Charakterystyka Odmiany Chmielu Willamette

Chmiel Willamette: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 2 min

Willamette to dumny przedstawiciel amerykańskiej sceny chmielarskiej. I mówię to z pełną powagą i z pełnym przekonaniem.

 

Nie jestem pewien jak bardzo znana jest to odmiana chmielu w Polsce, ale swego czasu był to najpopularniejszy chmiel w Stanach Zjednoczonych.

 

Popularnie określany jako “król chmieli aromatycznych”.

 

Chociaż jeśli mówimy o chmielu to lepiej pasowałaby królowa, ale nie ma co czepiać się szczegółów 😉 ważniejsze, że jest to szalenie popularny chmiel wśród browarów rzemieślniczych.

 

A więc co takiego szczególnego jest w chmielu Willamette?

 

O tym za chwilę. Na uwagę zasługuje fakt, że odmiana ta stanowi około 20% amerykańskiego areału upraw chmielu. Kapitalny wynik.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Willamette

Willamette pochodzi od angielskiego chmielu Fuggle i została stworzona w celu zastąpienia tej odmiany. Czy się to udało? Można powiedzieć, że tak, chociaż nie do końca.

 

Powierzchnia upraw Willamette jest nieporównywalnie większa od powierzchni upraw Fuggle w USA. Zapewnia też sporo większą wydajność z hektara. Oba są chmielami aromatycznymi.

Odmiana chmielu #Willamette stanowi około 20% amerykańskiego areału upraw chmielu. Jest to naprawdę fenomenalny wynik #chmieloweCiekawostki

 

Czemu więc misja nie do końca się powiodła?

 

Ze względu na nieco inne profile aromatyczne. Fuggle posiada aromaty zdecydowanie bardziej klasyczne, trawiaste, ziemiste i lekko kwiatowe.

 

Willamette natomiast posiada bardziej intensywne aromaty kwiatowe oraz charakteryzuje się aromatami ciemnych owoców, w tym czarnej porzeczki i wyczuwalnymi nutami kadzidła.

 

W obu przypadkach są to aromaty umiarkowane, które dobrze się komponują z piwem.

 

Moim zdaniem na świecie jest wystarczająco dużo miejsca na obie odmiany.

 

Aromaty chmielu Willamette

  • Umiarkowany
  • Kwiatowy
  • Ciemnych owoców
  • Czarnej porzeczki
  • Nuty kadzidła

 

Skład chemiczny chmielu Willamette

  • Alfa-kwasy: 4% – 6%
  • Beta-kwasy: 3,5% – 4,5%
  • Kohumulon: 30% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 1,0 – 1,5 mL / 100g
    • Mircen: 30% – 40%
    • Humulon: 20% – 27%

 

https://freshops.com/product/willamette-hop/ 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Willamette

Odmiana chmielu Willamette jest odmianą aromatyczną i jak przystało na króla (lub królową) chmieli aromatycznych, lista piw jakie można uwarzyć z jej udziałem jest pokaźna.

 

Ze względu na swoje walory aromatyczne Willamette znajdzie zastosowanie w wielu piwach typu ale, jak American Pale Ale, India Pale Ale czy American IPA, ale nie tylko.

 

Sprawdzi się także w lagerach.

 

Z powodzeniem można go wykorzystać również do uwarzenia ciemniejszych piw na chłodniejsze miesiące jak porter, stout oraz bitter.

 

  • Amerykańskie IPA
  • American Pale Ale
  • India Pale Ale
  • Double IPA
  • Imperial IPA
  • Inne Pale Ale
  • Porter
  • Stout
  • Imperial Stout
  • Russian Imperial Stout
  • Lager
  • Bitter
  • Angielskie Ale
  • Belgijskie Ale
  • Belgijski Dubbel
  • Brown Ale
  • Amber Ale
  • California Common Beer
  • Saison
  • Pszeniczne
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Willamette

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej