Charakterystyka Odmiany Chmielu Hallertauer Mittelfrüh

Chmiel Hallertauer Mittelfrüh: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Hallertauer Mittelfrüh to jeden z najwybitniejszych przedstawicieli niemieckiego chmielarstwa. Znany jest także jako Hallertau Mittelfruh, Hallertauer Mittelfrüher lub po prostu Hallertau.

 

Lub Mittelfrüh albo Mittelfrüher.

 

Co oznacza Mittelfrüher? Nie do końca jestem pewny, bo niemiecki to nie mój konik, ale “mittel” oznacza “fundusze” lub “średni”. Früh z kolei to “poranek” lub “wcześnie”.

 

“Wczesne fundusze” czy “średni poranek”? To drugie brzmi jak nazwa nie bardzo zachęcającego trunku 😉 chyba jednak lepiej będzie zostać przy Mittelfrüh…

 

Natomiast Hallertau to jeden z dwóch największych regionów chmielarskich na świecie.

 

I właśnie tak najczęściej jest określana ta odmiana chmielu – po prostu Hallertau. Odmiana, która dała początek wielu innym niemieckim odmianom chmielu. 

 

Matka niemieckiego chmielarstwa, odmiana chmielu Hallertauer Mittelfrüh liczy sobie już ponad 100 lat. Kiedyś stanowiła ona lwią część upraw całego regionu Hallertau.

 

Niestety, wysoka podatność na choroby sprawiła, że obecnie uprawia się go bardzo mało.

 

Na szczęście popularność chmielu Hallertau wśród piwowarów wymusiła wręcz rozwój innych odmian bazujących na walorach Mittelfrüh.

 

Dzięki temu dziś możemy cieszyć się takimi odmianami chmielu jak Hallertau Tradition, Hallertau Blanc czy Pacific Hallertau.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Hallertauer Mittelfrüh

Chmiel Hallertauer Mittelfrüh to jeden z typowych chmieli, które bez wahania można określić jako “szlachetny”. Jest to chmiel aromatyczny, o niskiej zawartości alfa-kwasów i wysokiej zawartości humulonu.

 

Oznacza to wysoką aromatyczność.

 

Chmiel ten posiada przyjemne aromaty kwiatowe, trawiaste i korzenne, z wyczuwalnymi nutami herbaty i cytrusów. Jest to naprawdę przyjemna kombinacja.

 

Można wręcz powiedzieć, że klasyczna. Chociaż obecnie przeżywamy czasy piw i chmieli o bardziej zdecydowanych aromatach to jednak Hallertau ciągle stanowi podstawę i symbol tradycyjnego piwowarstwa.

 

Podobnie jak chmiel Żatecki w Czechach czy Lubelski w Polsce.

 

Aromaty Hallertauer Mittelfrüh

  • Kwiatowy
  • Trawiasty
  • Korzenny
  • Nuty herbaciane
  • Nuty cytrusowe

 

Skład chemiczny Hallertauer Mittelfrüh

  • Alfa-kwasy: 3,0% – 5,5%
  • Beta-kwasy: 3,0% – 5,0%
  • Kohumulon: 18% – 28% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,7 – 1,3 mL / 100g
    • Mircen: 35% – 44%
    • Humulon: 29% – 30%

 

https://www.hopsteiner.com/variety-data-sheets/Hallertauer-Mittelfrueh/ 

#HallertauerMittelfrüh to matka niemieckiego chmielarstwa, odmiana chmielu, która liczy sobie już ponad 100 lat i ciągle stanowi podstawę i symbol tradycyjnego piwowarstwa #odmianyChmielu

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Hallertauer Mittelfrüh

Podstawowym rodzajem piwa jakie jest warzone z udziałem Mittelfrüh jest oczywiście lager. Głównie ze względu na kraj swojego pochodzenia.

 

Nie znaczy to jednak, że na tym lista jego możliwości się kończy. Hallertauer doskonale odnajdzie się także w pilsnerach, pszenicznych czy lekkich angielskich ale z beczki, tzw. cask ales.

 

Na pewno nie będzie też zawadzał w piwach belgijskich czy typu kolońskiego.

 

  • Lager
  • Pilsner
  • Pszeniczne
  • Kolońskie
  • Belgijskie Ale
  • Lambic

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Hallertauer Mittelfrüh

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej