Charakterystyka Odmiany Chmielu Tettnanger

Chmiel Tettnanger: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 2 min

Skoro poruszamy temat konkretnych odmian chmielu to nie mogło zabraknąć jednego z najlepszych niemieckich chmieli. Mowa oczywiście o Tettnangerze.

 

Chociaż można go znaleźć także pod nazwami takimi jak Tettnang, Tettnang Tettnanger, Niemiecki Tettnang, Tettnanger, Schwetzinger czy moje ulubione Deutscher Frühopfen.

 

Prawda, że ta ostatnia nazwa jest piękna? 🙂

 

Tettnanger jest aktualnie produkowany w wielu różnych zakątkach świata. Poczynając od sąsiedzkiej Szwajcarii, przez Stany Zjednoczone, aż po Australię.

 

Niektórzy twierdzą, że Tettnang uprawiany w USA i Szwajcarii to w rzeczywistości Fuggle.

 

Czy słusznie? Zdania są podzielone. Faktem jest, że jak to zazwyczaj bywa w przypadku chmielu rezultaty w każdym z regionów są nieco inne. 

 

Niemniej jednak w każdym kraju jest on bardzo ceniony.

 

I naprawdę jest czym się pozachwycać.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Tettnanger

Jest to chmiel dualny, więc nadaje się do chmielenia zarówno na goryczkę oraz na aromat. Genetycznie jest podobny do chmielu Żateckiego, a walorami może trochę do Hallertau.

 

Tettnager zapewnia jednak znacznie bardziej obfite doznania aromatyczne. Posiada on wyczuwalne aromaty ziemiste, ziołowe i kwiatowe, ale także bardziej subtelne nuty trawiaste, skórki cytrynowej oraz czarnej herbaty.

#Tettnanger posiada wyczuwalne aromaty ziemiste, ziołowe i kwiatowe, ale także bardziej subtelne nuty trawiaste, skórki cytrynowej oraz czarnej herbaty. Prawdziwe cudo #chmieloweAromaty

 

Jednocześnie jest on dobrze zbalansowany i szlachetny, idealny do chmielenia na zimno.

 

Profil aromatyczny chmielu Tettnanger

  • Ziemisty
  • Ziołowy
  • Kwiatowy
  • Nuty trawiaste
  • Nuty skórki cytrynowej
  • Nuty czarnej herbaty

 

Skład chemiczny chmielu Tettnanger

  • Alfa-kwasy: 2,5% – 5,5%
  • Beta-kwasy: 3,0% – 5,0%
  • Kohumulon: 22% – 28% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,5 – 0,9 mL / 100g
    • Mircen: 20% – 35%
    • Humulon: 22% – 32%

 

https://www.yakimavalleyhops.com/Tettnang_Hops_German_p/hopsgrtettnanger3-2017crop.htm 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Tettnanger

Jakie piwo można uwarzyć z udziałem odmiany chmielu Tettnanger? Chyba łatwiej by było wymienić te, których nie można. Oczywiście przesadzam 😉 ale lista jest doprawdy imponująca.

 

Są to oczywiście tradycyjne pilsnery i lagery, ale także piwa pszeniczne, w tym bawarski Hefeweizen oraz amerykańskie pozycje jak Cream Ale, California Blonde Ale czy amerykański lager.

 

Coś jeszcze? Jak najbardziej: bittery, niemieckie i angielskie ale oraz cudowny Kölsch, w Polsce znane jako Kolońskie.

 

  • Bitter
  • California Blonde Ale
  • Czerwony Ale
  • Pilsner
  • Lager
  • Amerykański Amber Ale
  • Winter Ale
  • Pale Ale
  • Pszeniczne
  • Bawarski Hefeweizen
  • Cream Ale
  • Amerykański Lager
  • Niemieckie Ale
  • Angielskie Ale
  • Kolońskie (Kölsch)
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Tettnanger

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej