Charakterystyka Odmiany Chmielu Phoenix

Chmiel Phoenix: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Phoenix to po polsku oczywiście Feniks. Raczej nikogo tym nie zaskoczyłem 😉 ale kiedy dołożę, że mam na myśli odmianę chmielu to może już być różnie.

 

Większość ludzi zapewne nigdy o niej nie słyszała, ale spoko, nie jest to jakiś wielki powód do wstydu. Chmiel Phoenix to angielska odmiana chmielu powstała w 1996 roku.

 

Jak na angielski chmiel przystało tradycyjnie wyhodowana w Wye College.

 

Jednym z zadaniem postawionym przed tą odmianą była wyższa odporność na choroby, tak aby zastąpić zasłużonego Challengera. Czy się udało? Misja nie do końca zakończyła się powodzeniem.

 

Tak naprawdę to jeszcze do niedawna mało kto wiedział o istnieniu chmielu Phoenix, gdyż był on produkowany wyłącznie dla jednego browaru. Obecnie jest znacznie szerzej dostępny.

 

Mimo to ciągle nie podbił piwowarskiego świata.

 

Chmielarskiego zresztą też. Co prawda charakteryzuje się niezłą odpornością na choroby, ale niestety posiada bardzo niską wydajność z hektara. Przez co trudno o opłacalność.

 

A dlaczego nie podbił piwowarskiego świata? To jest bardzo dobre pytanie…

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Phoenix

Chmiel Phoenix to chmiel dualny, lub jak kto woli uniwersalny. Mimo to znacznie częściej jest wykorzystywany do chmielenia na goryczkę. Jak się wywiązuje ze swoich zadań?

 

Delikatnie mówiąc zdania są podzielone. Niektórzy skarżą się, że goryczka jest szorstka i nieprzyjemna. Co z kolei może być kwestią gustu. Inna sprawa jest taka, że w przypadku chmielenia na aromat ciężko o powtarzalność.

 

A to z automatu jest czerwona flaga dla browarów, którym zależy właśnie na tym.

 

Dla innych będzie to zaleta. Co by nie mówić jest to interesująca odmiana 🙂

 

Niektórzy piwowarzy narzekają również na zbyt mało intensywne aromaty. Co niekoniecznie jest wadą. Po prostu odmiana chmielu Phoenix nie będzie się nadawać do każdego rodzaju piwa.

Odmiana chmielu #Phoenix to jedna z tych odmian, która polaryzuje piwowarów. Część z nich mocno chwali są sobie jej walory, druga część karci za goryczkę i brak powtarzalności. Ale jednocześnie to może być jej zaleta 😉 #angielskieOdmianyChmielu

 

Pytanie brzmi czy biorąc pod uwagę wszystkie przywary tego chmielu warto zaryzykować? Osobiście uważam, że można spróbować. Chociaż z dozą ostrożności. 

 

Kusi mnie głównie paleta aromatyczna.

 

A zwłaszcza aromaty czekolady i melisy, brzmi to naprawdę zachęcająco. Odmiana chmielu Phoenix posiada także nuty sosnowe, może lekko korzenne.

 

Aromaty chmielu Phoenix

  • Czekolady
  • Melisy
  • Nuty sosnowe
  • Nuty korzenne

 

Skład chemiczny chmielu Phoenix

  • Alfa-kwasy: 8,5% – 13,5%
  • Beta-kwasy: 3,3% – 5,5%
  • Kohumulon: 24% – 33% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 1,2 – 3,0 mL / 100g
    • Mircen: 24% – 32%
    • Humulon: 25% – 32%

 

http://www.hopslist.com/hops/dual-purpose-hops/phoenix/ 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Phoenix

Jak już wspomniałem Phoenix to interesująca odmiana. A jeszcze bardziej interesujące jest to do uwarzenia jakich piw można ją wykorzystać. Myślę, że przede wszystkim do tych ciemnych.

 

Mam tu na myśli Stouta oraz Portera. Z miejsca odrzucam wszelkiego rodzaju India Pale Ale czy American Pale Ale. Chmiel Phoenix się po prostu do nich nie nadaje. Kropka. 

 

W przypadku IPA czy APA jedyne co można uzyskać to wielkie rozczarowanie.

 

Ale tam gdzie aromaty czekoladowe będą w cenie rezultaty na pewno będą dużo lepsze. Brązowy Ale czy Extra Special Bitter również wydają się być dobrym wyborem.

 

Poszedłbym nawet krok dalej i przetestował odmianę Phoenix w Imperial Stout, a może nawet w Robust Porter, który charakteryzuje się mocniejszą i bardziej złożoną goryczką. 

 

Mam przeczucie, że w Barleywine również by się odnalazł bardzo dobrze.

 

  • Stout
  • Porter
  • Imperial Stout
  • Robust Porter
  • Extra Special Bitter
  • Brązowy Ale
  • Helles
  • Lager
  • Kolońskie
  • Saison
  • Barleywine
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Phoenix

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej