Czym Różni się Dolna Fermentacja od Górnej
W piwowarstwie wyróżniamy dwa rodzaje fermentacji: fermentację dolną oraz fermentację górną. Generalnie podział ze względu na rodzaj fermentacji jest najbardziej podstawowym systemem klasyfikacji piwa.
Czym się one różnią, jaką posiadają charakterystykę oraz jakie są dostępne rodzaje piw w każdej z powyższych fermentacji? To właśnie będzie tematyka tego artykułu.
Nie możemy jednak zacząć bez najbardziej podstawowej kwestii.
Czym dokładnie jest fermentacja i o co w tym wszystkim chodzi? Otóż, fermentacja to nie jest nic innego jak proces, w którym drożdże produkują alkohol oraz dwutlenek węgla.
Tyle.
To właśnie wtedy brzeczka powoli zaczyna stawać się piwem, którym będą zachwycać się wszyscy pijący. A przynajmniej taką mamy nadzieję.
Zanim to jednak nastąpi trzeba przygotować bazę.
Bazą do produkcji piwa jest właśnie wspomniana już brzeczka.
Składa się ze słodu, wody oraz oczywiście chmielu, który może być dodawany na różnym etapie gotowania brzeczki. Ze względu na to jaki efekt chcemy uzyskać.
Możemy brzeczkę chmielić na aromat, smak lub goryczkę poprzez dodawanie chmielu na różnych etapach gotowania brzeczki, ale to już temat na osobny artykuł.
Kiedy mamy już przygotowaną brzeczkę możemy poddać ją “obróbce” przy pomocy drożdży.
I to jest właśnie tu dzieje się magia. Jak można się domyślić możemy skorzystać z usług drożdży dolnej bądź górnej fermentacji. A różnice w produktach końcowych są ogromne.
Charakterystyka Dolnej Fermentacji
Drożdże dolnej fermentacji pracują w niższych temperaturach, zazwyczaj około 8-12 stopni Celsjusza. Fermentowanie piwa dolnej fermentacji odbywa się stosunkowo wolno.
Piwa dolnej fermentacji charakteryzują się raczej czystym i płaskim smakiem.
Typowymi przedstawicielami dolnej fermentacji są lagery oraz pilsnery. Nikomu chyba nie trzeba ich specjalnie przedstawiać. Większość z nich smakuje bardzo typowo i powtarzalnie.
Zwłaszcza jeśli mówimy o piwach z wielkich koncernów. Te browary, które rzetelnie uprawiają rzemiosło piwowarskie mogą pochwalić się bardzo ciekawymi lagerami i pilsnerami.
Mimo wszystko są to zazwyczaj piwa przełamane goryczką z subtelnym chmielowym aromatem.
Ze względu na temperaturę, w których fermentują drożdże dolnej fermentacji, piwa z tej kategorii są dosyć problematyczne w domowej produkcji. Za to bardzo wdzięczne do produkcji masowej ze względu na swój charakter smakowy.
Z drugiej jednak strony są to piwa idealne na upalne lata, bardzo orzeźwiające i które dają się pić z dużą łatwością. Zwłaszcza te z browarów rzemieślniczych są godne polecenia.
Jakie są Piwa Dolnej Fermentacji
Lager – nikomu tego piwa chyba nie trzeba przedstawiać. Nazwa lager wzięła się od długiego leżakowania tych piw.
Ice Lager – bardzo lekki lager bez charakterystycznej goryczki. Swego czasu bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, sprzedawany w bezbarwnych butelkach.
Pilsner – bardzo bliski kuzyn lagera, który wywodzi się z Czech, a dokładniej z Pilzna, gdzie opracowano jego recepturę. Gładkie i dobrze pijalne.
Koźlak – polska nazwa tego piwa pochodzi od tłumaczenia niemieckiego słowa bock. Jest to piwo dosyć mocne w smaku, ciemne i ze stosunkowo wysoką zawartością alkoholu.
Porter Bałtycki – pełne i mocne w smaku, idealne na chłodne, zimowe wieczory. Posiada odczuwalne nuty kawowe i czekoladowe oraz aromaty wiśni i porto.
Najbardziej typowe piwa dolnej fermentacji to oczywiście poczciwy #lager oraz pilsner, a także koźlak i porter bałtycki #dolnaFermentacja
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Charakterystyka Górnej Fermentacji
Po przeciwległym biegunie leżą drożdże górnej fermentacji, które pracują w nieco wyższych temperaturach. Zazwyczaj w okolicach 16-20 stopni Celsjusza, ale czasami jest to nawet 24°C.
Dzięki temu, że drożdże pracują w wyższych temperaturach, pracują one również szybciej.
Bardzo charakterystyczne dla piw górnej fermentacji jest, znane wszystkim miłośnikom piwa, bogactwo aromatów. Jest to po części zasługa odpowiednio dobranych odmian chmielu.
Ale nie tylko, to drożdże pomagają wydobyć wszystkie te cudowne aromaty.
Od typowych aromatów chmielu, przez zioła, aż po cytrusy i owoce tropikalne. Możliwości smaków i aromatów w przypadku piw górnej fermentacji są naprawdę ogromne.
Zapewne właśnie stąd ich obecnie szalona popularność. Są to piwa zdecydowanie ciekawsze i zapewniające bardziej bogate doznania smakowe i zapachowe.
Czy można się temu dziwić? Jako wielki miłośnik ale jestem jak najbardziej za!
Jakie są Piwa Górnej Fermentacji
Ale – w ostatnich czasach szalenie popularne ze względu na już wspomniane bogactwo smaków i aromatów. Posiada liczne wariacje jak IPA, AIPA czy APA.
Porter – historycznie styl piwa od którego wywodzi się nasz doskonały Porter Bałtycki. Obecnie ciężko doszukiwać się większych podobieństw. Piwo ciemne, ale już nie tak wyraziste.
Stout – bliski krewny Portera, a jego najznakomitszymi przedstawicielami są Guinness oraz Murphy’s Irish Stout. Piwo ciemne z wysoką zawartością chmielu.
Pszeniczne – dosyć ciekawy przypadek, gdyż może występować zarówno w wersji jasnej lub ciemnej. Wbrew temu co sugeruje nazwa, słód pszeniczny jest zazwyczaj tylko dodatkiem.
Weissbier – piwo pszeniczne z wysoką zawartością dwutlenku węgla, czemu zawdzięcza swoją dużą pienistość. Zgodnie z tradycją słód pszeniczny powinien stanowić co najmniej 50%.
Najbardziej typowe piwa górnej fermentacji to oczywiście ale, porter oraz #stout, a także pszeniczne i weissbier #górnaFermentacja
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl