Czy Piwo aby na Pewno Jest Zdrowe

Czy Piwo aby na Pewno Jest Zdrowe

Czas czytania: około 5 min

To że jesteśmy wielkimi pasjonatami chmielu pewnie już wiesz. W poprzednich artykułach wielokrotnie też podkreślaliśmy to jak bardzo chmiel sprzyja naszemu zdrowiu.

 

Chmiel posiada mnóstwo antyoksydantów, właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybicze. Co więcej, jest doskonałym środkiem na bezsenność czy stres.

 

A to nie wszystko, pełną listę zalet znajdziesz pod tym linkiem.

 

Ale czy to samo można powiedzieć o piwie? Naturalnie, naszym zdaniem, chmiel jest najważniejszym składnikiem w piwie, ale tak na dobrą sprawę jest tylko przyprawą.

 

Podczas warzenia piwa wykorzystuje się naprawdę niewielkie ilości chmielu w stosunku do pozostałych składników takich jak woda czy słód. Jak to jest więc naprawdę?

 

Czy piwo służy naszemu zdrowiu? Czy ta odrobina chmielu w piwie wystarczy?

 

Może zacznijmy od tego, że jak głosi stara polska mądrość co za dużo to i świnia nie zje. Generalnie wszystko w nadmiarze szkodzi. Nawet jeśli coś służy naszemu zdrowiu.

 

I nie mówię tu tylko o słowiańskiej chorobie zwanej kacem. Piwo zawiera alkohol i ten alkohol wypłukuje z naszego organizmu sole mineralne i witaminy. Można znaleźć wiele źródeł mówiących o szkodliwości alkoholu.

 

I tak faktycznie jest.

 

Mimo wszystko nie można dać się zwariować. 

 

Nawet jeśli wyeliminujemy wszystkie teoretycznie szkodliwe czynniki to nie znaczy, że będziemy żyć wiecznie. Drobne przyjemności są potrzebne w życiu.

 

Aczkolwiek, długotrwałe nadużywanie alkoholu na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie. Piwo to jednak nie jest czysty alkohol. W jego skład wchodzą również inne składniki.

 

Jak się okazuje, niektóre bardzo potrzebne.

 

Wartości Odżywcze w Piwie

Może zacznę od tego, że piwo jest najmniej kalorycznym napojem alkoholowym w przeliczeniu na objętość. To znaczy, że 100 gram piwa zawiera mniej kalorii niż 100 gram wódki.

 

Dokładniej mówiąc 100 gram piwa zawiera 43 kalorie, 100 gram wina 83 kalorie, a 100 gram wódki aż 231 kalorii. Problem polega tylko na tym, że zazwyczaj nie pijemy 100 gram piwa.

 

Półlitrowa butelka piwa to już około 215 kalorii.

 

Oczywiście różne style piwne będą charakteryzować się różnymi wartościami odżywczymi. Na przykład 355 mililitrów portera bałtyckiego to aż 277 kalorii i 28 gram węglowodanów.

 

Czyli jedno małe piwko i jakieś 10% dziennej dawki kalorii oraz węgli mamy z głowy. To jest kolejna rzecz o jakiej należy pamiętać. Piwo to puste kalorie. Wiem, wiem, ale takie są fakty.

 

I to pomimo tego, że w Bawarii piwo jest traktowane jak jedzenie, a nie napój.

 

Niestety, nie przekłada się to na dostarczanie do organizmu pełnowartościowego pożywienia. Każdy miłośnik piwa zapewne powie, że w piwie jest mnóstwo mikro i makroelementów.

 

W praktyce jest to trochę mit. Piwo faktycznie posiada mikro i makroelementy, ale jest ich, no… nie aż tak znowu dużo. Na pewno nie są to ilości, które mogą pomóc w uzupełnianiu niedoborów.

Stara prawda głosi, że #piwo posiada mnóstwo witamin i minerałów. Piwo faktycznie posiada mikro i makroelementy, ale nie ma ich znowu aż tak dużo. A już na pewno nie wystarczy, aby uzupełnić niedobory. Ale czy tylko o to w życiu chodzi? 😉

 

Poniżej kilka przykładów, zawartość w piwie i dzienne zapotrzebowanie:

  • Magnez: 30 mg / 400 mg
  • Wapń: 20 mg / 1000 mg
  • Fosfor: 70 mg / 800 mg
  • Potas: 135 mg / 4500 mg
  • Sód: 20 mg / 1500 mg
  • Cynk: 0,05 mg / 16 mg
  • Wit. B1: 0,025 mg / 1,1 mg
  • Wit. B2: 0,125 mg / 1,4 mg
  • Niacyna: – / 16 mg
  • Wit. B5: 0,205 mg / 5 mg
  • Wit. B6: 0,23 mg / 1,4 mg
  • Kwas foliowy: 30 µg / 200 µg
  • Wit. B12: 0,01 µg / 2,5 µg

 

Nie jest to więc aż tak dużo jak można by sądzić. Oczywiście, dochodzą witaminy i minerały pochodzące z pożywienia, więc w ogólnym rozrachunku jest całkiem nieźle.

 

Wszystko jednak z głową, bo piwny brzuszek strasznie ciężko zrzucić.

 

Właściwości Lecznicze i Zdrowotne Piwa

Zdecydowanie lepiej to wygląda kiedy pochylimy się nad właściwościami leczniczymi czy też zdrowotnymi piwa. I nie przeszkadza w tym niska zawartość witamin i minerałów.

 

Zanim jednak przejdziemy do tego w jaki sposób piwo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie mała uwaga. Chmiel bez wątpienia zawiera mnóstwo zdrowotnych składników 

 

Istnieją badania dowodzące, że chmiel w piwie działa wręcz zbawiennie na zdrowie człowieka. I jestem absolutnie pewien, że tak jest!

 

Ale nie przeceniajmy wpływu chmielu na lecznicze i zdrowotne właściwości piwa.

 

To, że naukowcy w chmielu znaleźli związki, które mogą pomóc w leczeniu raka jeszcze nie znaczy, że wyleczymy się z nowotworu pijąc piwo. Niestety, nie działa to w ten sposób.

Właściwości Lecznicze i Zdrowotne Piwa

 

Na szczęście piwo posiada inne, także niezwiązane z chmielem, składniki i właściwości, które są bardzo dobre dla naszego organizmu.

 

Jak chociażby krzem. W piwie stężenie krzemu waha się między 6,4 a 56,5 mg / l.

 

Dzienne zapotrzebowanie na krzem to około 20 mg na dobę i pozytywnie wpływa on na pamięć i kości. Dodatkowo piwo w umiarkowanych ilościach zapobiega powstawaniu zaćmy i obniża ciśnienie krwi.

 

O właściwościach moczopędnych piwa chyba nie trzeba nikogo uświadamiać. To z kolei bardzo korzystnie wpływa na cały układ moczowy i pracę nerek.

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej