Chmielarstwo Jako Pomysł na Biznes

Chmielarstwo Jako Pomysł na Biznes, co Musisz Wiedzieć

Czas czytania: około 7 min

Chmiel jest traktowany jako uprawa niszowa nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Było tak jeszcze zanim na popularności zaczęły zyskiwać chmiele nowofalowe.

 

W porównaniu do innych upraw, plantacji chmielu jest stosunkowo niewiele.

 

Jest też stosunkowo niewiele miejsc na świecie gdzie uprawia się chmiel. Jako głównych producentów chmielu zawsze wymienia się Stany Zjednoczone, Niemcy, Czechy i Polskę.

 

Coraz więcej chmielu produkują także Słowenia i Chiny. Co łączy te wszystkie kraje? Znajdują się między 35 a 55 równoleżnikiem. Ok, Chiny jako kraj trochę się temu wyłamują.

 

Jednak jeśli przyjrzymy się dokładniej to zauważymy coś bardzo interesującego.

 

W każdym kraju są to konkretne regiony, które szczycą się produkcją chmielu. Swego rodzaju chmielowe zagłębia. W Niemczech jest to Bawaria, w USA stan Waszyngton, a w Polsce Lubelszczyzna.

 

Chmiel to bardzo specyficzna roślina. Może rosnąć praktycznie w każdych warunkach, ale niestety nie w każdych warunkach da odpowiednie plony.

 

W obecnych czasach wszystko co niszowe wydaje się być bardzo atrakcyjne.

 

Zarówno dla konsumenta jak i dla przedsiębiorców, którzy szukają możliwości dobrego zarobku. I chociaż chmiel na pewno jest uprawą bardzo interesującą i zdecydowanie niszową to jednak z perspektywy biznesowej trzeba uwzględnić kilka kwestii.

 

Założenie plantacji jest bardzo drogą inwestycją, a uprawa jest bardzo czasochłonna. Nie jest to coś co można zasiać, opryskać i zapomnieć.

 

Chmiel to specyficzna i wymagająca roślina.

 

Co Jest Najtrudniejsze w Uprawie Chmielu

Chmielarstwo to na pewno nie jest biznes dla każdego. Tą roślinę trzeba kochać i być czymś więcej niż rolnikiem. Moim zdaniem trzeba być przede wszystkim miłośnikiem chmielu, mieć do tego pasję.

 

Z drugiej strony trzeba mieć też żyłkę przedsiębiorcy. Chmiel jest sprzedawany jako praktycznie gotowy produkt końcowy. Natychmiast po zbiorze jest on suszony, nawilżany i pakowany.

 

W dalszej kolejności może zostać przerobiony na granulat lub koncentrat.

 

W związku z tym chmielarz w pierwszej kolejności musi zbudować plantację, następnie posadzić chmiel, zadbać o to, aby roślina dała jak najlepsze plony, później zebrać, wysuszyć, nawilżyć i spakować.

 

Temperatura suszenia powinna być stała i wynosić między 58 a 63 stopnie Celsjusza.

 

Do tego potrzeba specjalistycznych maszyn oraz dedykowanej suszarni i nawilżacza. Wszystko przypomina małą fabrykę i wymaga zatrudniania co najmniej kilku osób w trakcie zbiorów.

Co Jest Najtrudniejsze w Uprawie Chmielu

 

Co jest najtrudniejsze w uprawie chmielu? Uzyskanie zadowalających plonów.

 

Co to dokładnie znaczy? Chmiel jako roślina uprawna wymaga bardzo dużo uwagi i nakładów pracy. Rośnie bardzo szybko, więc wymaga także dużej szybkości w działaniu. Nie można sobie pozwolić na zwłokę.

 

Chmiel wymaga odpowiedniego nawożenia i nawadniania, ale kiedy jest już odpowiednio duży musi zostać naprowadzony na prowadniki. Nie da się tego zrobić inaczej jak tylko pracą ręczną.

 

Następnie jeszcze kilkukrotnie musi zostać “dokręcony”, aby ładnie rósł po sznurku.

 

Na tym jednak nie koniec. Konieczna jest także ochrona przed szkodnikami i chorobami. W tym celu stosuje się regularne opryski. W przeciwnym wypadku można zapomnieć o dobrych plonach.

 

Największym zagrożeniem dla chmielu jest mączniak rzekomy i właściwy oraz mszyca i opuchlak lucernowiec. Mączniak to choroba, natomiast mszyca i opuchlak to szkodniki.

 

Oprócz powyższych bardzo groźny dla chmielu jest także przędziorek chmielowiec

 

Kiedy już uda nam się ochronić roślinę przed wszystkimi zagrożeniami i będzie miała wystarczająco dużo pokarmu i wody do optymalnego rozwoju, czekamy na dobry moment do zbiorów.

 

Każda odmiana chmielu dojrzewa w trochę innym momencie. Nie można zacząć zbierać zbyt wcześnie, bo szyszka nie będzie miała wystarczająco dużo lupuliny i alfa-kwasów. Nie można zwlekać zbyt długo, bo zacznie przejrzewać.

 

Koordynacja wszystkich działań to naprawdę spore wyzwanie.

 

Uprawa chmielu to najprawdopodobniej najbardziej pracochłonna uprawa, która dodatkowo wymaga specjalistycznej wiedzy i sporych nakładów finansowych. Zdecydowanie nie jest to coś co można robić “przy okazji”.

 

Jakie są Koszty Założenia Plantacji Chmielu w Polsce

No właśnie, skoro mowa o nakładach finansowych to jakie są koszty założenia plantacji chmielu w Polsce? Aby założyć plantację chmielu wymagana jest konstrukcja oraz sadzonki.

 

Tak w dużym skrócie i zakładając, że przyszły chmielarz posiada już kawałek pola.

 

Dużo w tym przypadku zależy od tego jak wiele potrzebnych rzeczy jesteś w stanie zapewnić samemu. Czy posiadasz sadzonki oraz jak dużo pracy jesteś w stanie włożyć we własnym zakresie.

 

Sprawa jest nieco łatwiejsza jeśli posiadasz już plantację. W takiej sytuacji sadzonki możesz wyhodować z własnych sztobrów. Prawdopodobnie znajdziesz też kilka osób do pomocy.

 

Zaczynając całkowicie od zera musimy się liczyć ze sporymi kosztami.

 

Na jeden hektar plantacji potrzeba około 170 drewnianych, impregnowanych słupów. Cena to około 150 złotych za jeden słup, więc koszt samych słupów wynosi około 25 tysięcy złotych.

 

Do tego dochodzą linki stalowe lub drut 5-6 milimetrów, aby stworzyć siatkę do której będzie rosnąć chmiel. Nie można też zapominać o kosztach pracy. Przygotowanie konstrukcji powinno się zamknąć w 40 tysiącach złotych.

 

Koszt sadzonek to kolejne 25 tysięcy złotych. Na jeden hektar trzeba ich około 2,5 tysiąca.

 

Jednak na samej plantacji wydatki się nie kończą. Każdy plantator musi posiadać zaplecze techniczne: maszynę do obrywania szyszek, specjalistyczną suszarnię, miejsce do nawilżania i pakowania oraz magazyn do przechowywania zbiorów.

 

Zakładanie plantacji chmielu kompletnie od zera wiąże się z wydatkami rzędu 75-100 tysięcy zł. Dlatego zdecydowana większość chmielarzy posiada kilkupokoleniowe tradycje i nie rezygnują z produkcji.

Założenie #plantacjaChmielu wiąże się z wydatkami rzędu 75-100 tysięcy zł. Dlatego zdecydowana większość chmielarzy posiada kilkupokoleniowe tradycje i nie rezygnują z produkcji. Jak ktoś zrezygnuje z uprawy chmielu to już do niej nie wróci. #chmielarstwo

 

Próg wejścia jest bardzo wysoki i jak ktoś zrezygnuje z uprawy chmielu to już do niej nie wróci.

 

Sprawę dodatkowo komplikuje fakt, że słupy nie mogą być impregnowane kreozotem. Dlatego trwają prace nad opracowaniem alternatyw. Jedną z nich jest zastosowanie słupów kompozytowych.

 

Takie rozwiązanie zastosowane zostało na terenie plantacji wzorcowej w Jastkowie. Koszt jest jednak bardzo wysoki i wynosi około 150 tysięcy złotych za hektar.

 

Jakie są Koszty Prowadzenia Plantacji Chmielu w Polsce

Na koszt prowadzenia plantacji chmielu w Polsce najbardziej wpływają koszty pracy. Jest to bardzo pracochłonna uprawa. Samo nakręcanie chmielu wymaga około 5 osób na hektar.

 

Do tego oczywiście dochodzą koszty związane z nawozami, opryskami i ewentualnym nawadnianiem. Nie można też zapominać o orce, bronowaniu i radleniu. 

 

W dalszej kolejności jest oczywiście zbiór chmielu.

 

Trwa on zazwyczaj trzy lub cztery tygodnie i wymaga pracy około 5-6 osób. W trakcie zbiorów chmiel jest suszony, koszt tego procesu wynosi od 1 do 2 zł za kilogram.

 

Dokładne koszty prowadzenia plantacji chmielu to kwestia dość indywidualna, ale szacuje się, że wyprodukowanie tony chmielu aromatycznego wynosi około 15 tysięcy złotych.

 

Odmiany goryczkowe są zazwyczaj tańsze w produkcji.

 

Na koniec jako ciekawostkę polecam zapoznać się z 5-letnim budżetem plantacji chmielu w Stanach Zjednoczonych. Wyszczególnione są tam takie pozycje jak koszty pracy, nawozów, oprysków czy paliwa oraz prognozowane przychody i końcowy bilans.

 

Jak widać chmielarstwo to wymagający biznes w każdym zakątku świata 🙂

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej