Czym Charakteryzuje się Malt Liquor

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Malt Liquor

Czas czytania: około 3 min

Może oglądając kiedyś amerykańskie teledyski lub filmy zwróciłeś uwagę na wielkie butelki ze złotym płynem? Szklane, pękate, o pojemności 1200 mL. W amerykańskiej skali 40 uncji.

 

Pieszczotliwie zwane 40’s albo forties (czterdziestki) to popularne piwo wśród niezbyt zamożnej części amerykańskiego społeczeństwa. Proste, niespecjalnie wymagające, w dużych butlach, a do tego tanie.

 

Ot taki mózgotrzep. Czego chcieć więcej?

 

To właśnie Malt Liquor. Nie jest to coś co byłoby w Polsce znane. Nawet więcej, piwo to praktycznie nie występuje w Europie. A przynajmniej w takiej formie jak w Stanach Zjednoczonych.

 

W latach 70-tych i 80-tych poprzedniego wieku, a także później, były podejmowane próby przekonania europejczyków do tego amerykańskiego piwa. Bezskutecznie.

 

I to pomimo dosyć agresywnego marketingu.

 

Powód jest banalnie prosty. Mamy swoje odpowiedniki wysokoprocentowego piwa i to o znacznie lepszej jakości. Mowa tu chociażby o podwójnym Koźlaku, piwach belgijskich czy Barleywine.

 

Ale że Malt Liquor to produkt raczej nie najwyższych lotów to także o jakimkolwiek sklepowym Lagerze w wydaniu Mocne. Malt Liquor to mocne piwo o dolnolotnym charakterze, a u nas tego pełno.

 

Chociaż polska nazwa, likier słodowy, może brzmieć zachęcająco 😉

 

Czym Charakteryzuje się Malt Liquor

Najważniejsze cechy charakterystyczne Malt Liquor wymieniłem już na wstępie: dużo, prosto, tanio i trzepie. Nie jest to oczywiście jeszcze wino patykiem pisane, ale takie piwo z dolnej półki.

 

A skoro jest tanie, to musi być też tanie w produkcji. Skoro jest tanie w produkcji to ciężko oczekiwać składników najwyższej jakości oraz że ktoś przesadnie będzie się przejmował jak smakuje.

 

Chociaż nie wątpię, że znajdą się szczerze zafascynowani pasjonaci.

 

Malt Liquor to piwo słodowe z wyczuwalną słodyczą oraz niską goryczką i praktycznie nieobecnymi aromatami czy smakami pochodzącymi z chmielu. Zazwyczaj posiadają wysoką zawartość alkoholu.

 

Do produkcji często wykorzystuje się produkty niesłodowane czyli zwykły cukier, glukozę, kukurydzę czy różnego rodzaju syropy. Wszystko po to, żeby podbić zawartość cukrów.

 

Co z kolei przekłada się na wyższą zawartość alkoholu.

 

Tak bardzo pożądaną w tym napitku 🙂 zawsze powyżej 5%-6%, ale zazwyczaj jest to bliżej 8%-10%. Często nawet 12%, a można spotkać okazy posiadające do 20%.

 

W większości stanów w USA piwo powyżej 12% nie może się już formalnie nazywać piwem, stąd nazwa Malt Liquor. Wysoka zawartość alkoholu idzie w parze z raczej niskimi wrażeniami smakowymi czy aromatycznymi.

 

Chociaż smakosze mogą doszukać się aromatów zielonych jabłek. Lub farby 😉

#MaltLiquor to amerykańskie "piwo", którego najważniejsze cechy charakterystyczne to dużo, prosto, tanio i trzepie. Zawartość alkoholu przeważnie na poziomie 8-12% oraz więcej. Zazwyczaj raczej niskich lotów #sikacz chociaż można spotkać też ambitniejsze pozycje.

 

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Malt Liquor

Jeśli chodzi o chmiel i Malt Liquor to tutaj sprawa jest wyjątkowo prosta. Każda odmiana chmielu będzie pasować do tego rodzaju piwa niskich lotów.

 

A to głównie dlatego, że próżno doszukiwać się w nim smaków i aromatów pochodzących z chmielu. Nawet goryczka jest na niskim poziomie i ma jedynie zabić mdłość słodu.

 

Ale może to być dobry sposób na utylizację starych resztek.

 

Jeśli masz niewielkie ilości chmielu, z którymi nie wiesz co zrobić to możesz pokusić się o Malt Liquor. Najlepszy będzie jakiś chmiel goryczkowy, chociaż może uda Ci się stworzyć ciekawszą wersję? A może po prostu bardziej chmielową?

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Malt Liquor

 

Polecane odmiany chmielu do Malt Liquor

  • Magnum
  • Chinook
  • Marynka
  • Nugget
  • Perle
  • Brewer’s Gold
  • Target

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej