Charakterystyka Odmiany Chmielu Wai-iti

Chmiel Wai-iti: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Widzisz Wai-iti i już wiesz, że tekst będzie o chmielu z Nowej Zelandii 🙂 to chyba jedyny kraj uprawiający chmiel, który nadaje swoim odmianom tak egzotyczne nazwy.

 

Jeśli mam być szczery to strasznie mi się to podoba. Nie dość, że marketingowo odróżniają się od całej reszty to jeszcze brzmi to… egzotycznie po prostu!

 

Co więcej te nazwy zazwyczaj coś oznaczają.

 

Nie inaczej jest w tym przypadku. Wai-iti oznacza “mały strumień” i pochodzi od nazwy nowozelandzkiej rzeki. Jest w tym jakaś magia.

 

Przechodząc już jednak na full do chmielu to Wai-iti jest odmianą powstałą w 2011 roku i pochodzi w 1/3 od Hallertauer Mittelfrüh. Jej dziadkiem jest natomiast amerykański Liberty.

 

Nie dość, że egzotycznie to jeszcze międzynarodowo!

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Wai-iti

Trzeba przyznać, że z tego wszystkiego urodziła się naprawdę interesująca odmiana chmielu. Wai-iti to chmiel aromatyczny i ze względu na bardzo niski poziom alfa-kwasów raczej tak zostanie.

 

Nie słyszałem by ktoś próbował chmielić nim na goryczkę i nie wygląda na to, żeby był ku temu potencjał. Ale moim zdaniem to dobrze. Odmiana chmielu Wai-iti ma wystarczająco dużo do zaoferowania.

 

Paleta aromatyczna zawiera cudowne aromaty cytrusowe, w tym limonki.

 

Co jednak ciekawe podczas chmielenia na zimno ustępują one miejsca aromatom brzoskwini i nektarynki. Jak dla mnie jest to kapitalna sprawa i chmiel Wai-iti robi na mnie spore wrażenie.

Paleta aromatyczna odmiany chmielu #Waiiti zawiera cudowne aromaty cytrusowe, w tym limonki. Co jednak ciekawe podczas #chmielenieNaZimno ustępują one miejsca aromatom brzoskwini i nektarynki. Po prostu obłęd.

 

Aromaty chmielu Wai-iti

  • Cytrusy
  • Limonka
  • Chmielenie na zimno
    • Mandarynka
    • Brzoskwinia
    • Nektarynka

 

Skład chemiczny chmielu Wai-iti

  • Alfa-kwasy: 2,5% – 3,5%

goryczka powstająca podczas gotowania

 

  • Beta-kwasy: 4,5% – 5,5%

goryczka powstająca podczas leżakowania

 

  • Kohumulon: 22% – 24% alfa-kwasów

profil goryczki: niski = gładka, wysoki = szorstka

 

  • Olejki chmielowe: 1,4 – 1,8 mL / 100g

nadają smaków i aromatów

 

  • Mircen: 2% – 4%

żywiczne, cytrusowe, owocowe

 

  • Humulen: 27% – 29%

drzewiaste, szlachetne, korzenne

 

  • Kariofilen: 8% – 10%

pieprzowe, sosnowe, ziołowe

 

  • Farnezen: 12% – 14%

świeże, zielone, kwiatowe

 

https://nzhops.co.nz/collections/frontpage/products/wai-iti 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Wai-iti

Odmiana chmielu Wai-iti doskonale sprawdzi się przede wszystkim w piwach górnej fermentacji. Niemal już tradycyjnie listę otwiera India Pale Ale. Do tego dochodzą różne wariacje tego stylu.

 

A także naturalnie razem z nimi American Pale Ale oraz pozostałe piwa typu Pale Ale. Może też Kolońskie. Nie przekreślał bym też do końca piw dolnej fermentacji, z udziałem chmielu Wai-iti może wyjść całkiem fajny Lager.

 

Na myśl przychodzą mi także Pszeniczniaki, zdecydowanie warto spróbować.

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Wai-iti

 

Polecane zastosowanie chmielu Wai-iti

  • India Pale Ale
  • White IPA
  • Black IPA
  • Double IPA
  • Imperial IPA
  • American IPA
  • Belgian IPA
  • New England IPA
  • West Coast IPA
  • American Pale Ale
  • Australian Sparkling Ale
  • Inne Pale Ale
  • Pszeniczne
  • Witbier
  • American Wheat
  • Golden Ale
  • Blonde Ale
  • Pilsner
  • Lager
  • Lekki Lager
  • India Pale Lager
  • Kolońskie
  • Altbier
  • Belgian Blonde Ale
  • Belgian Golden Ale
  • Saison
  • Berliner Weisse

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej