Chmiel Tettnanger: do Jakiego Piwa się Nadaje
Skoro poruszamy temat konkretnych odmian chmielu to nie mogło zabraknąć jednego z najlepszych niemieckich chmieli. Mowa oczywiście o Tettnangerze.
Chociaż można go znaleźć także pod nazwami takimi jak Tettnang, Tettnang Tettnanger, Niemiecki Tettnang, Tettnanger, Schwetzinger czy moje ulubione Deutscher Frühopfen.
Prawda, że ta ostatnia nazwa jest piękna? 🙂
Tettnanger jest aktualnie produkowany w wielu różnych zakątkach świata. Poczynając od sąsiedzkiej Szwajcarii, przez Stany Zjednoczone, aż po Australię.
Niektórzy twierdzą, że Tettnang uprawiany w USA i Szwajcarii to w rzeczywistości Fuggle.
Czy słusznie? Zdania są podzielone. Faktem jest, że jak to zazwyczaj bywa w przypadku chmielu rezultaty w każdym z regionów są nieco inne.
Niemniej jednak w każdym kraju jest on bardzo ceniony.
I naprawdę jest czym się pozachwycać.
Charakterystyka Odmiany Chmielu Tettnanger
Jest to chmiel dualny, więc nadaje się do chmielenia zarówno na goryczkę oraz na aromat. Genetycznie jest podobny do chmielu Żateckiego, a walorami może trochę do Hallertau.
Tettnager zapewnia jednak znacznie bardziej obfite doznania aromatyczne. Posiada on wyczuwalne aromaty ziemiste, ziołowe i kwiatowe, ale także bardziej subtelne nuty trawiaste, skórki cytrynowej oraz czarnej herbaty.
#Tettnanger posiada wyczuwalne aromaty ziemiste, ziołowe i kwiatowe, ale także bardziej subtelne nuty trawiaste, skórki cytrynowej oraz czarnej herbaty. Prawdziwe cudo #chmieloweAromaty
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Jednocześnie jest on dobrze zbalansowany i szlachetny, idealny do chmielenia na zimno.
Profil aromatyczny chmielu Tettnanger
- Ziemisty
- Ziołowy
- Kwiatowy
- Nuty trawiaste
- Nuty skórki cytrynowej
- Nuty czarnej herbaty
Skład chemiczny chmielu Tettnanger
- Alfa-kwasy: 2,5% – 5,5%
- Beta-kwasy: 3,0% – 5,0%
- Kohumulon: 22% – 28% alfa-kwasów
- Olejki chmielowe: 0,5 – 0,9 mL / 100g
- Mircen: 20% – 35%
- Humulon: 22% – 32%
https://www.yakimavalleyhops.com/Tettnang_Hops_German_p/hopsgrtettnanger3-2017crop.htm
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Tettnanger
Jakie piwo można uwarzyć z udziałem odmiany chmielu Tettnanger? Chyba łatwiej by było wymienić te, których nie można. Oczywiście przesadzam 😉 ale lista jest doprawdy imponująca.
Są to oczywiście tradycyjne pilsnery i lagery, ale także piwa pszeniczne, w tym bawarski Hefeweizen oraz amerykańskie pozycje jak Cream Ale, California Blonde Ale czy amerykański lager.
Coś jeszcze? Jak najbardziej: bittery, niemieckie i angielskie ale oraz cudowny Kölsch, w Polsce znane jako Kolońskie.
- Bitter
- California Blonde Ale
- Czerwony Ale
- Pilsner
- Lager
- Amerykański Amber Ale
- Winter Ale
- Pale Ale
- Pszeniczne
- Bawarski Hefeweizen
- Cream Ale
- Amerykański Lager
- Niemieckie Ale
- Angielskie Ale
- Kolońskie (Kölsch)
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl