Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Witbier
Powiem tak: piwa pszeniczne to podstępne bestie! Dokładnie tak, dobrze przeczytałeś. Już mi się wydawało, że je znam, no bo przecież pszeniczniak to pszeniczniak, prawda?
Nie mogłem mylić się bardziej. Jak się okazuje sprawa jest dosyć skomplikowana. Nie tak dawno temu pisałem przecież o Dunkelweizen czy polskim Grodziskim.
Dzisiaj na tapetę biorę belgijskie Witbier, czyli piwo białe.
A na tym nie koniec. Przynajmniej wiem, że będzie tego dużo więcej. Ok, może nie ogromnie więcej, ale jest kilka gatunków, które różnią się od siebie dość znacznie.
Co śmieszniejsze, kiedy człowiek już to trochę ogarnie to zaczyna zdawać sobie sprawe, że zamawiać w barze piwo “pszeniczne” to trochę zbytnie uproszczenie.
Dobrze, że zazwyczaj jest tylko jedno…
Z drugiej strony, nie trzeba znać wszystkich piw, żeby raczyć się i umieć docenić dobre piwo pszeniczne czy jakiekolwiek inne. Do tego przecież nie trzeba być znawcą.
Zdradzę tylko, że w przypadku Witbier jest się czym pozachwycać.
Czym Charakteryzuje się Piwo Witbier
Myślę, że każdy przynajmniej raz miał okazję spróbować piwa pszenicznego. Myślę też, że każdy już kiedyś zetknął się z Witbier. Hoegaarden to najbardziej popularny przedstawiciel piwa białego.
Wiąże się z nim także bardzo ciekawa historia. Piwo typu Witbier było bardzo popularne w Belgii, skąd pochodzi, ale wraz ze wzrostem popularności lagera zaprzestano jego produkcji w 1957 roku.
Na szczęście wielki miłośnik belgijskiego białego piwa, Pierre Celis, nie złożył broni.
W 1965 (lub 1966) roku powstał browar Hoegaarden. Z czasem w ślad za nim poszli kolejni producenci i dzisiaj Witbier cieszy się bardzo dużą popularnością.
Piwo typu #Witbier było bardzo popularne w Belgii, ale ze wzrostem popularności lagera zaprzestano jego produkcji w 1957 roku. Na szczęście wielki miłośnik białego piwa, Pierre Celis, nie złożył broni. W 1965 roku powstał browar #Hoegaarden
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Ok, ale co sprawia, że to piwo jest wyjątkowe? Dwa słowa. Niesłodowana pszenica. Dzięki niej piwo nabiera mętnego wyglądu. Jest to oczywiście piwo niefiltrowane.
Czasami dodawany jest także owies.
Ale czymże by było piwo belgijskie bez przypraw, prawda? Witbier jest doprawiany podczas warzenia świeżo mieloną kolendrą oraz skórką pomarańczy Curaçao (zwana też Laraha).
Mogą pojawić się także inne przyprawy jak pieprz czy imbir. W rezultacie otrzymujemy doskonałe piwo na gorące lato. Orzeźwiające, o przyjemnym słodko-cytrusowym smaku i aromacie.
Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Witbier
Jeśli chodzi o chmiel w piwie Witbier to zarówno goryczka jak i aromat powinien być subtelny, aby nie dominować innych smaków i aromatów. Mogą nawet nie występować wcale.
Do belgijskiego białego piwa najlepiej sprawdzą się chmiele szlachetne aromatyczne, takie jak Tettnang, Hallertau, Żatecki czy nasz polski Lubelski.
Należy jednak pamiętać o wytycznych, to nie jest piwo chmielowe.
Polecane odmiany chmielu do Witbier
- Tettnanger
- Hallertau
- Spalt
- Żatecki
- Lubelski
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl