Czym Charakteryzuje się Porter

Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Portera

Czas czytania: około 4 min

Za każdym razem kiedy słyszę “Porter” na myśl przychodzi mi zima. Szybko zapadający wieczór. Za oknem trzaskający mróz i gęsto padający śnieg. A dopiero co po odśnieżałem…

 

Nie ma chyba drugiego takiego piwa, które tak mocno rozpalało by moją wyobraźnię. I myślę, że wielu osobom kojarzy się podobnie. To piwo jest skrojone pod tą porę roku.

 

Mi osobiście Porter smakuje najbardziej właśnie w zimie.

 

Ciemny, mocny, aromatyczny i bardzo wyrazisty. Co nie znaczy rzecz jasna, że nie można się nim zachwycać w innym okresie. A jest czym, bo Porter oferuje bardzo ciekawy wachlarz smaków i aromatów. 

 

Właśnie takich, które docenia się najbardziej podczas mroźnego wieczoru.

 

Właśnie takich, które stanowią doskonałą przeciwwagę dla srogiej zimy.

 

Na wstępie tylko jeszcze zaznaczę, że w tym wpisie skupię się na Porterze górnej fermentacji. Porter Bałtycki teoretycznie też mógłby się tu znaleźć, ale ten styl zasługuje na swój własny artykuł.

 

Czym Charakteryzuje się Porter

Poza tym obecnie produkowane Portery znajdują się w nieco innej kategorii wagowej niż Porter Bałtycki. Posiadają one mniej alkoholu, mniej ekstraktu i są mniej wyraziste w stosunku do bałtyckiej wersji oraz tej historycznej.

 

Mam tu na myśli oczywiście Portera w wersji wyjściowej.

 

Co więcej są to piwa dwóch różnych fermentacji. I koniec końców to przecież dwa różne style, więc nie ma co się nad tym zbytnio rozwodzić.

Tradycyjny brytyjski #Porter oraz Porter Bałtycki to całkiem inna kategoria wagowa. Porter Bałtycki nawiązuje do Imperialnego Stouta. Klasyczny Porter jest znacznie bardziej stonowany, ale nie brakuje aromatów czekolady, orzechów czy karmelu #BrownPorter

 

Najbardziej popularny jest Porter angielski, czasem zwany też Brown Porter. Można go z łatwością spotkać prawie na całym świecie. Jest warzony  w wielu różnych krajach, w tym również w Polsce.

 

Porter jest piwem górnej fermentacji, o zawartości alkoholu około 5% i ekstraktu słodowego około 13%. Uwarzone oczywiście z ciemnych słodów: palonego, ciemnego i karmelowego.

 

Chociaż nie brakuje mocniejszych wersji, ale o tym za chwilę.

 

To co jest najbardziej charakterystyczne dla Portera to praktyczny brak aromatów chmielu.

 

Oczywiście chmiel jest dodawany podczas warzenia, ale w finalnym produkcie powinien być praktycznie niewyczuwalny. Pożądana jest jedynie delikatna goryczka. Chmiel pełni też funkcje konserwujące.

 

Zamiast aromatów chmielu typowe dla Portera są aromaty czekolady, orzechów, karmelu czy toffi. Dopuszczalne są nuty owocowe, ale powinny dobrze współgrać z charakterem piwa. Nie mogą to być dowolne owoce. 

 

Pożądane są śliwki lub wiśnie. Ananas raczej nie przejdzie 😉

 

Piwo nie może też być zbyt słodkie. Zwłaszcza w wersji Robust Porter, które jest mocniejszą wersją Portera. W tym przypadku powinno być bardziej intensywnie, ale i bardziej goryczkowo.

 

Dopuszczalne też są bardziej chmielowe smaki i aromaty. Ale ciągle bez przesady. Jeśli chcesz trochę bardziej poszaleć to istnieje także amerykańska wersja Portera.

 

“Amerykańska” to szyfr dla “bardziej chmielowa”.

 

Dokładna nazwa to American Imperial Porter. Styl ten charakteryzuje się mocniejszymi akcentami chmielowymi. Nie tyle w goryczce, co właśnie w smakach i aromatach.

 

Przeważnie wiąże się to również z mniej słodowym charakterem. Jest to naprawdę bardzo ciekawy połączenie. Warto spróbować i jeśli w klasycznym Porterze brakuje Ci chmielowej nutki to amerykański Porter jest dla Ciebie.

 

Istnieje także Dymiony Porter, ale tu chyba nie trzeba nic wyjaśniać 🙂

 

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Portera

Chmiel w piwie Porter dodaje się jedynie w celu uzyskania subtelnej goryczki. Smaki i aromaty chmielu powinny być w zasadzie niewyczuwalne. Polecam klasyczny angielski chmiel – Fuggle lub niemiecki Northern Brewer.

 

Możesz jednak spróbować alternatyw w postaci Golding czy East Kent Golding. W ramach eksperymentu coś ciekawego może wyjść także z chmielenia takimi odmianami jak Vic Secret, Centennial czy Cascade

 

Zwłaszcza w bardziej chmielowej amerykańskiej wersji.

Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Portera

 

Polecane odmiany chmielu do Portera

  • East Kent Golding
  • Fuggle
  • Golding
  • Styrian Golding
  • First Gold
  • Northern Brewer
  • Pacific Hallertau
  • Vanguard
  • Vic Secret
  • Magnum
  • Perle
  • Tettnanger
  • Żatecki
  • Spalter Select
  • Lubelski
  • Hallertauer Tradition
  • Hersbrucker
  • Challenger
  • Bramling Cross
  • American Porter
    • Cascade
    • Willamette
    • Chinook
    • Columbus
    • Nugget
    • Centennial
    • Liberty

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej