Alternatywne Zastosowania Chmielu

Alternatywne Zastosowania Chmielu

Czas czytania: około 6 min

To jakie jest najbardziej popularne zastosowanie chmielu nie podlega żadnej dyskusji. Chmiel i piwo to jak Flip i Flap, Asterix i Obelix, Jordan i Pippen czy Musk i Tesla.

 

Są po prostu połączone nierozerwalną więzią.

 

Jest to zapewne tak dogłębnie zakorzenione, że mówiąc o jednym myślimy o drugim. To właśnie chmiel odpowiada za te wszystkie cudowne smaki i aromaty w przeróżnych ale.

 

To także ten sam chmiel odpowiada za szlachetną goryczkę w lagerach, które tak świetnie gaszą pragnienie w upalne dni. To w końcu ten sam chmiel, którego zapach tak uwielbiamy.

 

Ale piwo to nie tylko chmiel.

 

Chociaż to ważny składnik, ilość chmielu w piwie jest znikoma.

 

I vice versa, chmiel to nie tylko piwo. Chmiel ze względu na swoje właściwości znajduje bądź znajdował zastosowanie w naprawdę wielu branżach.

 

Właśnie o tym będzie dzisiejszy artykuł. Część zastosowań jest powszechnie znana, z kolei inne zastosowania odeszły w niepamięć i stanowią bardziej ciekawostkę.

 

A niektóre zastosowanie dopiero się rozwijają i są naprawde zaskakujące.

 

Jeszcze inne powoli wracają do łask i są równie zaskakujące co te nowe. Chmiel to naprawdę niezwykła roślina i mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu podzielisz moje zdanie.

 

A jeśli nie? Nie szkodzi, nie każdy musi się chmielem zachwycać, ale jego uniwersalność i mnogość zastosowań zdecydowanie zasługuje na uznanie.

 

Chociażby poprzez taki właśnie artykuł 🙂 ok, zatem do dzieła!

 

Co Oprócz Piwa Można Robić z Chmielu

Jak już wspomnieliśmy piwo jest najpopularniejszym zastosowaniem chmielu. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Odpowiada on w piwie za smak, aromat i goryczkę.

 

Posiada jeszcze jedną ważną funkcję. Jest świetnym konserwantem i właśnie to wpłynęło na tak ogromną popularyzację chmielu w piwie.

 

Na piwie jednak świat się nie kończy.

 

Co jeszcze można robić z chmielu lub z wykorzystaniem chmielu?

 

Lista jest dosyć długa, ale należy zacząć od branż, w których, oprócz piwowarstwa, chmiel jest wykorzystywany zdecydowanie najczęściej. A są to oczywiście branża kosmetyczna i farmaceutyczna.

 

Chmiel ze względu na swoje właściwości od dawna jest wykorzystywany w szamponach oraz lekach uspokajających. Coraz częściej znajduje też zastosowanie w kremach odmładzających.

 

Prowadzone są również intensywne badania o wpływie chmielu w walce z nowotworami.

Co Oprócz Piwa Można Robić z Chmielu

 

Tradycyjnie chmiel spożywany był w postaci naparów. Pomagał i pomaga on nadal w zapadnięciu w głęboki i relaksujący sen.

 

Dlatego też często jest sprzedawany w innej formie.

 

Można spotkać chmiel zapakowany w malutkie torebeczki, które można włożyć pod poduszkę. Podobnie jak napar pomogą one zapaść w głęboki sen i ukoić skołatane nerwy.

 

Zapewne bardzo zaskakujące jest zastosowanie chmielu w kuchni.

 

Tak, to nie jest żadna pomyłka. Chmiel można z powodzeniem wykorzystywać jako dodatek do potraw. Młode pędy chmielu doskonale nadają się do sałatek.

 

Te nieco starsze pędy można przygotowywać jak szparagi, natomiast szyszki będą wspaniałym dodatkiem do serów i zup. Naprawdę, nie żartuję i polecam spróbować.

 

Oprócz tego polecam również relaksującą kąpiel z wykorzystaniem suszonych szyszek.

 

Wykorzystanie Chmielu w Branży Odzieżowej

Tak, to jest kolejne zaskakujące zastosowanie chmielu, ale równie prawdziwe. Historycznie chmiel był wykorzystywany w branży odzieżowej do barwienia tkanin na kolor brunatny.

 

Dokładnie rzecz ujmując wykorzystywane były łodygi lub liście chmielu.

 

Jako wielopokoleniowa rodzina zajmująca się uprawą chmielu możemy potwierdzić, że jest to metoda bardzo skuteczna.

 

Raz zabarwiona jasna koszula już nigdy nie odzyska pierwotnego koloru.

 

#Chmiel, a dokładniej łodygi i liście chmielu doskonale sprawdzą się do barwienia tkanin na brunatny. Fakt doskonale znany wszystkim chmielarzom, raz zabarwiona jasna koszula już nigdy nie odzyska pierwotnego koloru...

 

Plam z chmielu praktycznie nie da się wywabić, więc o jej skuteczności nie ma co dyskutować.

 

Jednakże, o ile chmiel w kuchni zaczyna przechodzić swój renesans, o tyle wydaje się być mało prawdopodobnym, aby to samo spotkało go w przypadku barwienia tkanin.

 

Z drugiej jednak strony panuje moda na wszystko co naturalne, więc nigdy nie można mówić nigdy.

 

Więcej o barwieniu tkanin metodami naturalnymi możesz poczytać tutaj.

 

Waporyzacja i Inhalacja Chmielu

Pora na prawdopodobnie najbardziej zaskakujące zastosowanie chmielu. A mianowicie na waporyzację chmielu. Tak, suszone szyszki chmielu można waporyzować.

 

W ten sposób można się nimi inhalować. Czy warto?

 

Lecznicze właściwości chmielu są niepodważalne. Liczne badania wskazują na działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne czy nasenne.

 

I w takim też celu chmiel był wykorzystywany od wieków. Może niezupełnie świadomie, ale jego właściwości lecznicze były znane od zamierzchłych czasów.

 

Łagodzi również niepokój i stany napięcia.

Waporyzacja i Inhalacja Chmielu

 

Co więcej chińscy naukowcy przekonują, że chmiel może zapobiegać rozwojowi chorób neuronowych. Takich jak Alzheimer, Parkinson czy stwardnienie rozsiane.

 

Zdrowotnych i leczniczych właściwości chmielu jest naprawdę bardzo dużo.

 

Jednym ze sposobów na wchłanianie prozdrowotnych związków jest inhalacja poprzez waporyzację chmielu. Sposób ten doskonale sprawdzi się przy łagodzeniu objawów stresu.

 

A czy chmielem inhalowano się w starożytności? Nie ma na to jednoznacznych dowodów.

 

Występuje jednak inny problem. Palenie, waporyzacja i inhalacja chmielu może prowadzić do bólów i zawrotów głowy.

 

Osobiście nie jestem zbytnio przekonany i zostanę przy herbatce.

 

Historyczne Zastosowania Chmielu

Oprócz wyżej wymienionych zastosowań, historycznie chmiel był wykorzystywany także w innych celach. Oczywiście, od wieków go spożywano w piwie, naparach oraz w potrawach.

 

A także wykorzystywano jako środek do pielęgnacji włosów i lekarstwo na wiele schorzeń.

 

Niemniej jednak, są to zastosowania mniej lub bardziej popularne do dnia dziś. Nieco zapomnianym, ale ciągle w użyciu jest barwienie tkanin przy pomocy chmielu.

 

Istnieją natomiast co najmniej jeszcze dwa zastosowania chmielu, które są już niemal całkowicie zapomniane. Mowa tu o produkcji sznurów, lin oraz żagli z włókien chmielu.

 

Łodyga dojrzałego chmielu jest niezwykle trudna do przerwania. Kilka takich łodyg splecionych razem daje naprawdę mocną linę czy też sznur o wszelakim zastosowaniu.

 

Zaskakujące? Niekoniecznie jeśli kiedykolwiek miałeś w ręku łodygę chmielu.

 

Łodyga dojrzałego chmielu jest niezwykle trudna do przerwania. Kilka takich łodyg splecionych razem daje naprawdę mocną linę czy też sznur o wszelakim zastosowaniu.

 

Podobnie rzecz ma się z płótnem żaglowym. Sam osobiście nie żegluję, ale z tego co się orientuję płótno żaglowe jest bardzo mocne.

 

Włókna chmielu zapewniały, jak na tamte czasy, satysfakcjonującą wytrzymałość.

 

To jak? Czy chmiel to nie jest naprawdę niezwykła roślina? 😉

 

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email