Charakterystyka Odmiany Chmielu Sybilla

Chmiel Sybilla: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Zawsze kiedy mam okazję pisać o polskim chmielu odczuwam wielką ekscytację. Dosłownie. Zapewne wynika to z faktu, że jestem Polakiem pochodzącym z chmielarskiej rodziny 😉

 

Nie inaczej sprawa wygląda w przypadku odmiany chmielu Sybilla. A może jestem podekscytowany nawet bardziej. To akurat wynika z faktu, że Sybilla to cudowny chmiel.

 

Jak większość polskich odmian, naturalnie!

 

Ale Sybilla to jedna z polskich odmian chmielu, do której odczuwam wyjątkową sympatię. Nie do końca jestem w stanie to wytłumaczyć. Może to przez nazwę? A może przez jej atrybuty?

 

Zanim jednak przejdę do tego co ma do zaoferowania, muszę wspomnieć o jej pochodzeniu. Matką Sybilli jest słynny chmiel Lubelski. Natomiast jeśli chodzi o ojca to zdania są podzielone.

 

Na pewno była to męska roślina z terenów byłej Jugosławii.

 

Jedne źródła podają, że był to chmiel dziki. Inne z kolei, że to Styrian Golding. Kto ma rację? Nie udało mi się tego jednoznacznie ustalić, chociaż sam skłaniam się bardziej w kierunku Styriana.

 

Z drugiej strony, nie jest to coś o co warto kruszyć kopie. 

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Sybilla

Najważniejsze jest to, co Sybilla ma w środku. Dokładniej mówiąc, to co ma do zaoferowania. A prawdę mówiąc do zaoferowania ma całkiem sporo. Powodów jest co najmniej kilka.

 

Trzeba zacząć od tego, że jest to chmiel uniwersalny, więc można go wykorzystać do chmielenia na smak, aromat oraz na goryczkę. Chociaż pierwotnie powstał jako chmiel goryczkowy.

 

Szybko przekonano się jednak, że posiada doskonałe walory aromatyczne.

 

Paleta smakowo-aromatyczna Sybilli jest bardzo przyjemna, wyraziście chmielowa, kwiatowa i cytrusowa. Do tego nuty korzenne i sosnowe sprawiają, że całość stanowi cudowną kompozycję.

 

Jak już pisałem, osobiście przepadam za tą odmianą chmielu. Sybilla zbiera też bardzo pochlebne komentarze poza granicami Polski, co mnie specjalnie nie dziwi.

Paleta aromatyczna #chmielSybilla jest bardzo przyjemna, wyraziście chmielowa, kwiatowa i cytrusowa. Do tego nuty korzenne i sosnowe sprawiają, że całość stanowi cudowną kompozycję. A co więcej jest to #chmielUniwersalny

 

Aromaty chmielu Sybilla

  • Mocno chmielowy
  • Kwiatowy
  • Cytrusowy
  • Nuty korzenne
  • Nuty sosnowe

 

Skład chemiczny chmielu Sybilla

  • Alfa-kwasy: 6,0% – 8,0%
  • Beta-kwasy: 4,0% – 7,0%
  • Kohumulon: 26% – 31% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 1,5 – 2,2 mL / 100g
    • Mircen: 28% – 30%
    • Humulon: 40% – 45%

 

https://www.powisle.pl/chmiel-i-jego-odmiany/61-sybilla

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Sybilla

Odmiana chmielu Sybilla będzie doskonałym sprzymierzeńcem podczas warzenia praktycznie każdego rodzaju piwa. Zarówno jeśli chodzi o style piwne z dolnej jak i górnej fermentacji.

 

Samo to, że jest to chmiel uniwersalny otwiera przed Tobą bardzo dużo możliwości. A jeśli to co oferuje Sybilla przypadło Ci do gustu to nie pozostaje nic innego jak tylko brać się do warzenia 😉

 

Mogą to być klasyczne Pilsnery i Lagery.

 

Ale także Kolońskie, różne rodzaje Koźlaków, przywrócony do żywych Altbier oraz wszelkiej maści angielskie Ale. W tym oczywiście India Pale Ale, również w wydaniu Single Hop.

 

  • Lager
  • Pilsner
  • Koźlak
  • Kolońskie
  • Altbier
  • India Pale Ale
  • Double IPA
  • Imperial IPA
  • Stout
  • Imperial Stout
  • Bitter
  • Extra Special Bitter
  • Angielskie Ale
  • Porter
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Sybilla

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email