zimowym. Zapewne po to, aby zapewnić pracownikom jakieś zajęcie, ale również dlatego, że temperatury były bardziej sprzyjające.

 

Wiem również, że Saison zdecydowanie nie jest piwem nudnym.

 

Czym Charakteryzuje się Piwo Saison

Piękno stylu Saison polega na tym, że pozostawia on bardzo dużo miejsca na własne interpretacje. Co w sumie doskonale wpisuje się w kraftową rewolucję, prawda?

 

Generalne wytyczne są takie, że goryczka i aromaty pochodzące z chmielu powinny być na średnim poziomie. Smak i aromat słodu na poziomie niskim. Całość raczej owocowa i wytrawna.

 

A jak jest w rzeczywistości? Naprawdę sporo dowolności.

 

Styl ten od początku swojego powstania charakteryzuje się bardzo luźnym podejściem. Wszystko zależy od tego co wykorzystasz podczas warzenia swojej wersji.

 

Zdecydowanie powinno to być piwo orzeźwiające. Historycznie przygotowane na lato, więc miało za zadanie ugasić pragnienie w upalne dni. Mogą występować nuty korzenne, owocowe, kwiatowe lub… warzywne.

 

I co ważne mogą pochodzić od składników, które dodasz do warzenia.

 

Masz ochotę na buraka? Żaden problem! Może odrobina dalii ogrodowej? Śmiało! Aby nie było to nic trującego 😉 może to być piwo słodsze lub bardziej wytrawne, mniej lub bardziej nagazowane.

#Saison od początku swojego istnienia charakteryzuje się luźnym podejściem. Wszystko zależy od tego co wykorzystasz podczas warzenia swojej wersji. Powinno to być piwo orzeźwiające i oprócz tego... dużo dowolności 😉 #kraftowaRewolucja

 

Jeśli jeszcze Cię nie przekonałem, że Saison to styl bardzo elastyczny to mam coś jeszcze w zanadrzu. Dopuszczalne jest użycie drożdży dzikich, które każdemu piwu nadają całkowicie inny charakter.

 

Wtedy możemy się spodziewać aromatów kwasowych, końskich czy skóropodobnych.

 

Nie każdemu musi to odpowiadać, ale fanów Brettów na świecie nie brakuje. W Polsce na pewno również, więc jeśli jesteś jednym z nich to taki Saison zdecydowanie jest dla Ciebie.

 

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Saison

W przypadku doboru odpowiedniego chmielu do uwarzenia piwa typu Saison to tutaj również panuje bardzo duża dowolność. Co więcej, sam zadecyduj o tym jak bardzo ma być chmielowe.

 

Ok, może nie rób od razu Imperial IPA, ale rozumiesz o co mi chodzi.

 

Saison może być mniej lub bardziej chmielowy, ale warto zachować jakieś granice stylu. Z drugiej strony, jest to idealny styl, żeby trochę poeksperymentować 🙂

 

Polecane odmiany chmielu do Piwa Saison

  • Hallertauer
  • Tettnanger
  • Żatecki
  • Lubelski 
  • Styrian Golding
  • East Kent Goldings
  • Sorachi Ace
  • Nelson Sauvin
  • Strisselspalt
  • Aramis
  • Pacific Gem
  • Lemondrop
  • Cascade
  • Centennial
  • Amarillo
  • Galaxy
  • Citra
  • Palisade
  • Opal
Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Saison

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej