Różne Rodzaje Piwa i jak je Klasyfikować
Nie wiem jak Ty, ale ja osobiście wyjątkowo słabo znoszę upały i wysokie temperatury. Po prostu kiepsko się czuję, a wręcz się roztapiam powyżej 25 stopni Celsjusza.
Kiedy słoneczko mocno przypieka, a lato było w tym roku wyjątkowo gorące, nie ma nic lepszego niż dobrze schłodzone piwo. Najlepiej nad jeziorem lub nad morzem w gronie bliskich.
Pytanie tylko jakie piwo wybrać?
Też się czasami z tym zmagasz? Jeszcze do niedawna głównym problemem był po prostu wybór marki, a nie rodzaju. Wszystkie piwa smakowały podobnie, różnice były raczej subtelne.
Nic dziwnego, większość szeroko dostępnych piw w Polsce jeszcze kilka lat temu były tego samego rodzaju. Były to najzwyklejsze lagery.
Oczywiście, pewna rozbieżność między producentami była wyczuwalna.
Ale nie była ona na tyle duża, aby robiła jakąś większą różnicę.
Dzieje się tak dlatego, że największa odrębność w smaku pochodzi z rodzaju piwa, a nie od konkretnych producentów. Zwłaszcza w przypadku typowych piw sklepowych.
Olbrzymie koncerny nie posiadają tak dużej elastyczności oraz chęci do eksperymentowania ze smakami jak browary rzemieślnicze. W ich przypadku różnice między IPA z browaru X, a IPA z browaru Y mogą być bardzo wyczuwalne.
Niektóre będą bardziej cytrusowe, inne z kolei bardziej klasyczne.
Niemniej jednak, te najbardziej wyczuwalne różnice płyną z konkretnych rodzajów, dopiero później z wykorzystanych słodów i dodanych chmieli tworząc coś bardzo unikatowego.
To rodzaj piwa w dużej mierze narzuca jaki słód oraz jaki chmiel powinien zostać użyty. Oczywiście, istnieje pewna elastyczność, dlatego mamy do dyspozycji tak ogromną ilość różnych smaków w ramach jednego stylu piwnego.
Stąd też taka obfitość doznań smakowych.
I właśnie rodzaje piwa będą przedmiotem poniższego artykułu. Spróbuję przybliżyć wszystko co najlepsze mają do zaoferowania konkretnego rodzaje piwa. Zatem do dzieła!
Jakie są Najpopularniejsze Rodzaje Piwa
Michael Jackson (nie ten od Billie Jean czy Beat it) wyróżnia w swojej książce z 1977 roku “The World Guide to Beer” aż 72 rodzaje piwa. Nie, to nie jest żadna pomyłka.
Słownie siedemdziesiąt dwa.
Zrobił to jeden człowiek.
Pełna lista znajduje się poniżej, a o każdym z wymienionych stylów piwnych możesz poczytać pod tym linkiem.
Obecnie lista różnych rodzajów piwa prezentuje się jeszcze bardziej okazale.
Wszystkie Rodzaje Piwa Według Michaela Jacksona
- Abbey, Abbaye, Abdij Bier
- Ale
- Altbier
- Barley Wine
- Belgian
- Berliner Weisse
- Biere de Garde
- Bitter
- Bok, Bock
- Brown Ale
- Cask ale
- Cream Ale
- Ciemne piwo
- Diat Pils
- Doppelbock – „Podwójny” koźlak
- Dort
- Dortmunder
- Piwo Beczkowe w puszce
- Dry Beer
- Dunkel/Dunkles
- Eisbock
- Export
- Faro
- Festbier
- Framboise/frambozen
- Piwo beczkowe (i podobne)
- Gueuze
- Hefeweizen
- Hell
- Piwo lodowe (i podobne)
- India Pale Ale (IPA)
- Kellerbier
- Kloster Bier „Cloister beer”.
- Kolsch
- Krausen
- Kriek
- Kruidenbier
- Lager
- Lambik
- Light Ale
- Light Beer
- Maibock
- Malt Liquor
- Marcowe
- Mild
- Munchener/Munchner
- Oktoberfestowe
- Old Ale
- Pale Ale
- Pilsener/Pilsner/Pils
- Porter
- Rauchbier
- Red beers
- Sahti
- Saison
- Schwarzbier
- Scotch Ale
- Dymne
- Steam Beer
- Stout
- Strong Ale
- Trappist
- Tripel
- Ur-/Urquell
- Vienna
- Weisse/Weissbier, Weizenbier
- Pszeniczne
- Białe
- Wiesen/Wies’n
- Piwo Zimowe
- Witbier
- Zwickelbier
Jest to podział niezwykle szczegółowy i szczerze mówiąc nie znam większość z wymienionych stylów. Jestem pewien, że większość ludzi nie zna większości z wymienionych stylów.
Myślę jednak, że nie jest to żadna ujma na honorze. Wiele z tych pozycji nie jest pewnie nawet oferowana poza miejscem produkcji.
Koronnym przykładem jest chociażby Kolsch.
A według klasyfikacji Brewers Association różnych stylów jest dwukrotnie więcej!
W związku z czym dla potrzeb tego artykułu skupię się tylko na najbardziej popularnych rodzajach piwa. Z góry przepraszam wszystkich piwoszy, ale tak będzie po prostu wygodniej.
Najbardziej Popularne Rodzaje Piwa
Zanim jednak przystąpimy do prezentacji konkretnych stylów należy wspomnieć o najbardziej podstawowym podziale piw. Mianowicie o podziale na piwa górnej i dolnej fermentacji.
Najbardziej reprezentatywne przykłady to odpowiednio ale oraz już wspomniany lager.
Podział ten wynika zwyczajnie z rodzaju użytych drożdży piwowarskich. Drożdże górnej fermentacji fermentują w wyższych temperaturach – 15-25°C.
Drożdże dolnej fermentacji fermentują w nieco niższych temperaturach – 8-12°C. Listy najbardziej popularnych rodzajów z podziałem na rodzaj fermentacji znajduje się poniżej.
Górna fermentacja
- Ale
- Porter
- Stout
- Pszeniczne
- Weissbier
Dolna fermentacja
- Lager
- Ice Lager
- Pilsner
- Koźlak
- Porter Bałtycki
Nieco bardziej jako ciekawostkę warto wymienić także piwo typu Gose. Sam osobiście jeszcze nie próbowałem, ale w tym artykule opisane jest naprawdę zachęcająco.
Czym Różnią się Poszczególne Rodzaje Piwa
Jako, że znamy już najbardziej popularne rodzaje piwa, a także te mniej znane, naturalnym wydaje się być pytanie: czym one się wszystkie różnią?
Ten pierwszy, najbardziej podstawowy podział jest chyba jasny. Dolna i górna fermentacja różni się od siebie rodzajem drożdży fermentacyjnych wykorzystanych do produkcji piwa.
To z kolei wymusza w pewien sposób proces produkcji tego złocistego (bądź nie) trunku.
Produkcja piw górnej fermentacji jest stosunkowo łatwa do przeprowadzenia w domu. Piwa dolnej fermentacji wymagają niższych temperatur i przez to konieczna jest chłodna piwniczka.
Jeśli chodzi natomiast o smak to piwa dolnej fermentacji są z reguły delikatniejsze, mniej wyraziste i czystsze w smaku. Lager jest tego najlepszym przykładem.
Chociaż oczywiście nie brakuje bardziej wyrafinowanych smaków jak Koźlak czy Porter Bałtycki.
Typowe piwa górnej fermentacji są bogatsze w smaku, posiadają więcej alkoholu i są bardziej aromatyczne. Prawdopodobnie dlatego są obecnie tak szalenie popularne.
Ale i w ramach jednego rodzaju fermentacji występują dość znaczne różnice smakowe. Różne style zapewniają naprawdę bardzo różne doznania smakowe. Wystarczy porównać Ale ze Stoutem.
Ale posiada zazwyczaj bogaty owocowy smak i aromat.
Podczas gdy Stout jest nieco cięższy, ciemny i z dużą ilością chmielu. Z kolei Porter posiada czekoladowy lub karmelowy smak, z charakterystycznymi palonymi nutami.
Witbier to piwo typowo pszeniczne, często o mętnej strukturze. Może posiadać posmaki miodowe, cytrynowe, a nawet bananowe. Weissbier jest ciemniejszy i posiada przyjemny aromat pierników. Warzony ze słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego.
Na przeciwległym biegunie są piwa z dolnej fermentacji.
Lager został już pokrótce scharakteryzowany. Jego bardzo bliski kuzyn Pilsner (lub Pilzner) jest warzony wyłącznie ze słodu pilsnerskiego. Posiada bardzo wyrazistą goryczkę.
Ice Lager to styl najczęściej spotykany w USA o niskiej zawartości chmielu, bardzo delikatne w smaku.
Zupełnym przeciwieństwem tego ostatniego piwa jest Koźlak oraz Porter Bałtycki.
Oba mocne i bardzo aromatyczne. Koźlak może występować w nieco jaśniejszych odcieniach. Porter, natomiast, posiada wysoką zawartość alkoholu – często powyżej 9%.
Chociaż Porter Bałtycki to nie jest nasz rodzimy polski styl piwny to jest zdecydowanie naszym skarbem narodowym. To właśnie nad Wisłą warzy się najlepsze Portery Bałtyckie.
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Jak Wybrać Najlepszy Rodzaj Piwa
Szczerze mówiąc jest to sprawa niesamowicie subiektywna. Nie ma raczej czegoś takiego jak najlepsze piwo na świecie.
Tak samo niemożliwe jest wskazanie najlepszego rodzaju piwa.
No bo dlaczego niby ktoś ma mi mówić, że piwo Koźlak jest najlepsze kiedy ja lubię Lagery?
Myślę, że wybór najlepszego stylu zależy zdecydowanie bardziej od kontekstu oraz osobistych preferencji niż jakichś sztywnych miar. Byłoby to co najmniej sztuczne.
Na lato, kiedy jest gorąco i parno idealne mogą okazać się nieco sztampowe i wzgardzone Lagery. Tudzież nieco bardziej szanowane Pilznery czy wspomniane, wracające do łask Gose.
Chłodne, zimowe dni przetrwać pomoże Stout, Koźlak oraz oba Portery.
Natomiast, na jesień i wiosnę piwa pszeniczne oraz aromatyczne Ale. Jesienią pomogą przypomnieć sobie cudowne zapachy, a wiosną jeszcze bardziej je docenić.
A Ty jakie rodzaje piwa preferujesz i w jakich okolicznościach?
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl