Czy Piwo ze Świeżym Chmielem ma Sens?
Temat chmielenia piwa świeżym chmielem pojawia się co jakiś czas, ale w Polsce nie ma chyba zbyt wielkiego parcia na takie piwa. I to chyba niekoniecznie dobrze.
Jakiś czas temu spotkałem się z informacją, że jeden z browarów rzemieślniczych postanowił zrobić warkę ze świeżym chmielem. Bardziej na próbę, zobaczyć z czym to się je.
Z tego co mi wiadomo to nie było raczej odtrąbienia wielkiego sukcesu.
Być może nie było wyczuwalnych różnic, a może w Polsce nie ma na takie piwo rynku.
Tymczasem piwo uwarzone ze świeżym chmielem ma swój własny festiwal tematyczny w Wielkiej Brytanii – https://kentgreenhopbeer.com/.
Coś podobnego ma miejsce również w Stanach Zjednoczonych – http://fresh-hops.com/.
Co więcej takie piwo jest dostępne także na innych piwnych imprezach, które mają miejsce świeżo po chmielobraniu. Jest to co najmniej fascynujące.
Czy zatem piwo uwarzone ze świeżym chmielem ma sens? Tak, jak najbardziej.
Czym Charakteryzuje się Piwo ze Świeżym Chmielem
Piwo uwarzone ze świeżym chmielem ma jedną istotną przewagę nad piwem uwarzonym z tradycyjnie wysuszonym chmielem – posiada znacznie więcej związków aromatycznych i smakowych.
Świeży chmiel posiada maksymalnie dużo olejków chmielowych, które odpowiadają za wspomniane wyżej smaki i aromaty.
Olejki te w większości wyparowują podczas suszenia.
Piwo ze świeżym chmielem jest bardziej aromatyczne i ma mocniejszy chmielowy charakter.
A jednocześnie jest mniej goryczkowe.
Posiadają one też więcej trawiastych nut, co oczywiście nie każdemu musi przypaść do gustu.
Piwo ze świeżym chmielem jest bardziej aromatyczne i ma mocniejszy chmielowy charakter. A jednocześnie jest mniej goryczkowe. #piwoKraftowe #ChmielenieŚwieżymChmielem
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Co do jednego możemy być jednak pewni, takie piwo na pewno będzie świeże.
Dosłownie i w przenośni.
Świeże szyszki chmielowe muszą być dodane do kotła w 24 godziny po ich zerwaniu.
A samo piwo też ma raczej krótką datę przydatności, z czasem jego smak się zmienia.
Jednocześnie jest to największa wada piwa chmielonego na świeżo. Browary zazwyczaj nie mają dostępu do świeżego chmielu, a poza tym jest on dostępny stosunkowo krótko.
Chmielobranie odbywa się na przełomie sierpnia i września, a więc tylko wtedy jest możliwe uwarzenie piwa ze świeżym chmielem. Trzeba przyznać, że jest to trochę problematyczne.
Mimo wszystko jest to doskonałe piwo, które zasługuje na więcej uwagi w naszym kraju.
Jaki Chmiel Jest Najlepszy do Chmielenia “na Świeżo”
Czy istnieje jakiś jeden idealny chmiel do chmielenia piwa dopiero co zerwanymi szyszkami chmielu? W zasadzie to chyba raczej nie, a przynajmniej ciężko mi to sobie wyobrazić.
Generalnie to wszystko zależy od rodzaju piwa, który chcemy przygotować na świeżo i to jaki rezultat chcemy uzyskać.
Moja rada? Wypróbuj wszystkie swoje ulubione odmiany.
Jak dla mnie to jest tutaj pełna dowolność.
Cały urok chmielenia świeżym chmielem polega na tym, że aromatów i smaków jest jeszcze więcej. Tym bardziej polecam chmiele oferujące jak najbogatsze aromaty.
Jakie? Cokolwiek ci pasuje.
Należy jednak pamiętać, że najbardziej wyraziste będą raczej te typowo chmielowe aromaty.
Czasu na uwarzenie takiego piwa jest stosunkowo mało, bo jest to 4-6 tygodniowe okno w ciągu roku. Ale czy te wszystkie wspaniałe nuty cytrusowe i korzenne nie są tego warte?
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl