Charakterystyka Odmiany Chmielu Vojvodina

Chmiel Vojvodina: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Nie będę ukrywał, że kiedy pierwszy raz usłyszałem nazwę Vojvodina liczyłem na to, że będzie to chmiel rosyjski. A przynajmniej takie miałem skojarzenie.

 

Jak się okazuje błędne.

 

Sam na pewno przyznasz, że nazwa Vojvodina brzmi bardzo słowiańsko, prawda? I tak właśnie jest, ale ta odmiana chmielu pochodzi z terenów dawnej Jugosławii.

 

Vojvodina to także autonomiczny okręg w północnej Serbii i największy region rolniczy kraju. Jedną z najbardziej popularnych roślin uprawianych w tym regionie jest chmiel.

 

Nie jest to może ogromny areał, ale każdy chmielarz 

 

Ok, wracając do tematu.

 

Kiedy dokładnie powstała odmiana chmielu Vojvodina dokładnie nie wiadomo. Były to albo późne lata 60-te albo wczesne lata 70-te XX wieku. A co wiadomo?

 

Wiadomo, że jej ojcem była męska roślina uzyskana ze skrzyżowania Savinskij Golding z dzikim chmielem Jugosłowiańskim. A matka? Żeńska roślina Northern Brewer. Plotka głosi, że była uprawiana na terenie Serbii. 

 

Czy to prawda? Tego akurat sprawdzić się nie da. Chyba legenda, ale kto wie 😉

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Vojvodina

Chmiel Vojvodina jest określany jako chmiel dualny o szlachetnych aromatach, które zapewne odziedziczyła po matce. Dobrze sprawdzi się do chmielenia na aromat oraz na goryczkę.

 

A przynajmniej w teorii.

 

Dlaczego?

 

Bo jest to bardziej chmiel-ciekawostka. 

 

Odmiana chmielu Vojvodina nigdy nie odniosła sukcesu. Nigdy tak naprawdę nie znalazła uznania i obecnie jest uprawiana chyba tylko hobbystycznie.

 

Nie udało mi się jej nigdzie znaleźć, oprócz jednego sklepu. Jest to zbiór z 2018 roku, więc chyba zakończono uprawę. Jak to zwykle bywa zapewne z powodu braku popularności.

 

I w sumie nie ma się co dziwić.

 

Na rynku obecnie jest wiele lepszych odmian chmielu, które oferują znacznie więcej niż Vojvodina. Chociaż nie powiem, te nuty tytoniowe budzą moją ciekawość…

 

Aromaty chmielu Vojvodina

  • Szlachetne
  • Drzewne
  • Nuty cedrowe
  • Nuty tytoniowe

Skład chemiczny chmielu Vojvodina

  • Alfa-kwasy: 6,1% – 10,5%
  • Beta-kwasy: 2,3% – 4,7%
  • Kohumulon: śr. 30% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,6 – 1,4 mL / 100g
    • Mircen: śr. 67%
    • Humulon: śr. 13%

http://www.hopslist.com/hops/aroma-hops/vojvodina/

Odmiana chmielu #Vojvodina to bardziej chmiel-ciekawostka i obecnie jest uprawiana chyba wyłącznie hobbystycznie. Podobno posiada intersujące nuty tytoniowe #chmieloweAromaty

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Vojvodina

Z racji tego, że Vojvodina to chmiel ciężko dostępny i ostatecznie nie zdecydowałem się na zakup nie do końca wiem do jakiego piwa można ją polecić. Nie mam osobistych doświadczeń.

 

Mogę sobie wyobrazić, że nieźle sprawdzi się w piwach górnej fermentacji. Może jakiś Porter, może jakiś Stout. Idąc tym tropem Porter Bałtycki teoretycznie też.

 

Co więcej? Można poeksperymentować z jakimś ale, zwłaszcza pale ale.

 

Jeden z użytkowników homebrewtalk.com poleca zrobić SMaSH’a: podstawowy słód, czyste drożdże, 28 gram na goryczkę, 28 gram na smak, 28 gram na aromat i 28 gram na zimno.

 

Może się skusisz? 😉

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Vojvodina

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej