Czym Charakteryzuje się Piwo Kolońskie

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Piwa Kolońskiego

Czas czytania: około 3 min

Piwo Kolońskie to nie jest rodzaj piwa, który posiadałby rzeszę fanów. W muzycznych kategoriach to raczej nie jest Rolling Stones czy Eminem. Ani nawet One Direction.

 

Ale jest to na pewno piwo ciekawe, chociażby z dwóch powodów. Po pierwsze jest to piwo górnej fermentacji, ale dopuszczalne są… wersje hybrydowe. I nie chodzi o ekologię.

 

Po drugie nie każde Kolońskie może nazywać się Kolońskie.

 

Takim mianem może tytułować się tylko piwo uwarzone a) zgodnie z recepturą i b) w jednym z browarów na terenie miasta Kolonia. Ewentualnie w bardzo bliskiej odległości.

 

Aby nie za bardzo na północ, bo w Düsseldorf króluje Altbier. Kilka lat temu ze znajomymi byliśmy na koncercie “the Piano Guys” w Essen, więc zwiedzaliśmy także Düsseldorf i Kolonię.

 

Swoje piwa traktują bardzo poważnie.

 

Do tego stopnia, że zamówienie Kolscha w Düsseldorf lub Altbier w Kolonii może skutkować wyproszeniem z lokalu. Jedna z koleżanek miała ogromną ochotę sprawdzić cierpliwość Köbes 😉

 

Ale zamiast tego skończyło się na degustacji i mnie osobiście Kolsch bardzo przypadł do gustu. O tym drugim napiszę osobny artykuł, obiecuję. Na razie na tapecie piwo z Kolonii.

#piwoKolońskie jest produkowane wyłącznie w Kolonii, więc wszystkie inne piwa uwarzone zgodnie z tą recepturą muszą się nazywać piwami #typuKolońskiego

 

Czym Charakteryzuje się Piwo Kolońskie

Jak już wspomniałem jest to piwo górnej fermentacji, ale nie wspomniałem, że nie jest to typowe ale. Piwo Kolońskie warzy się z udziałem drożdży górnej fermentacji, to jest jasne.

 

Natomiast leżakowanie odbywa się w niskich temperaturach, typowych dla lagerów. Czasami można spotkać wersje hybrydowe. Oznacza to, że drożdże dolnej fermentacji dodawane są na finiszu.

 

Dzięki temu jest to piwo bardzo pijalne i orzeźwiające w smaku.

 

Bardziej słodowe niż chmielowe, o wyczuwalnej goryczce. Może występować subtelna słodycz oraz delikatne nuty owocowe w postaci jabłek i gruszek. Może również nieco winne akcenty.

 

Niektórzy pewnie będą kręcić nosem, że jak na ale to ma za mało charakteru, ale nie samym IPA człowiek żyje. Piwo Kolońskie to świetna i lekka alternatywa na lato.

 

Aha i jeszcze jedno.

 

Piwo Kolońskie jest produkowane wyłącznie w Kolonii, więc wszystkie inne piwa uwarzone zgodnie z tą recepturą muszą się nazywać piwami typu kolońskiego.

 

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Piwa Kolońskiego

Jeżeli chodzi o polecane odmiany chmielu do uwarzenia Piwa Kolońskiego, czy też typu kolońskiego, to przeważnie będą to szlachetne odmiany takie jak Żatecki czy Spalt.

 

Listę uzupełnia Hallertauer i Tettnanger oraz tradycyjnie nasz Lubelski. Osobiście chętnie poeksperymentuje też z amerykańskim Cascade lub Citra. Z uwagi na jabłko i gruszkę do listy dorzucę także Calypso.

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Piwa Kolońskiego

 

Polecane odmiany chmielu do Piwa Kolońskiego

  • Tettnanger
  • Spalt
  • Żatecki
  • Hallertauer
  • Lubelski
  • Hersbrucker
  • Perle
  • Spalter Select
  • Magnum
  • Citra
  • Cascade
  • Calypso

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email