Jak Zmieniał się Proces Warzenia Piwa
Jedyna stała to ciągła zmiana. Lub jak mawiał Winston Churchill „Musimy złapać zmianę za rękę albo niechybnie zmiana złapie nas za gardło”. Jest w tym sporo racji.
Wszystko w naszym życiu podlega zmianom, a już zwłaszcza w dobie obecnych czasów. Wydawać by się mogło, że piwo się tym zmianom opiera. W końcu piwo to piwo, co tu ma się zmieniać.
Ale czy aby na pewno?
Kraftowa rewolucja już nam pokazała, że można wszystko postawić do góry nogami i piwo można smakować na tysiące różnych sposobów.
Piwo towarzyszy człowiekowi od niepamiętnych czasów.
Jest to coś z czym ciężko jest dyskutować. Ale jak się zmieniał proces warzenia piwa na przestrzeni wieków? Czy to była ewolucja czy może rewolucja? A może jedno i drugie?
W końcu tradycje warzenia piwa sięgają blisko 10 tysięcy lat. Coś się musiało zmieniać. Jakie zmiany zachodziły w tym czasie i jakie przełomowe odkrycia temu towarzyszyły.
Szczerze mówiąc, sam byłem ciekaw.
I właśnie dlatego postanowiłem napisać ten artykuł. Nie jestem historykiem warzenia piwa czy nawet samego piwa. Ale postanowiłem zagłębić się w bezkresną otchłań internetu i trochę pogrzebać.
Czego się dowiedziałem? Można powiedzieć, że jednocześnie niewiele jak i całkiem sporo. Tak, wiem, że to średnio precyzyjna odpowiedź, ale wszystko stanie się jasne po całej lekturze.
Obiecuję, musisz wytrzymać ze mną jeszcze trochę 🙂
I obiecuję, że nie będę mocno przynudzał.
Krótka Historia Piwa
Postanowiłem, że zanim przejdziemy do historii warzenia piwa, warto krótko opisać historię piwa. Będzie naprawdę krótka. Tak naprawdę z dwóch prostych powodów.
Pierwszy to taki, że w internecie aż przelewa się od tego typu tekstów.
Jeśli ktoś jest naprawdę zainteresowany to przez proste zapytanie w wujku Google spokojnie znajdzie sobie dużo lepszy artykuł niż kiedykolwiek będę w stanie napisać. Na przykład ten.
A drugi to taki, że obiecałem, że nie będę przynudzał…
Zatem w telegraficznym skrócie, piwo zaczęto warzyć mniej więcej w tym samym czasie, kiedy ludzie zrezygnowali z koczowniczego trybu życia. Chleb przygotowywano już 10000 lat p.n.e.
Kiedy dokładnie zaczęto warzyć piwo? Ciężko jest to jednoznacznie określić, ale być może już 8000 lat p.n.e.
Kiedy dokładnie zaczęto warzyć #piwo? Ciężko jest to jednoznacznie określić, ale być może już 8000 lat p.n.e. Szmat czasu #historiaPiwa
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Pierwsze “twarde” dowody pochodzą z 6500 roku p.n.e. w postaci glinianych tabliczek. Niemal na pewno byli to Sumerowie, ale ichniejsze piwo niewiele miało wspólnego z tym, które znamy obecnie.
Było gęste i pito je przez rurkę.
Kolejne cywilizacje usprawniały proces warzenia piwa. Jak? I tu właśnie zaczyna się robić ciekawie…
Historia Warzenia Piwa
Sumerowie warzyli piwa raczej proste, nie było tam zbytniej fantazji. Dopiero Babilończycy zaczęli dodawać ziół, owoców, a nawet soków z różnych drzew.
Obie cywilizacje do warzenia piwa używały dołów oblepionych gliną.
Aby zagotować brzeczkę używano rozgrzanych kamieni, a następnie kul odlewanych z brązu. Były one rozgrzewane na ogniu i następnie przetaczane do naczyń.
A jak przygotowywano brzeczkę?
Grubo zmielone zboże zagniatane z wodą było formowane w bochenki i następnie pieczone. Następnie było łamane i zostawiane w wodzie na kilka dni w celu fermentacji.
Im dłużej, tym mocniejsze było piwo.
Egipcjanie z kolei zaczęli stosować drożdże oraz z czasem zrezygnowali z glinianych kotłów na rzecz miedzianych naczyń. Wtedy też zaczęto gotować brzeczkę na ogniu.
Gotowanie brzeczki w ten sposób było praktykowane aż do XX wieku.
Ulubionym dodatkiem Egipcjan do piwa były figi i daktyle.
Piwo nie zyskało uznania wśród Greków i Rzymian, więc nie mieli oni wielkiego wkładu w rozwój piwowarstwa.
Wiadomo, że metodami chałupniczymi bardzo wcześnie piwo warzyli zarówno Germanie i Słowianie. To właśnie oni jako pierwsi zaczęli dodawać chmiel do piwa, aby przełamać smak słodu.
Zanim jednak zyskał on ogromną popularność piwo doprawiano wszelkimi ziołami.
Obecnie takie piwa nazywa się gruitem.
Zastosowanie chmielu było swego rodzaju rewolucją. Nie dość, że piwo z chmielem psuło się bardzo rzadko, to jeszcze zyskało wielu zwolenników ze względu na swój smak.
Następnie na szeroką skalę piwo warzyli oczywiście mnisi w klasztorach, później nastąpił rozwój browarów i… przez wieki nie działo się nic ciekawego.
Dosłownie.
Dopiero w 1842 roku świat ujrzał pierwsze piwo dolnej fermentacji – pilsner.
Następne wielkie wydarzenie to 1862 rok i Ludwik Pasteur dokonujący przełomu określając wpływ drożdży na fermentację. Co z kolei pozwoliło piwowarom lepiej kontrolować cały proces.
A co było potem? Wynalezienie maszyny chłodzącej i uniezależnienie się od klimatu.
Wiek XX przyniósł nam dwie wojny światowe, dominację wielkich browarów i rozpowszechnienie piw typu lager oraz high gravity brewing.
Na szczęście końcówka poprzedniego stulecia przyniosła nam także kraftową rewolucję.
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl