Jakie Odmiany Chmielu Pasują do Piwa Cream Ale
Cream Ale to po polsku nic innego niż Kremowe Ale. Wiem o czym myślisz. Taka nazwa musi oznaczać piwo o charakterystyce mleczka do kawy, prawda? Nic bardziej mylnego.
Kiedy pierwszy raz natknąłem się na to piwo jego nazwa od razu mnie zaciekawiła. Czytając jednak opisy w internetach wydawało się, że to piwo tak naprawdę nic ciekawego.
Płaskie i mało wyraziste na jakiejkolwiek płaszczyźnie smakowej.
Byłem w błędzie. Jak się okazuje proces w jakim powstaje Cream Ale jest bardzo ciekawy. Otóż zazwyczaj jest ono fermentowane w temperaturze typowej dla piw górnej fermentacji.
Natomiast leżakowanie odbywa się w temperaturze typowej dla piw dolnej fermentacji. Na tym jednak nie koniec. Dopuszcza się używanie drożdży zarówno górnej jak i dolnej fermentacji. Także jednocześnie.
Takie niby Ale, ale trochę Lager 😉
Ale nawet na tym zabawa się nie kończy. Istnieją wersje, w których oddzielnie warzone są dwa rodzaje tego samego piwa, jedne z drożdżami dolnej a drugie z drożdżami górnej fermentacji, i następnie mieszane razem.
Tak jakby sama nazwa nie była już wystarczająco dezorientująca… niemniej jednak to piwo zainteresowało mnie na tyle, że postanowiłem poszperać i popytać kuzynów i znajomych zza wielkiej wody.
Jak się okazuje nie tylko proces warzenia jest bardzo ciekawy.
Czym Charakteryzuje się Piwo Cream Ale
Chociaż piwo Cream Ale nie ma zbyt wiele wspólnego z kremem to jest to piwo bardzo gładkie i przyjemne do picia. Jest to rdzennie amerykański styl, który powstał jako konkurent dla piw dolnej fermentacji.
I trzeba przyznać, że z tej roli wywiązuje się znakomicie. Orzeźwiające, wysoko nasycone, pijalne, zazwyczaj o niezbyt nachalnych smakach i aromatach, ale w pozytywnym znaczeniu.
Niemal doskonałe piwo sesyjne, które świetnie gasi pragnienie.
#CreamAle to rdzennie amerykański styl, który powstał jako konkurent dla piw dolnej fermentacji. Mówiąc prosto jest to "Ale o charakterystyce Lagera". Co ciekawe może występować w wersjach hybrydowych. I to w każdym tego słowa znaczeniu 😉
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Chmielowe smaki i aromaty powinny być na raczej niskim poziomie, podobnie jak zresztą goryczka. Do tego średnia słodowość, ale bez karmelowych akcentów.
Dopuszczalne jest użycie kukurydzy, więc mogą pojawić się nuty typowe dla tego ziarna. Niektórzy twierdzą nawet, że najlepsze Cream Ale uwarzone jest właśnie z udziałem kukurydzy.
Jak najlepiej scharakteryzować ten styl piwny?
“Bękart niemieckich lagerów i angielskich ale”. Nic dodać, nic ująć, lepiej chyba się nie da. A że żyjemy w czasach kraftowej rewolucji to i bardziej chmielowych wersji nie brakuje 😉
W dawnych czasach czasami zamiast Cream Ale używano nazwy “ale do obecnego wykorzystania” co miało oznaczać, że powinno zostać wypite teraz, zamiast stać na półce.
Ja już wiem co chcę dostać od kuzyna z USA.
Aha tak jeszcze na zakończenie drobna uwaga. Cream Ale z europejskich browarów nie zawsze jest prawdziwym Cream Ale. Na przykład Kilkenny Irish Cream Ale to tak naprawdę Red Ale. Warto mieć to na uwadze.
Jaki Chmiel Nadaje się do Uwarzenia Cream Ale
Cream Ale to jeden z tych rodzajów piwa, w których chmiel nie jest najważniejszy. I chociaż sam jestem wielkim pasjonatem chmielu i dumnym hop headem to niski poziom chmielu w piwie nie zawsze jest wadą.
Z racji tego, że to piwo jest właśnie subtelne pod kątem goryczki oraz aromatów i smaków pochodzących z chmielu wiele odmian znajdzie w nim zastosowanie.
Liberty, Cluster oraz Tettnanger i inne chmiele szlachetne sprawdzą się doskonale.
A jeśli masz ochotę na bardziej chmielową wersję, a co za tym idzie bardziej wyraziste smaki i aromaty, godne polecenia będą odmiany amerykańskie. Jak np.: Willamette oraz CTZ.
Polecane odmiany chmielu do Cream Ale
- Liberty
- Cascade
- Amarillo
- Centennial
- Citra
- Mosaic
- Simcoe
- Willamette
- Columbus (CTZ)
- Cluster
- Tettnanger
- Hallertau
- Żatecki
- Lubelski
- Northern Brewer
- Fuggles
- East Kent Golding
- Challenger
- Styrian Golding
- Magnum
- Vanguard
- Mount Hood
- Palisade
- Phoenix
- Pride of Ringwood
- Strisselspalter
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl