Gdzie w Polsce Uprawia się Chmiel
Zastanawiałeś się kiedyś gdzie w Polsce uprawia się chmiel? Zboże czy rzepak są na tyle wszechobecne i charakterystyczne, że na pewno kiedyś każdy widział taką uprawę.
Z chmielem jest nieco ciekawiej. Plantacje chmielu są znacznie wyższe, bo sięgają sześciu lub nawet siedmiu metrów. Mimo wszystko rzadko kiedy można je spotkać jadąc po prostu drogą.
Chmielniki czy też plantacje chmielu są zazwyczaj nieco na uboczu, oddalone od drogi.
Inna sprawa, że pewnie większość ludzi nie rozpoznaje konstrukcji przygotowanej pod uprawę chmielu, zwyczajnie nie wiedzą co to jest. W związku z czym nie zapada to za bardzo w pamięć.
Dodatkowo trzeba nadmienić, że nie jest to uprawa tak popularna jak już wymienione zboże i rzepak czy chociażby buraki lub pomidory. Chmiel jest znacznie bardziej niszowy.
Znacznie bardziej unikatowy i znacznie bardziej skoncentrowany w jednym regionie.
Prawdziwą kolebką chmielu w naszym kraju jest Lubelszczyzna. Pod kątem uprawy chmielu Polska Bawaria. Co prawda ukształtowanie terenu zgoła inne i skala uprawy znacznie mniejsza.
Niemniej jednak pod kątem wydajności nie mamy się czego wstydzić.
W Jakim Regionie Uprawia się Najwięcej Chmielu
Jak już zostało wspomniane województwo lubelskie to prawdziwa mała ojczyzna chmielu. Spośród łącznego areału ponad 1600 hektarów wszystkich plantacji aż 82% znajduje się na Lubelszczyźnie, gdzie produkuje się blisko 90% krajowych zbiorów.
To właśnie w tym województwie znajduje się Państwowy Instytut Badawczy w Puławach odpowiedzialny także za rozwój nowych odmian chmielu oraz zaleceń dotyczących jego uprawy.
Plantatorzy w samej gminie Wilków generują blisko połowę polskiej produkcji chmielu.
Myślę, że powyższe informacje nie pozostawiają złudzeń co do tego dlaczego Lubelszczyzna jest niekwestionowanym królestwem polskiego chmielarstwa.
Pomimo tego, że żaden inny region w Polsce nie może się równać z województwem lubelskim pod kątem areału plantacji chmielu czy też jego produkcji to chmielniki występują także w innych miejscach w kraju.
Blisko 10% krajowego areału znajduje się w Wielkopolsce.
Oprócz tego chmiel uprawia się także w województwie dolnośląskim, opolskim oraz na obszarze wyżyny Kielecko-Sandomierskiej. Można spotkać także pojedyncze plantacje w innych miejscach kraju, ale z produkcją na znacznie mniejszą skalę.
Łącznie w całym kraju jest to około 700 gospodarstw, które co roku zbierają około dwóch tysięcy ton. Rekordowy był rok 2009 kiedy zebrano aż 3700 ton.
Niestety, ilość plantatorów oraz areał samych plantacji sukcesywnie spada.
Rekordowy zbiór chmielu pochodził z obszaru blisko 2200 hektarów. Obecnie jest to około 1/3 mniej niż w tamtym czasie.
Jakie są Idealne Warunki do Uprawy Chmielu
Skoro już wiemy gdzie uprawia się najwięcej chmielu, warto zastanowić się dlaczego właśnie tam. Chmiel jak każda roślina ma pewne “preferencje” dotyczące klimatu oraz rodzaju gleby.
Jakie są zatem idealne warunki do uprawy chmielu?
Chmiel to roślina, która wyjątkowo dobrze czuje się w glebach żyznych i w miarę wilgotnych, o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Sam w sobie nie jest bardzo wybredny, ale najlepsze są czarnoziemy oraz mady i rędziny.
Dobrze znosi niskie temperatury, chociaż jest rośliną światłolubną i potrzebuje dużo słońca. Najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym, gdzie nie ma zbyt dużych wahań temperatur.
Co więcej? Przed założeniem plantacji ziemię należy odpowiednio przygotować.
Konieczne jest przeprowadzenie zabiegów spulchniających poprzez głęboką orkę. Następnie wymagane są regularne zabiegi pielęgnacyjne jak nawożenie i odchwaszczanie, a także walka ze szkodnikami i chorobami.
W okresie intensywnych upałów bardzo wskazane jest podlewanie chmielu wodą. Zapewni to znacznie lepsze zbiory a jednocześnie pomoże chronić uprawę przed grzybami i szkodnikami.
Oczywiście nie można również zapomnieć o odpowiednim nawożeniu plantacji.
Na koniec, jako ciekawostkę odnośnie uprawy chmielu, warto wspomnieć o niezwykłych zdolnościach wzrostowych: chociaż brzmi to nieprawdopodobnie to roślina ta potrafi rosnąć w tempie nawet 2 milimetrów w ciągu 5 minut. (!!)
Chmiel rośnie w tempie 2 milimetrów w przeciągu 5 minut. A Ty? 😎
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl