Chmiel Millennium: do Jakiego Piwa się Nadaje
Pamiętasz (mini) panikę jaką wywoływał rok 2000? Jedni wieszczyli komputerowy paraliż związany ze zmianą roku z 99 na 00. Z kolei inni przewidywali koniec świata.
Jeszcze inni mieli to w… głębokim poważaniu.
I jak to zazwyczaj bywa ci ostatni mieli rację. Nie było paraliżu, ani tym bardziej końca świata. Czy w roku 2000 wydarzyło się coś godnego uwagi?
Myślę, że tak. Koniec tysiąclecia, Francja mistrzem Europy, premiera nieśmiertelnej Nokii 3310, powrót na scenę Kylie Minoque, 5 złotych medali Iana Thorpe’a na IO i pewnie wiele innych.
A z chmielarskiego punktu widzenia?
Swoją premierę świętuje nowy chmiel, nazwany, a jakżeby inaczej, Millenium. Powstał w ramach programu rozwijania nowych odmian chmielu firmy John I. Haas.
Najważniejszym celem była zwiększona odporność na choroby i wydłużony czas przechowywania. Czy chmiel Millennium wyróżnia się czymś jeszcze?
Charakterystyka Odmiany Chmielu Millennium
Odmiana chmielu Millennium jest córką odmiany Nugget i posiada niezwykle wysoką zawartość alfa-kwasów na poziomie od 14,5% do 16,5%. Jest to chmiel supergoryczkowy.
Jak się zatem łatwo domyślić jest to chmiel stosowany do chmielenia na goryczkę.
Nie posiada on zbyt wielkich walorów aromatycznych, ale nie takie jest jego zadanie. Występują jednak wyczuwalne nuty trawiaste i żywiczne, lekko ziołowe. Czasami delikatnie gruszkowe lub ananasowe.
Charakterystyczna dla tej odmiany jest wysoka wydajność z hektara dochodząca do 3 ton.
Odmiana chmielu #millennium charakteryzuje się wysoką wydajnościa dochodzącą nawet do 3000 kilogramów #chmieloweCiekawostki
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
Aromaty chmielu Millennium
- Neutralny
- Delikatne nuty trawiaste
- Delikatne nuty żywiczne
- Delikatne nuty ziołowe
Skład chemiczny chmielu Millennium
- Alfa-kwasy: 14,5% – 16,5%
- Beta-kwasy: 4,3% – 5,3%
- Kohumulon: 28% – 32% alfa-kwasów
- Olejki chmielowe: 1,8 – 2,2 mL / 100g
- Mircen: 30% – 40%
- Humulon: 23% – 27%
https://www.kegconnection.com/millennium-hops/
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Millennium
Z udziałem chmielu Millennium można warzyć wszystkie rodzaje piwa, w których pożądana jest wysoka zawartość goryczki. Mowa tu oczywiście o pilsnerach i lagerach.
Ale nie tylko. Będzie również świetnym dodatkiem do piw górnej fermentacji.
Śmiało można nim dodawać goryczy w takich piwach jak Stout, angielskie oraz amerykańskie Ale. Na pewno nie będzie przeszkadzał też w winach jęczmiennych – Barleywine.
W praktyce, Millennium, znajdzie zastosowanie w większości różnych piw. Jego niska aromatyczność nie powinna przeszkadzać w żadnym piwie.
Należy tylko pamiętać, że jest to chmiel supergoryczkowy – stosować z umiarem 😉
- Lager
- Pilsner
- India Pale Ale
- American IPA
- American Pale Ale
- Amerykańskie Ale
- Angielskie Ale
- Stout
- Imperial Stout
- Barleywine
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl