Chmiel Wai-iti: do Jakiego Piwa się Nadaje
Widzisz Wai-iti i już wiesz, że tekst będzie o chmielu z Nowej Zelandii 🙂 to chyba jedyny kraj uprawiający chmiel, który nadaje swoim odmianom tak egzotyczne nazwy.
Jeśli mam być szczery to strasznie mi się to podoba. Nie dość, że marketingowo odróżniają się od całej reszty to jeszcze brzmi to… egzotycznie po prostu!
Co więcej te nazwy zazwyczaj coś oznaczają.
Nie inaczej jest w tym przypadku. Wai-iti oznacza “mały strumień” i pochodzi od nazwy nowozelandzkiej rzeki. Jest w tym jakaś magia.
Przechodząc już jednak na full do chmielu to Wai-iti jest odmianą powstałą w 2011 roku i pochodzi w 1/3 od Hallertauer Mittelfrüh. Jej dziadkiem jest natomiast amerykański Liberty.
Nie dość, że egzotycznie to jeszcze międzynarodowo!
Charakterystyka Odmiany Chmielu Wai-iti
Trzeba przyznać, że z tego wszystkiego urodziła się naprawdę interesująca odmiana chmielu. Wai-iti to chmiel aromatyczny i ze względu na bardzo niski poziom alfa-kwasów raczej tak zostanie.
Nie słyszałem by ktoś próbował chmielić nim na goryczkę i nie wygląda na to, żeby był ku temu potencjał. Ale moim zdaniem to dobrze. Odmiana chmielu Wai-iti ma wystarczająco dużo do zaoferowania.
Paleta aromatyczna zawiera cudowne aromaty cytrusowe, w tym limonki.
Co jednak ciekawe podczas chmielenia na zimno ustępują one miejsca aromatom brzoskwini i nektarynki. Jak dla mnie jest to kapitalna sprawa i chmiel Wai-iti robi na mnie spore wrażenie.
Paleta aromatyczna odmiany chmielu #Waiiti zawiera cudowne aromaty cytrusowe, w tym limonki. Co jednak ciekawe podczas #chmielenieNaZimno ustępują one miejsca aromatom brzoskwini i nektarynki. Po prostu obłęd.
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Aromaty chmielu Wai-iti
- Cytrusy
- Limonka
- Chmielenie na zimno
- Mandarynka
- Brzoskwinia
- Nektarynka
Skład chemiczny chmielu Wai-iti
- Alfa-kwasy: 2,5% – 3,5%
goryczka powstająca podczas gotowania
- Beta-kwasy: 4,5% – 5,5%
goryczka powstająca podczas leżakowania
- Kohumulon: 22% – 24% alfa-kwasów
profil goryczki: niski = gładka, wysoki = szorstka
- Olejki chmielowe: 1,4 – 1,8 mL / 100g
nadają smaków i aromatów
- Mircen: 2% – 4%
żywiczne, cytrusowe, owocowe
- Humulen: 27% – 29%
drzewiaste, szlachetne, korzenne
- Kariofilen: 8% – 10%
pieprzowe, sosnowe, ziołowe
- Farnezen: 12% – 14%
świeże, zielone, kwiatowe
https://nzhops.co.nz/collections/frontpage/products/wai-iti
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Wai-iti
Odmiana chmielu Wai-iti doskonale sprawdzi się przede wszystkim w piwach górnej fermentacji. Niemal już tradycyjnie listę otwiera India Pale Ale. Do tego dochodzą różne wariacje tego stylu.
A także naturalnie razem z nimi American Pale Ale oraz pozostałe piwa typu Pale Ale. Może też Kolońskie. Nie przekreślał bym też do końca piw dolnej fermentacji, z udziałem chmielu Wai-iti może wyjść całkiem fajny Lager.
Na myśl przychodzą mi także Pszeniczniaki, zdecydowanie warto spróbować.
Polecane zastosowanie chmielu Wai-iti
- India Pale Ale
- White IPA
- Black IPA
- Double IPA
- Imperial IPA
- American IPA
- Belgian IPA
- New England IPA
- West Coast IPA
- American Pale Ale
- Australian Sparkling Ale
- Inne Pale Ale
- Pszeniczne
- Witbier
- American Wheat
- Golden Ale
- Blonde Ale
- Pilsner
- Lager
- Lekki Lager
- India Pale Lager
- Kolońskie
- Altbier
- Belgian Blonde Ale
- Belgian Golden Ale
- Saison
- Berliner Weisse
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl