Charakterystyka Odmiany Chmielu Żateckiego

Chmiel Żatecki: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Wydaje się, że tej odmiany żadnemu miłośnikowi chmielu czy piwa przedstawiać specjalnie nie trzeba. Chmiel Żatecki to prawdziwa legenda oraz ikona czeskiego i europejskiego chmielarstwa.

 

I chociażby dlatego artykułu, o chmielu w krajach zachodnich zwanym Saaz, zabraknąć nie może. Oficjalnie został zarejestrowany w 1952 roku, ale jego historia sięga ponad… 700 lat!

 

Jest to jedna z dwóch najdłużej uprawianych odmian chmielu na świecie.

 

Chociażby tylko ten fakt zasługuje na uznanie. Nie wspominając nawet, że dała ona początek wielu innym odmianom chmielu uprawianym na całym świecie. W szczególności w Nowej Zelandii.

 

Obok Pilsnera i mostu Karola, chmiel Żatecki to prawdopodobnie najbardziej znany produkt naszych bratanków z południa. No może oprócz “Krecika” i “Sąsiadów” 😉

 

I wygląda na to, że chmiel Żatecki wcale nie zamierza schodzić ze sceny.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Żateckiego

Wpływ ma na to oczywiście niesłabnąca popularność tej odmiany. Żatecki to bez żadnych wątpliwości chmiel aromatyczny. I chyba najlepiej niech tak zostanie.

 

Co prawda, dodany na wczesnym etapie gotowania dostarcza bardzo delikatnej goryczki. Czego doskonałym przykładem jest Pilsner, ale ciężko byłoby go określić jako dualny.

 

Dla mnie jest to chmiel aromatyczny, a skład chemiczny to potwierdza.

 

Chmiel Żatecki to jedna z czterech odmian tradycyjnie określanych jako “szlachetne”. I właśnie taki charakter posiada Saaz – szlachetny i ziołowy aromat. Idealnie współgrający z Pilsnerem.

 

Oprócz tego charakterystyczna dla Żateckiego jest bardzo niska zawartość alfa-kwasów oraz bardzo niska wydajność z hektara. Ale Czechom zdaje się to nie przeszkadzać.

 

Chociaż nie można im odmówić chęci.

 

Na przestrzeni lat były podejmowane próby klonowania chmielu Żateckiego w celu poprawy wielkości plonów oraz jego odporności na choroby. W rezultacie uzyskano aż 9 klonów.

 

Popularnie są one określane jako Saazer, czyli odmiany pochodzące od Żateckiego. Jest to na przykład Lucan, Blato czy Zlatan (nie ten piłkarz). Nie są to samodzielne odmiany.

Odmiana chmielu #Saaz była wielokrotnie klonowana w celu poprawy plonów i odporności na choroby. W rezultacie uzyskano aż 9 klonów, popularnie określanych jako #Saazer. Jest to na przykład Lucan, Blato czy Zlatan #chmielZatecki

 

Istnieje też pod-odmiana zwana Saaz Late, która posiada nieco lepsze walory.

 

Czesi do tych praktyk podchodzą jednak bardzo ostrożnie w obawie przed utratą tego co w Żateckim jest najlepsze. Myślę, że tutaj mają rację. Lepsze wrogiem dobrego, a Żatecki już jest wspaniały.

 

Aromaty chmielu Żateckiego

  • Szlachetne
  • Ziołowe

 

Skład chemiczny chmielu Żateckiego

  • Alfa-kwasy: 2,5% – 4,5%
  • Beta-kwasy: 4,0% – 6,0%
  • Kohumulon: 23% – 26% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,4 – 0,8 mL / 100g
    • Mircen: 25% – 40%
    • Humulon: 15% – 30%

 

http://www.bohemiahop.cz/varieties/saaz 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Żateckim

Jeśli chodzi o to jakie piwo można uwarzyć z Żateckim to naturalnie jest to Pilsner. Jest to tak doskonałe małżeństwo, że nawet ciężko pomyśleć o czymś innym.

 

Na szczęście możliwości Saaza wykraczają daleko poza tylko jeden styl piwny. I nie mam tu na myśli wyłącznie Lagera. Są to także niemieckie i belgijskie Ale oraz wszelkiej maści pszeniczniaki.

 

Czy coś jeszcze? Tak, całe mnóstwo…

 

  • Pilsner
  • Lager
  • Lekki Lager
  • Marcowe
  • Kolońskie
  • Munich Helles
  • Altbier
  • Koźlak
  • Pszeniczne
  • Witbier
  • Niemieckie Ale
  • Belgijskie Ale
  • Blonde Ale
  • American Pale Ale
  • American IPA
  • Belgian Pale Ale
  • Steam Beer
  • Bière de Garde
  • Dubbel
  • Tripel
  • Saison
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Żateckim

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej