Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Piwa Adambier
Jeśli nigdy wcześniej nie słyszałeś o Adambier to… nie masz się czym przejmować. Nie, nie dlatego, że to piwo nie jest warte uwagi. Wręcz przeciwnie.
Po prostu dlatego, że jeszcze do niedawna był to rodzaj piwa, który zaliczał się do gatunku zapomnianych. Na szczęście kraftowa rewolucja to nie tylko nowe style i różne wariacje.
To także przywracanie do życia takich perełek.
My, Polacy, też mamy swoją taką perełkę. Wiesz o jakim stylu mówię? Jeśli nie to dowiesz się za kilka dni 😉 pojawi się tutaj odpowiedni wpis. A jeśli wiesz to i tak warto zajrzeć.
Ale wracając do tematu. Adambier. Jest to piwo niemieckie, a dokładnie to pochodzi z Dortmundu. Tam gdzie grał Lewy i Błaszczykowski, i gdzie ciągle swój pomnik buduje Piszczek.
Przyznam szczerze, że o Adambier dowiedziałem się trochę przez przypadek.
Głównie za sprawą średnio pochlebnych wpisów dotyczących opisu historycznych stylów jak Grodziskie i Adambier na Brewers Association. (Tak, wspomniana wcześniej polska perełka to Grodziskie…).
W dużym skrócie wszystko poknocili i chyba sami sobie wymyślili to czym mają się charakteryzować oba powyższe style. Obecnie dzięki interwencji zacnych osób opisy zostały poprawione.
Ok, to co jest takiego wyjątkowego, że odkopano piwo Adam? Kilka rzeczy.
Czym Charakteryzuje się Piwo Adambier
Pierwszą i chyba najbardziej niezwykłą rzeczą jeśli chodzi o Adambier jest to, że tradycyjnie produkcja trwała przez bardzo długi czas. Naprawdę bardzo długi czas.
Ze względu na swój charakter piwo Adambier przechodziło długi proces fermentacji. Mówimy tutaj o piwie ciemnym, górnej fermentacji, które ma około 10% alkoholu i 18-19° w skali Plato.
Do tego jest mocno chmielowe i dosyć kwaśne.
Swoją kwaskowatość uzyskuje dopiero podczas drugiej fermentacji, która trwa przynajmniej rok. A jak się okazuje historycznie były przypadki 18 a nawet 33 letniej fermentacji, ale to już ekstremum.
#Adambier to piwo mocno chmielowe i dosyć kwaśne. Swoją kwaskowatość uzyskuje dopiero podczas drugiej fermentacji, która trwa przynajmniej rok. A jak się okazuje historycznie były przypadki 18 a nawet 33 letniej fermentacji, ale to już ekstremum. #piwneCiekawostki
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Następnie Adambier dojrzewał w drewnianych beczkach nawet kilka lat.
W obecnych wydaniach to piwo nie zawsze jest kwaśne, co moim zdaniem jest dużą stratą. Mogę zrozumieć problematyczny proces uzyskiwania takiego smaku w tradycyjny sposób.
Kto by chciał czekać na piwo pięć lat?
Ale skoro już przywracamy do życia tradycyjne, historyczne style to chyba nie po to, żeby dowolnie sobie interpretować recepturę? To trochę tak jakby zrobić jasnego portera.
Ok, trochę przekoloryzowuję, ale wiesz o co mi chodzi? Na różne wariacje i wydania jeszcze przyjdzie czas. Póki co, chyba lepiej trzymać się tradycyjnej receptury. Tak bardzo jak jest to możliwe.
W przeciwnym razie jaki jest sens?
Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Adambier
Pozostaje pytanie jaki chmiel można polecić do tego historycznego piwa jakim jest Adambier. Szczerze mówiąc miałem mały zgrzyt, aby zdecydować jaka odmiana chmielu będzie pasować najlepiej.
Głównie za sprawą nowoczesnych wersji, które dopuszczają owocowy charakter. Po krótkim namyśle stwierdziłem, że piw o owocowych aromatach jest już na rynku wystarczająco dużo.
Moim zdaniem najlepsze do uwarzenia Adambier będą chmiele szlachetne.
Mam tu na myśli oczywiście chmiel Żatecki, Spalt, Hallertauer oraz Tettnanger. Jeśli akurat nie masz ich pod ręką to doskonale sprawdzi się także Lubelski lub ewentualnie Liberty.
Polecane odmiany chmielu do Adambier
- Lubelski
- Żatecki
- Spalt
- Hallertauer
- Tettnanger
- Liberty
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl