Skąd Pochodzą Różne Rodzaje Piwa
Historycznie rzecz ujmując ciężko było mówić o rodzajach piwa. Było to po prostu piwo od konkretnego producenta, np. danego regionu bądź też klasztoru.
Oczywiście, różnice były wyczuwalne, ale nikt nie rozpatrywał tego w kontekście podziału na style. Piwo to było po prostu piwo. Lub też napitek zwany ale.
W dawnych czasach do produkcji ale nie dodawało się chmielu.
Zamiast tego były to po prostu mieszanki różnych ziół. Dopiero z czasem ale zostało jednym z rodzajów piwa. Piwami zostały także inne znane napitki. Pociągnęło to za sobą dosyć istotną klasyfikację. Mianowicie, rodzaj fermentacji.
Fermentacja dolna, której koronnym przedstawicielem został lager. Oraz fermentacja górna, która kojarzona była głównie z piwami typu ale.
Można powiedzieć, że do pewnego stopnia tak też jest do dnia dziś.
Z biegiem czasu pojawiały się kolejne rodzaje piwa, mniej lub bardziej nawiązujące do tradycji.
Niemniej jednak zawsze z wyraźnym podziałem na piwa dolnej i górnej fermentacji. Kraftowa rewolucja doprowadziła do tworzenia nowych stylów na skalę dotychczas niespotykaną.
Nie jest to jednak coś na co można by narzekać. Ciągle możemy próbować nowych smaków i styli. Poza tym nastąpiło jeszcze jedno ciekawe zjawisko.
Narodowość pewnych stylów piwnych została zagubiona. Lub może inaczej – została zglobalizowana.
Czy jest to zjawisko niepożądane? Raczej nie, gdyby nie to, to pewnie do tej pory byśmy pili wyłącznie bardzo podobne do siebie lagery i pilsy.
A tak mamy szansę dorzucić swoje trzy grosze.
Ale tu się pojawia pytanie. Zastanawialiście się kiedyś jakie style piwne występowały w różnych krajach? To właśnie postaram się przybliżyć.
Angielskie Rodzaje Piwa
Typowe angielskie rodzaje piwa to:
- Porter
- Stout
- Bitter – bardziej swojsko zwane także ale
- Golden Ale – lub też Summer Ale, bardziej orzeźwiające od tradycyjnych ale
- India Pale Ale
- Burton Ale – mocniejsze i ciemniejsze od tradycyjnych ale
- Old Ale – ciemniejsze i bardziej słodowe od tradycyjnych ale, zwane też Winter Warmers
Jak widać tradycyjnie angielskie piwa są zdominowane przez ale, co w sumie nie jest żadnym zaskoczeniem. Ciekawostką natomiast jest fakt, że ponad połowa obecnego rynku to lagery.
A to Ci dopiero niespodzianka!
Niemieckie Rodzaje Piwa
Typowe niemieckie rodzaje piwa to:
- Piwa pszeniczne
- Weizenbier and Weißbier
- Berliner Weisse
- Hefeweizen
- Kristallweizen
- Weizenbock
- Roggenbier
- Piwa jasne
- Export
- Helles
- Kölsch
- Maibock
- Märzen
- Pilsener
- Spezial
- Piwa ciemne
- Altbier
- Bock
- Doppelbock
- Dunkel
- Schwarzbier
- Piwa niefiltrowane
Amerykańskie Rodzaje Piwa
Typowe amerykańskie rodzaje piwa to:
- American lager
- American pale ale
- American wild ale
- California common beer – zwany też Steam beer
- Cream ale
- Kentucky common beer
- Pumpkin ale
W sumie to bardzo typowo amerykańskie nazwy 🙂 Steam beer jest pozycją nad którą warto zatrzymać się nieco dłużej. Wytwarzane jest ono chyba już zaniechaną metodą.
Nie jestem pewien czy ostatnim browarem, który wytwarza piwo tą metodą nie jest Anchor Brewing z San Francisco.
Oczywiście mogę się mylić, ale sam osobiście znam tylko ich.
Na czym polega ta metoda? W dużym skrócie chodzi o poddawanie fermentacji drożdży dolnej fermentacji w temperaturach typowych dla drożdży górnej fermentacji.
W ten sposób powstaje bardzo mocno musujące piwo. Ciekawe.
Czeskie Rodzaje Piwa
Typowe czeskie piwa dzielą się na:
- Lehké – lekkie
- Výčepní – beczkowe
- Ležák – lager
- Speciál – specjal
Tu należy nadmienić, że Czesi mają dosyć ciekawy sposób klasyfikacji piw. Mianowicie, nie dzielą ich na konkretne style, tylko właśnie tak jak widać powyżej.
Nie do końca załapałem o co w tym chodzi, więc pozwolisz, że pominę wyjaśnienia…
Tak czy inaczej większość piwa warzonego w Czechach to, a jakże, pilsner.
Belgijskie Rodzaje Piwa
Typowe belgijskie rodzaje piwa to:
- Trappist oraz Abbey – piwa klasztorne
- Blonde ale
- Amber ale
- Lambic – piwo fermentacji spontanicznej
- Dubbel oraz Tripel – mocne ale
- Flemish Red – specjalnie palony słód, leżakowany w dębowych beczkach
- Oud bruin – kuzyn Flemish Red
- Champagne – typowy ale z dodatkową fermentacją jak szampan
- Grand Cru – mieszanka różnych piw
Najciekawszy z całej tej listy wydaje się być Lambic, w Polsce zwany też Lambik, w oparciu o fermentację spontaniczną. Jak to się odbywa? Ano Wikipedia rzecze oto tak:
„Piwo powstaje poprzez wystawienie w zimie gorącej brzeczki na otwarte powietrze, w celu przeprowadzenia tzw. fermentacji spontanicznej polegającej na kontakcie płynu z dzikimi drożdżami Dekkera i innymi mikroorganizmami unoszącymi się w powietrzu.”
Nigdy czegoś takiego nie piłem, ale chyba właśnie zostałem zachęcony.
Polskie Rodzaje Piwa
Jedyny naprawdę polski styl piwny to oczywiście Grodziskie, ale na tą listę byłbym skłonny wciągnąć także Porter Bałtycki. Pomimo, że nie jest to nasz narodowy, rdzenny rodzaj piwa.
Co więcej świetnie w naszym kraju przyjął się także lager i pilsner.
Jakie są typowo polskie rodzaje piwa? Grodziskie i adoptowany Porter Bałtycki.
A zaocznie, można przyjąć, że także lager, pilsner i koźlak.
Patrząc na tą skromną listę można pomyśleć, że tradycje piwowarskie w Polsce były co najwyżej średnie. Nic bardziej mylnego. To najpewniej Polacy jako pierwsi zaczęli chmielić piwo.
Poza tym, nawiązując do bardziej współczesnych czasów, ciężko jest już mówić o piwach amerykańskich, kiedy Polacy robią tak cudowne piwa typu American Pale Ale.
Piwa warzone w Polsce należą do absolutnego światowego topu, nawet pomimo tego, że wiele stylów nigdy historycznie w Polsce nie występowały.
Rodzaje Piwa z Pozostałych Regionów Świata
Oprócz wyżej wymienionych rodzajów piwa z poszczególnych krajów lista na tym się nie kończy.
Pozostałe kraje chociaż nie są to piwne potęgi, oprócz Australii czy Nowej Zelandii, to również mają swoje style, które niestety przegrywają z komercyjno-korporacyjnymi produktami.
Na przykład w Afryce bardzo popularne były piwa miodowe i piwa imbirowe. Natomiast typowo afrykańskim stylem piwa można określić jedynie Chibuku na bazie sorgo.
Jeśli chodzi o Azję to nie udało mi się znaleźć rodzaju typowego dla tego regionu świata.
Jedynym rdzennym / typowym rodzajem piwa dla kontynentu afrykańskiego jest Chibuku warzone na bazie sorgo. Wygląda natomiast na to, że Azja nie posiada żadnego własnego stylu piwnego... zna ktoś jakiś? #piwo #piwoKraftowe
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
I to pomimo iż ten właśnie region jest obecnie największym producentem piwa na świecie. Trochę szkoda, ale może wy znacie jakieś typowo azjatyckie rodzaje piwa?
Podobnie rzecz ma się w Brazylii, co również jest dla mnie nieco rozczarowujące. Jest to trzeci największy rynek piwa na świecie, co gorsze aż 98% rynku to typowy lager.
Kraftowa rewolucja chyba jeszcze do nich nie dotarła.
Na sam koniec Oceania czyli Australia i Nowa Zelandia. W tych dwóch krajach zawsze istniała silna naleciałość brytyjska, stąd też tradycyjnie występujące tam piwa niemal pokrywają się z brytyjskimi.
Z jednym małym wyjątkiem o nazwie New Zealand Draught. Prawdziwa perełka. Piwo to jest warzone z użyciem drożdży lagerowych, ale w procesie fermentacji ciągłej.
Spoko, sam też o czymś takim nie słyszałem.
Ale podobno jest to proces, w którym ciągle dodaje się świeże podłoże, w tym przypadku brzeczkę. Fascynujące.
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl