Chmiel Pahto: do Jakiego Piwa się Nadaje
Żyjemy w czasach kiedy wszyscy skupiają się na chmielach aromatycznych. Kraftowa rewolucja rządzi się swoimi prawami i można powiedzieć, że chmielem aromatycznym stoi.
W sumie jest ku temu dobry powód. Kiedy zaczynam myśleć o tych wszystkich wspaniałych aromatach… no cóż, to po prostu działa na wyobraźnię.
Wydaje się, że chmiele goryczkowe zostały nieco zapomniane.
A one przecież też mają swój udział w produkcji piwa. I to wcale nie mały. Może wynika to trochę z tego, że chmiele goryczkowe miały swój czas przed kraftową rewolucją?
Może wynikać to też z tego, że wydają się być mniej ekscytujące. Moim zdaniem nie są jednak ani trochę mniej ważne. Czymże by było piwo bez charakterystycznej goryczki?
No właśnie, słodkawą herbatką.
Właśnie dlatego dla przeciwwagi dzisiaj przyjrzymy się jednemu z chmieli goryczkowych. Jest to wręcz chmiel określany jako supergoryczkowy. Pahto™, bo o nim mowa powstał dosyć niedawno.
Odmiana chmielu Pahto miała swoją premierę w 2018 roku, a firma, która z nią stoi to Hop Breeding Company, należąca do Barth-Haas Group.
Wystarczy powiedzieć, że jest ona odpowiedzialna za takie pozycje jak Citra, Mosaic czy Ekuanot. To chyba mówi samo za siebie.
Charakterystyka Odmiany Chmielu Pahto
Jak już wspomniałem na wstępie Pahto to chmiel supergoryczkowy, o bardzo wysokiej zawartości alfa-kwasów. Profil aromatyczny jest raczej neutralny i nie zakłóci całej kompozycji.
Jeśli natomiast chodzi o goryczkę to jest ona przyjemna i czysta, wręcz gładka.
Odmiana chmielu Pahto to zdecydowanie kolejne arcydzieło HBC, Ci ludzie naprawdę wiedzą co robią. Nie chcę przesłodzić, ale jest się czym zachwycać.
Z chmielarskiego punktu widzenia jest to roślina odporna na choroby, w tym mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego. Co więcej, posiada dobre właściwości do przechowywania.
Odmiana chmielu #Pahto to chmiel #supergoryczkowy zapewniający przyjemną, czystą i neutralną goryczkę. Dodatkowo jest odporna na choroby oraz posiada dobre właściwości do przechowywania.
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Aromaty chmielu Pahto
- Neutralny
Skład chemiczny chmielu Pahto
- Alfa-kwasy: 16,5% – 21,0%
- Beta-kwasy: 4,5% – 5,5%
- Kohumulon: 30% – 32% alfa-kwasów
- Olejki chmielowe: 1,0 – 2,0 mL / 100g
- Mircen: 48% – 52%
- Humulon: 13% – 15%
https://www.simplyhops.com/hops/hop-pellets/american/hbc-682-t90-pellets-5kg.html
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Pahto
Pahto to chmiel supergoryczkowy, więc naturalnie będzie doskonałym zwieńczeniem szlachetnych Lagerów oraz Pilsnerów. Idealnie orzeźwiające podczas gorącego lata.
Ale nie tylko. Ze względu na swój czysty i nienachalny zestaw aromatyczny świetnie sprawdzi się tak naprawdę w każdym rodzaju piwa. Śmiało można go stosować w bardziej złożonych pozycjach.
Jak chociażby American Pale Ale czy India Pale Ale.
- Lager
- Pilsner
- India Pale Ale
- Amerykańskie IPA
- Imperial IPA
- Double IPA
- American Pale Ale
- Stout
- Russian Imperial Stout
- Porter
- Porter Bałtycki
- Marcowe
- Kolońskie
- Belgijski Dubel
- Belgijski Tripel
- Wiele innych
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl