Charakterystyka Odmiany Chmielu Nugget

Chmiel Nugget: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Obecnie w piwowarstwie przeżywamy coś co można by określić jako erę aromatyczną. Konsumenci łakną piw z cudownymi i różnorodnymi aromatami.

 

Piwowarzy gimnastykują się jak mogą, żeby zaskoczyć swoich klientów czymś nowym. Chmielarze z kolei starają się dostarczyć do tego wszystkiego odpowiedni chmiel.

 

Można wręcz powiedzieć, że jest to ciągły aromatyczny wyścig zbrojeń.

 

Chmiele aromatyczne zdecydowanie przeżywają swój czas. Ale nie zawsze tak było. Zanim aromaty wskoczyły na piedestał mieliśmy czas, który można określić jako erę goryczkową.

 

To odmiany goryczkowe święciły swoje triumfy. Nie zrozum mnie źle, to nie jest tak, że odmiany aromatyczne nie istniały, a teraz nie istnieją odmiany goryczkowe.

 

Piwowarstwo zawsze potrzebowało zarówno goryczki jak i aromatów.

 

I dalej będzie ich potrzebować. Zmieniają się tylko trendy. Z aromatycznych na goryczkowe i vice versa. Jeszcze nie tak dawno temu mieliśmy goryczkowy wyścig zbrojeń i pogoń za jak najwyższą zawartością alfa-kwasów.

 

To właśnie w tych czasach narodziła się jedna z pierwszych amerykańskich odmian chmielu super-goryczkowych. Nugget, bo o nim mowa, został oficjalnie wypuszczony w 1983 roku.

 

Wyhodowany został jednak już w 1970 roku.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Nugget

Odmiana chmielu Nugget powstała jako chmiel super-goryczkowy, o wysokiej zawartości alfa-kwasów. W niektórych przypadkach mogły one sięgać nawet ponad 17%.

 

Jest wartość naprawdę budząca respekt. Przeważnie zawartość alfa-kwasów w odmianie Nugget kształtuje się na poziomie około 14% co i tak jest solidnym wynikiem i dzięki czemu zapewnia porządną goryczkę.

 

W międzyczasie chmiel ten postanowił ewoluować.

 

W cudzysłowiu oczywiście. Z czasem piwowarzy zaczęli stosować Nuggeta także do chmielenia na aromat. I okazało się, że rezultaty są kapitalne. W ten oto sposób stał się chmielem uniwersalnym.

 

Odmiana chmielu Nugget dostarcza mocnych chmielowych smaków i aromatów. Co na pewno przypadnie do gustu wszystkim prawdziwym hopheadom 😉 mi to zdecydowanie odpowiada.

 

Paletę uzupełnia aromat ziołowo-drzewiasty, z lekkimi nutami korzennymi.

 

Aromaty chmielu Nugget

  • Chmielowy
  • Ziołowy
  • Drzewiasty
  • Nuty korzenne
  • Nuty cytrusowe (rzadko)

 

Skład chemiczny chmielu Nugget

  • Alfa-kwasy: 13,5% – 16,0%
  • Beta-kwasy: 4,4% – 5,5%
  • Kohumulon: 22% – 26% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 1,0 – 3,0 mL / 100g
    • Mircen: 40% – 50%
    • Humulon: 18% – 22%

 

https://learn.kegerator.com/nugget-hops/

 

Uwaga: skład chemiczny chmielu Nugget może się różnić znacznie w zależności od roku czy pochodzenia. Podczas testów 10 letni zakres alfa-kwasów wyniósł od 9,4% do 17,3%.

Skład chemiczny chmielu #Nugget może się różnić znacznie w zależności od roku czy pochodzenia. Podczas testów 10 letni zakres alfa-kwasów wyniósł od 9,4% do 17,3%. Jest to różnica raczej niespotykana w innych odmianach #chmieloweCiekawostki

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Nugget

Nugget to chmiel uniwersalny, więc doskonale sprawdzi w wielu różnych stylach piwnych. Najczęściej stosowany jest mimo wszystko do chmielenia na goryczkę.

 

I w tym zakresie będzie pasował do praktycznie każdego piwa.

 

W przypadku chmielenia na aromat lub smak najlepsze będą piwa, które potrzebują mocnego chmielowego kopa. Mam tu na myśli oczywiście Double IPA oraz Imperial IPA, ale inne imperiale też będą pasować 😉

 

Pamiętaj tylko, że jest to raczej chmiel, który potrzebuje towarzysza w postaci innego chmielu. Doskonale zbalansuje mocno owocowe aromaty innych odmian.

 

  • American Pale Ale
  • American IPA
  • India Pale Ale
  • India Red Ales
  • Imperial IPA
  • Double IPA
  • Inne Pale Ale
  • English Bitter
  • Extra Special Bitter
  • Stout
  • Russian Imperial Stout
  • Blonde Ale
  • Brown Ale
  • Pszeniczne
  • Witbier
  • Barleywine
  • Saison
  • Biere de Garde
  • Lager
  • Pilsner
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Nugget

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej