Chmiel Willamette: do Jakiego Piwa się Nadaje
Willamette to dumny przedstawiciel amerykańskiej sceny chmielarskiej. I mówię to z pełną powagą i z pełnym przekonaniem.
Nie jestem pewien jak bardzo znana jest to odmiana chmielu w Polsce, ale swego czasu był to najpopularniejszy chmiel w Stanach Zjednoczonych.
Popularnie określany jako “król chmieli aromatycznych”.
Chociaż jeśli mówimy o chmielu to lepiej pasowałaby królowa, ale nie ma co czepiać się szczegółów 😉 ważniejsze, że jest to szalenie popularny chmiel wśród browarów rzemieślniczych.
A więc co takiego szczególnego jest w chmielu Willamette?
O tym za chwilę. Na uwagę zasługuje fakt, że odmiana ta stanowi około 20% amerykańskiego areału upraw chmielu. Kapitalny wynik.
Charakterystyka Odmiany Chmielu Willamette
Willamette pochodzi od angielskiego chmielu Fuggle i została stworzona w celu zastąpienia tej odmiany. Czy się to udało? Można powiedzieć, że tak, chociaż nie do końca.
Powierzchnia upraw Willamette jest nieporównywalnie większa od powierzchni upraw Fuggle w USA. Zapewnia też sporo większą wydajność z hektara. Oba są chmielami aromatycznymi.
Odmiana chmielu #Willamette stanowi około 20% amerykańskiego areału upraw chmielu. Jest to naprawdę fenomenalny wynik #chmieloweCiekawostki
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Czemu więc misja nie do końca się powiodła?
Ze względu na nieco inne profile aromatyczne. Fuggle posiada aromaty zdecydowanie bardziej klasyczne, trawiaste, ziemiste i lekko kwiatowe.
Willamette natomiast posiada bardziej intensywne aromaty kwiatowe oraz charakteryzuje się aromatami ciemnych owoców, w tym czarnej porzeczki i wyczuwalnymi nutami kadzidła.
W obu przypadkach są to aromaty umiarkowane, które dobrze się komponują z piwem.
Moim zdaniem na świecie jest wystarczająco dużo miejsca na obie odmiany.
Aromaty chmielu Willamette
- Umiarkowany
- Kwiatowy
- Ciemnych owoców
- Czarnej porzeczki
- Nuty kadzidła
Skład chemiczny chmielu Willamette
- Alfa-kwasy: 4% – 6%
- Beta-kwasy: 3,5% – 4,5%
- Kohumulon: 30% alfa-kwasów
- Olejki chmielowe: 1,0 – 1,5 mL / 100g
- Mircen: 30% – 40%
- Humulon: 20% – 27%
https://freshops.com/product/willamette-hop/
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Willamette
Odmiana chmielu Willamette jest odmianą aromatyczną i jak przystało na króla (lub królową) chmieli aromatycznych, lista piw jakie można uwarzyć z jej udziałem jest pokaźna.
Ze względu na swoje walory aromatyczne Willamette znajdzie zastosowanie w wielu piwach typu ale, jak American Pale Ale, India Pale Ale czy American IPA, ale nie tylko.
Sprawdzi się także w lagerach.
Z powodzeniem można go wykorzystać również do uwarzenia ciemniejszych piw na chłodniejsze miesiące jak porter, stout oraz bitter.
- Amerykańskie IPA
- American Pale Ale
- India Pale Ale
- Double IPA
- Imperial IPA
- Inne Pale Ale
- Porter
- Stout
- Imperial Stout
- Russian Imperial Stout
- Lager
- Bitter
- Angielskie Ale
- Belgijskie Ale
- Belgijski Dubbel
- Brown Ale
- Amber Ale
- California Common Beer
- Saison
- Pszeniczne
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl