Charakterystyka Odmiany Chmielu Toyomidori

Chmiel Toyomidori: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 2 min

Pora na dobrą dawkę egzotyki i… odrobinę historii. Obiecuję, że nie będę przymulał historycznymi datami i faktami. No może odrobinę 😉

 

Przyznasz na pewno, że Toyomidori brzmi totalną egzotyką. I tak jest w istocie. Jest to chmiel pochodzący z kraju kwitnącej wiśni czyli Japonii. Nie mylić z chmielem japońskim, jest to zupełnie co innego.

 

Toyomidori pochodzi z Japonii, ale uprawiany jest w Wielkiej Brytanii.

 

Ot taki psikus. 

 

Chociaż “uprawiany” to obecnie chyba trochę na wyrost, bo dostępny jest tylko w jednym miejscu i pochodzi z lat 2015, 2016 i 2017, więc wygląda na to, że już przeszedł do historii.

 

W Japonii również nie jest już produkowany. Jak się okazuje głównie ze względu na mączniaka rzekomego, z którym średnio sobie radzi. 

 

Jest to niestety kolejny przykład, że w chmielarstwie nie zawsze wszystko idzie tak jak trzeba.

 

Ale czasami zakończenie nie jest takie straszne.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Toyomidori

Chmiel Toyomidori został stworzony jako chmiel goryczkowy. Docelowo miał to być chmiel bogaty w alfa-kwasy oraz posiadać wysoki potencjał wydajności z hektara.

 

Podczas testów, które trwały 3 lata zawartość alfa-kwasów wynosiła między 11,8% a 12,9% oraz osiągnięto średnio 2,33 tony z hektara wydajności. Wyniki bardzo obiecujące.

 

W praktyce jednak nie udało się osiągnąć takich wartości.

 

Zarówno jeśli chodzi o alfa-kwasy oraz wydajność z hektara. Zapewne głównym winowajcą był mączniak rzekomy, a może zbyt niskie próby w przeprowadzonych testach.

 

Aromaty chmielu Toyomidori

  • Chmielowy

 

(Zakładany) Skład chemiczny chmielu Toyomidori

  • Alfa-kwasy: 11,8% – 12,9%
  • Beta-kwasy: 6,9% – 7,5%
  • Kohumulon: 38% – 42% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,47 – 0,82 mL / 100g
    • Mircen: 23% – 32%
    • Humulon: 21% – 28%

 

http://www.agraria.com.br/novas_variedades_japonesas_de_lupulo.pdf 

 

Jak się okazuje zawartość alfa-kwasów jest bliższa 7%, a olejki chmielowe to zaledwie 0,34%. Co więcej, piwo uwarzone z tą odmianą chmielu również nie powala… 

 

Chociaż niektórzy są bardzo zachwyceni 😉

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Toyomidori

W związku z powyższymi informacjami jest naprawdę ciężko polecić jakieś piwo, które można uwarzyć chmielem Toyomidori. Chyba nawet nie warto decydować się na jego zakup.

 

Ja tym razem sobie odpuściłem i osobiście nie testowałem tego chmielu.

 

Czy zatem Toyomidori to totalna porażka? Z piwowarskiego punktu widzenia to jak najbardziej i stanowi raczej ciekawostkę. Z chmielarskiego punktu widzenia… już tak nie do końca.

 

Chmiel ten stanowił podstawę do stworzenia innej odmiany chmielu, która okazała się wielkim sukcesem. Jaka to odmiana? Wszystko w swoim czasie 😉

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Toyomidori

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej