Charakterystyka Odmiany Chmielu Viking

Chmiel Viking: Zapomniany Wojownik Jeszcze Powróci?

Czas czytania: około 2 min

Jakiś czas temu przeglądając niezmierzone otchłanie internetu, natknąłem się na bardzo interesującą odmianę chmielu. I postanowiłem sklecić na jej temat kilka słów.

 

Od razu uprzedzam, że nie będzie to pełnoprawny artykuł. Będzie to wpis z gatunku tych raczej krótkich. Pewnie bliższy notki prasowej. Albo czegoś na kształt wzmianki.

 

Ale nie szkodzi, i tak warto go opublikować.

 

Odmiana chmielu Viking, bo o niej mowa, to brytyjska odmiana, która miała premierę w 1973 roku. Wyhodowana została przez Wye College w 1968 roku. I to by było w zasadzie tyle.

 

Jak na chmiel nie taki znowu stary, informacji jest tyle co kot napłakał. W związku z czym, pomimo szczerych chęci, nie mam możliwości, aby się na temat Vikinga zbytnio rozwinąć.

 

Jeszcze do niedawna sadzonki chmielu Viking były dostępne.

 

Były, bo zaprzestano ich dystrybucji i sam chmiel nie jest dostępny komercyjnie. Wiem natomiast, że jest uprawiany hobbystycznie, ale o tym za chwilę.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Viking

Chmiel Viking to chmiel typowo aromatyczny, chociaż posiada solidną dawkę alfa-kwasów na poziomie 8%-10%. Teoretycznie więc mógłby się nadawać do chmielenia na goryczkę.

 

Jego największą zaletą jest jednak wspaniały chmielowy aromat.

 

Skąd o tym wiem? Głównie za sprawą pasjonata z Minneapolis, który postanowił posadzić kilka sadzonek odmiany chmielu Viking i jest nimi po prostu zachwycony.

 

Patrząc na zdjęcia oraz relację z tego jak rozwijała się uprawa i co najważniejsze, jak dobre piwo udało mu się uwarzyć z udziałem chmielu Viking rozważam wysłanie zapytania o sztobry!

Odmiana chmielu #Viking posiada wspaniały chmielowy aromat. Skąd o tym wiem? Głównie za sprawą pasjonata z Minneapolis, który postanowił posadzić kilka sadzonek odmiany chmielu Viking i jest nimi po prostu zachwycony #chmieloweDziedzictwo

 

Aromaty chmielu Viking

  • Przyjemnie chmielowy

 

Skład chemiczny chmielu Viking

  • Alfa-kwasy: 8,0% – 10,0%
  • Beta-kwasy: 4,0% – 5,0%
  • Kohumulon: 21% – 24% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 1,16 mL / 100g
    • Mircen: 47,3%
    • Humulon: 10,5%

 

http://www.hopslist.com/hops/aroma-hops/viking/

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Viking

Jeśli chodzi o to jakie piwo można uwarzyć z chmielem Viking to ciężko mi się wypowiadać. Bazując na tym, że jest to chmiel angielski to klasyczne Angielskie Ale zapewne byłoby dobrym wyborem.

 

A patrząc na powyższą relację zdaje się to być uzasadnione. Golden Ale może pasować równie dobrze. Może także jakiś Lager? Mógłby wyjść całkiem przyjemnie chmielowy 😉

 

  • Angielskie Ale
  • Blonde Ale
  • Golden Ale
  • Pale Ale
  • Lager
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Viking

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email