Czym Charakteryzuje się Piwo typu Stout

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Stouta

Czas czytania: około 4 min

Słyszysz Stout myślisz Guinness. Powiedzmy sobie szczerze – nie ma innej możliwości. Co nie oznacza, że na rynku nie ma innych równie dobrych a nawet lepszych Stoutów.

 

Po prostu jest to obrazek tak mocno zakodowany w ludzkim (piwoszym) umyśle, że dopiero po chwili można wymienić kilka kolejnych pozycji tego znakomitego stylu. Też tak masz?

 

A trzeba powiedzieć, że dobry Stout to naprawdę zacne piwo.

 

Może nie moje ulubione, ale od czasu do czasu jak najbardziej na miejscu. Zwłaszcza przy odpowiedniej pogodzie. A dla niektórych odpowiednia pogoda na Stouta jest zawsze. Znam ludzi, którzy mają prawdziwego bzika na punkcie tego czarnego złota.

 

Kiedyś podczas wizyty na Zielonej Wyspie kumpel opowiadał mi o stałych bywalcach, którzy raczą się wyłącznie Guinnessem i nawet po 6 czy 7 pintach potrafią stwierdzić, że… piwo zostało źle nalane, bo na pianie znajduje się pęcherzyk powietrza.

 

Bo w Stoucie chodzi nie tylko o piwo, ale także o sposób nalewania.

 

Ehhh aż się rozmarzyłem… dobra, powrót do rzeczywistości. To o co w takim razie chodzi w Stoucie? Co jest takiego niezwykłego w tym piwie? Czy to tylko otoczka? I czy Stout kończy się na Stoucie?

 

Czym Charakteryzuje się Piwo typu Stout

Z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że to nie jest tylko otoczka czy chwyt marketingowy. Chociaż Stout faktycznie swoją otoczkę posiada i dodaje to temu piwu wielkiego uroku.

 

Kolejnym powodem, dla którego jest to niezwykłe piwo jest jego smak i aromat. Nie wspominając już o kolorze czarnym jak smoła, od którego odstępstw nie ma. Nie ma odcieni. Czarny i koniec.

 

Ale wracając do smaków i aromatów.

 

Są one tym co wyróżnia Stouta. Większość ciemnych piw idzie w kierunku bardziej słodowym i ze słodu czerpią to co mają najlepszego. Ze Stoutem jest nieco inaczej.

 

Jasne, tutaj też jest wyczuwalna delikatna słodycz, nuty kawowe, karmelowe i czekoladowe z palonymi akcentami. Ale oprócz tego zazwyczaj występuje wyrazista goryczka oraz, w zależności od wersji, smaki i aromaty pochodzące z chmielu na różnym poziomie.

 

Razem daje to naprawdę fenomenalną kombinację.

 

Czasami znajdzie się miejsce także dla nut waniliowych czy wiśniowych. A nawet więcej. Nie brakuje przecież Stoutów w wersji owsiankowej czy ostrygowej, co już jest co najmniej intrygujące.

 

Ale co w takim razie powiedzieć o Stoucie uwarzonym z udziałem byczych albo wielorybich jąder? To nie żart, takie piwa naprawdę istnieją i zdaje się są dosyć popularne. Niezłe jaja…

 

Ogólnie wyróżnia następujące wersje Stouta

  • Milk / Sweet / Cream Stout
  • Dry / Irish Stout
  • American Stout
  • Oatmeal Stout
  • Oyster Stout
  • Chocolate Stout
  • Coffee Stout
  • Toffee Stout
  • Testicle Stout

#Stout to zapewne jeden z najciekawszych piwnych styli. Już samo to, że posiada kilka odmian różniących się od siebie dosyć znacznie jest interesujące. Takie państwo w państwie. Poza tym nie ma chyba drugiego stylu, który mógłby zostać uwarzony z byczymi jajami...

 

Milk Stout zawdzięcza swoją nazwę laktozie, która jest dodawana podczas procesu warzenia. Dzięki temu zyskuje on bardziej słodki charakter, stąd czasami nazywany jest Sweet Stout.

 

Irish Stout to wersja bardziej wytrawna (ang. dry) i chyba najbardziej popularna. Pozostałe nazwy pochodzą od dodatków wykorzystywanych podczas procesu warzenia.

 

W American Stout można poszaleć z chmielem nieco bardziej 😉

 

Za to w wersjach Cream i Oatmeal goryczka oraz aromaty chmielowe powinny być praktycznie niewyczuwalne. W przypadku Irish Stout jest bardziej chmielowo, ale nie powinny one dominować całej kompozycji.

 

Jak więc widać Stout to raczej szerokie pojęcie. Jest w czym wybierać i przebierać. Także w Polsce, a co ważne jest to wdzięczny styl do eksperymentów. Zostawiam dla inspiracji 25 fajnych pomysłów.

 

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Stouta

Jeżeli chodzi o dobór chmielu do uwarzenia Stouta to nie ma tutaj większej filozofii. Najlepsze będą klasyczne odmiany brytyjskie, jak East Kent Golding czy Fuggle. Głównie dla nadania goryczki.

 

Równie dobrze sprawdzą się inne europejskie odmiany jak Magnum czy Northern Brewer. Chociaż i amerykańskie odmiany dualne lub goryczkowe także mogą znaleźć zastosowanie.

 

W amerykańskiej wersji Stouta jest nieco więcej pola do manewru.

 

Podobnie jak w większości piw w wydaniu made-in-USA dopuszcza się większe ilości chmielu oraz więcej doznań smakowo-aromatycznych pochodzących właśnie z chmielu. Polecam zwłaszcza żywiczne odmiany, ale w American Stout i cytrusowe nuty mogą być ciekawe.

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Stouta

 

Polecane odmiany chmielu do Piwa Stout

  • East Kent Goldings
  • Fuggle
  • Willamette
  • Northern Brewer
  • Magnum
  • Cascade
  • Challenger
  • Target
  • Nugget
  • American Stout
    • Horizon
    • Centennial
    • Chinook
    • Columbus

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email