Do Czego Wykorzystuje się Chmiel

Do Czego Wykorzystuje się Chmiel

Czas czytania: około 7 min

Chmiel jest niezwykle piękną i interesującą rośliną. Ponadto, uprawia się go z wykorzystaniem specjalnej konstrukcji o wysokości dochodzącej do siedmiu metrów.

 

Niestety, jak większość rzeczy pięknych potrafi też być niebezpieczny. Ale tylko trochę. Praca przy chmielu pozostawia zadrapania, które podczas mycia skóry bardzo dają się we znaki.

 

Wystarczy chwila nieuwagi, żeby owe zadrapanie było bardzo głębokie.

 

Chmiel jest byliną i potrafi rosnąć bardzo intensywnie, a potem zazdrośnie broni zdobytego terytorium. W ciągu zaledwie kilku tygodni może pokryć wszystko co ma dookoła siebie.

 

W związku z czym zaniedbanie uprawy prowadzi do naprawdę ogromnego nakładu pracy. Chmiel wymaga ciągłej uwagi, ale potrafi się odpłacić naprawdę zadowalającymi zbiorami.

 

Wracając do zadrapań – to trochę tak jakby chmiel bronił dostępu do tego co ma najlepsze.

 

A ma czego bronić. Oprócz wielu, naprawdę wielu właściwości prozdrowotnych, o których będziemy pisać w kolejnych artykułach, jest rośliną naprawdę wszechstronną.

 

Jak sam zobaczysz ilość produktów jaką można uzyskać przy pomocy chmielu jest imponująca. Aż chciałoby się rzec, żeby pozostałe rośliny wzięły się do roboty 😉

 

Ok, gotowy? Zaczynajmy!

 

Jakie Zastosowanie ma Chmiel

Bez wątpienia pierwsze co przychodzi na myśl w przypadku chmielu to piwo, prawda? Nie ma w tym nic dziwnego. Jest to najbardziej osławiona forma wykorzystania chmielu.

 

Ale nie jedyna. Chmiel ze względu na swoje właściwości ma szerokie zastosowanie w produkcji różnego rodzaju leków oraz kosmetyków. Działa uspokajająco oraz odmładzająco.

 

Chcesz wiedzieć coś szalonego? Chmiel ma zastosowanie także w gastronomii.

 

Poważnie! Nie jest popularny w kuchni polskiej, ale można go spożywać. W ostatnim paragrafie jest wszystko co musisz wiedzieć na temat kulinarnego wykorzystania chmielu.

Jakie Zastosowanie ma Chmiel

 

Jak więc widzisz, samych branż, w których chmiel znajduje zastosowanie mamy co najmniej cztery: piwowarska, lecznicza, kosmetyczna oraz kulinarna.

 

Powiedz mi, że to nie jest niesamowite.

 

Dodatkowo chmiel był również wykorzystywany do produkcji żagli oraz lin, a także do barwienia tkanin. Na tym nie koniec alternatywnych zastosowań chmielu, ale jest tego tak dużo, że to już temat na odrębny artykuł.

 

Podobnie jak w przypadku właściwości leczniczych. Jest tego tak dużo, że ciężko będzie to zmieścić w jednym artykule. Dlatego planujemy całą serię sprawozdań na ten właśnie temat.

 

Póki co, w tym wpisie, chcemy się skupić na zastosowaniach kosmetycznych, kulinarnych oraz oczywiście piwowarskich.

 

Fakty i Mity na Temat Chmielu w Piwie

Na pierwszy ogień idzie to co tygryski lubią najbardziej, czyli wspaniałe i orzeźwiające piwo. Mitów na temat samego piwa jest chyba całkiem sporo. 

 

Jeśli byście chcieli poczytać o nich nieco więcej to możesz zajrzeć chociażby tutaj. My spróbujemy zawęzić nieco tematykę wyłącznie do chmielu w piwie.

 

Na pierwszy ogień idzie moje ulubione.

 

Swego czasu wśród ludzi popularna była opinia o tym, że do piwa, przeważnie w dużych koncernach, dodaje się bydlęcej żółci…

 

Przed wszystkim nie bardzo rozumiem jaki miałby być cel takiego zabiegu. To znaczy jaką korzyść odniósłby jakikolwiek browar stosując takie rozwiązanie?

 

Na pewno nie smakową. Ciężko mi uwierzyć by żółć bydlęca była lepsza w smaku od chmielu.

 

Na pewno też nie byłaby to korzyść wynikająca z oszczędności. Chmielu w piwie znajdują się praktycznie rzecz biorąc śladowe ilości. Standardowo na 200 kg słodu dodaje się 1 kg chmielu.

 

Oszczędzać na czymś co stanowi ledwie 0,5% surowca wykorzystywanego przy produkcji? Sorry, ale jak dla mnie to się nie trzyma kupy. Poza tym pobieranie takiej żółci jest raczej problematyczne…

 

Tak czy inaczej chyba wiem jak narodziła się ta legenda.

 

Duże browary znacznie częściej niż suszu chmielowego czy granulatu w postaci wysuszonych i sprasowanych szyszek chmielu stosują płynny koncentrat chmielowy. Ma on postać gęstej cieczy o intensywnym żółtym kolorze.

 

Możliwe, że stąd pewne skojarzenia. Ale jest to 100% chmiel. Po prostu chmiel w takiej postaci jest znacznie łatwiejszy w transporcie, przechowywaniu i późniejszym wykorzystaniu ze względu na długi termin przydatności.

 

Duże browary stosują zazwyczaj płynny koncentrat chmielowy. Ma on postać gęstej cieczy o intensywnym żółtym kolorze, ale nie jest to legendarna żółć bydlęca 😉

 

No właśnie, skoro o tym mowa to czy piwo robi się z chmielu?

 

Jak już zostało wspomniane nieco wyżej, chmiel jest jedynie znikomym dodatkiem i piwa nie robi się z chmielu. Piwo robi się z wykorzystaniem chmielu, jest on przyprawą w całym procesie.

 

Oczywiście, bardzo ważną. To chmiel nadaje piwu wyjątkowy smak, niezwykłe aromaty i charakterystyczną goryczkę. Chociaż można znaleźć “piwa” pozbawione chmielu to jest to obecnie dosyć rzadkie.

 

Sama definicja piwa mówi o tym, że powstaje ono z trzech składników: wody, słodu i chmielu.

 

Dodatkowo, zapoczątkowana kilka dobrych lat temu kraftowa rewolucja każe wnioskować, że w najbliższym czasie to się raczej nie zmieni. Jest dokładnie na odwrót – nastała moda na piwa intensywnie chmielowe.

 

Kosmetyczne Właściwości Chmielu

Ok, branżę piwowarską mamy odhaczoną. Weźmy teraz na tapetę branżę kosmetyczną. Przecież nie każdy musi lubić piwo, ale każdy ma prawo skorzystać ze zbawiennego wpływu chmielu.

 

W tej czy innej postaci.

 

I jak się okazuje chmiel ma doskonały wpływ na naszą cerę oraz włosy i paznokcie. Nie bez powodu jest on wykorzystywany w tak szerokiej gamie kosmetyków.

 

Bez problemu możemy dostać szampony, kremy i maseczki z dodatkiem chmielu. Dzięki nim włosy stają się miękkie, delikatne, mocne i błyszczące. Paznokcie odzyskują dobrą kondycję.

 

Najlepsze jest jednak to, że chmiel ma potwierdzone badaniami właściwości odmładzające.

Kosmetyczne Właściwości Chmielu

 

Zaleca się stosowanie maseczek z dodatkiem chmielu już od pierwszych oznak starzenia się skóry. Regularne stosowanie kosmetyków z wyciągiem z chmielu pozwoli skórze zachować jędrność, elastyczność oraz młody wygląd.

 

Dzieję się tak dlatego, że chmiel jest bardzo bogaty w fitohormony, które stymulują produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego. A oprócz tego także regeneruje naskórek.

 

Najlepsze jest to, że taką maseczkę możemy przygotować sami.

 

Wystarczy kilka łyżek sproszkowanych szyszek chmielu z dodatkiem oleju. Może być na przykład słonecznikowy. Rezultaty będą zachwycające.

 

Kulinarne Zastosowanie Chmielu

A teraz czas na prawdziwą perełkę. Kulinarne zastosowanie chmielu. Chociaż brzmi to nieprawdopodobnie chmiel może być wykorzystywany do przygotowywania potraw.

 

Jest to popularny dodatek w kuchni belgijskiej i francuskiej.

 

Nie chodzi jednak o szyszki chmielu, a o jego pędy. Przeważnie chodzi o młode pędy zbierane wczesną wiosną, kiedy tylko chmiel zaczyna rosnąć.

 

Takie pędy można jeść na surowo. Te nieco starsze i trochę twardsze należy poddać obróbce termicznej, ale też z powodzeniem można je podać do jedzenia.

 

Chociaż jest to zaskakujące to chmiel posiada zastosowanie... kulinarne. Może być świetnym dodatkiem do sałatek, zup oraz być podawany jako oddzielne danie.

 

Niebawem przygotuję na ten temat cały artykuł z przepisami, więc bądźcie czujni.

 

Zdradzę wam tylko, że późniejsze zielone pędy chmielu mogą z powodzeniem zastąpić szparagi. Natomiast te młodziutkie i białe będą idealnym dodatkiem do sałatki.

 

Delikatnie gorzkawy i nieco orzechowy smak nie każdemu przypadnie do gustu, ale jeśli lubicie próbować nowych rzeczy to bardzo polecam!

 

Co więcej? Pędy chmielu można marynować a nawet zrobić z nich nalewkę.

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email