Charakterystyka Odmiany Chmielu Sladek

Chmiel Sladek: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Sládek to prawdopodobnie jedna z najciekawszych odmian chmielu z jakimi się ostatnio spotkałem. I nie tylko dlatego, że “sládek” po czesku to “piwowar”.

 

Przede wszystkim dlatego, że ma bardzo dużo do zaoferowania.

 

Jak już zdradziłem Sládek to chmiel wywodzący się z Czech. Powstał on z połączenia kultowego wręcz chmielu Żateckiego oraz nie mniej kultowego Northern Brewer.

 

Kto jest matką a kto ojcem? Ciężko to jednoznacznie stwierdzić. Większość źródeł podaje, że jest to chmiel typu Żateckiego, więc chyba jednak Saaz należy uznać za matkę.

 

Z drugiej jednak strony podobno Saaz odpowiada jedynie za 30% materiału genetycznego.

 

Jako że, genetyka nigdy nie była mocną stroną idźmy dalej…

 

Historia chmielu Sladek sięga 1987 roku. Można się domyślać, że powstał, aby zastąpić chmiel Żatecki. Czy tak faktycznie było nie wiadomo, ale nawet jeśli to misja nie zakończyła się powodzeniem.

 

Co nie znaczy, że Sladek okazał się klapą. Zamiast tego powstał chmiel, który doskonale się uzupełnia ze swoim protoplastą.

 

A co więcej sam też może grać pierwsze skrzypce.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Sladek

Chmiel Sladek to typowa odmiana aromatyczna w związku z czym jej podstawową funkcją jest chmielenie piwa na aromat. Można oczywiście też wykorzystać ją do chmielenia na smak.

 

Jak już wspomniałem Sladek jest odmianą, która świetnie sprawdza się w połączeniu z chmielem Żateckim. Profil aromatyczny zapewnia mu jednak znacznie więcej niż tylko asystowanie.

 

Odmiana chmielu Sladek charakteryzuje się pięknym chmielowym aromatem.

 

Do tego oferuje subtelne nuty brzoskwiniowe, grejpfrutowe oraz marakui. Dla mnie jest to czysty obłęd i naprawdę niesamowita kompozycja aromatyczna. Jestem kupiony.

 

Podobno chmiel ten był testowany wraz z innymi chmielami aromatycznymi (np.: Hallertau Tradition czy Cascade) i zawsze wygrywał. Jeśli to prawda to jestem pod wielkim wrażeniem.

Odmiana chmielu #Sladek była testowana wraz z innymi odmianami aromatycznymi, jak chociażby Hallertau Tradition czy Cascade, i zawsze wygrywał. Oprócz pięknego chmielowego aromatu oferuje subtelne nuty brzoskwiniowe, grejpfrutowe oraz marakui #czeskiChmiel

 

Aromaty chmielu Sladek

  • Chmielowe
  • Nuty brzoskwiniowe
  • Nuty grejpfrutowe
  • Nuty marakui 

 

Skład chemiczny chmielu Sladek

  • Alfa-kwasy: 4,5% – 7,0%
  • Beta-kwasy: 4,0% – 7,0%
  • Kohumulon: 23% – 30% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 1,0 – 2,0 mL / 100g
    • Mircen: 35% – 50%
    • Humulon: 20% – 40%

 

http://www.bohemiahop.cz/varieties/sladek 

 

Jeśli chodzi o skład chemiczny to na niektórych stronach można się spotkać z innymi wartościami. Nie są to liczby kompletnie różne, więc różnice wynikają zapewne z próbki, która posłużyła do testów.

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Sladek

Przechodzimy do meritum: jakie piwo można uwarzyć z chmielem Sladek. Przeglądałem różne źródła w poszukiwaniu inspiracji i w zdecydowanej większości pada Lager i / lub Pilsner.

 

Nie to, żebym miał coś przeciwko poczciwym Lagerom, nie zrozum mnie źle.

 

Ale czy naprawdę nikt nie pokusił się o to, żeby z tego chmielu wycisnąć więcej? Nie jestem mistrzem piwowarstwa, ale aż prosi się American Pale Ale. Albo chociażby India Pale Ale.

 

Moim zdaniem odmiana chmielu Sladek daje naprawdę duże możliwości. Skoro tak doskonale sprawdza się z chmielem Żateckim to na pewno będzie się dobrze uzupełniać z innymi chmielami aromatycznymi.

 

Grzechem byłoby nie spróbować.

 

  • Lager
  • Pilsner
  • American Pale Ale
  • India Pale Ale
  • American IPA
  • Blonde Ale
  • Inne Pale Ale
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Sladek

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej