Chmiel Lubelski: do Jakiego Piwa się Nadaje
Dosłownie kilka dni temu pisałem artykuł o tym, że angielski chmiel Fuggle zasługuje na miano legendy. Zatem skoro o legendach mowa to nie może w tym gronie zabraknąć chmielu Lubelskiego.
Chmiel cudownie aromatyczny, określany często wręcz jako odmiana super-aromatyczna. Zdaje się, że swego czasu został nawet okrzyknięty najbardziej aromatycznym chmielem na świecie. Nie mam źródła, więc musisz mi uwierzyć na słowo 😉
Moim zdaniem jest to odmiana mocno niedoceniana.
Jakiś czas temu trafiłem na artykuł, w którym autor zarzuca polskim chmielarzom, aby przestali wmawiać wszystkim, że chmiel Lubelski jest taki super, a zamiast tego ruszyli tyłki i zajęli się opracowywaniem nowych odmian chmielu, które będą nadążać za zmieniającymi się trendami.
A przynajmniej taki był przekaz. Nie to, żeby coś, ale to trochę tak jakby zarzucać piwowarom, że nie wymyślają nowych szczepów drożdży. Zarzut o tyle głupi co i bezpodstawny, jak i nieuwzględniający najważniejszego.
Tworzenie nowych odmian chmielu to nie jest szybki i łatwy proces.
Tylko posadzenie nowej odmiany oznacza 2-3 lata oczekiwania na rezultaty. Niektóre amerykańskie odmiany były rozwijane przez 15 lat zanim trafiły na rynek.
Jeśli chcemy tworzyć całkowicie nowe odmiany potrzebujemy współpracy chmielarzy i piwowarów oraz Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa. Do czego zachęcam.
A jak się okazuje, z chmielu Lubelskiego niektórzy potrafią wycisnąć bardzo dużo.
Charakterystyka Odmiany Chmielu Lubelski
W powyższym artykule znajdziesz też nieco o historii chmielu Lubelskiego oraz dowiesz się o innych polskich odmianach. Jest tam naprawdę wiele interesujących informacji.
Zdradzę tylko, że wiele stron internetowych niesłusznie podaje pochodzenie Lubelskiego od chmielu Żateckiego. Jeśli Cię to zaciekawiło to koniecznie kliknij 😉
Ok, to czym charakteryzuje się chmiel Lubelski?
O tym, że jest to chmiel super aromatyczny już wspomniałem. Nie wspomniałem natomiast, że jest to chmiel aromatyczny o szlachetnym charakterze. Co to oznacza?
Że posiada aromaty ziołowe, trawiaste, korzenne i nieco herbaciane i kwiatowe, zbliżone do chmieli szlachetnych. W tym zacnym gronie znajduje się Hallertauer, Tettnanger, Spalt oraz Żatecki.
Ja przy okazji zawsze dodaję też Lubelski.
Moim zdaniem zasługuje na miejsce przy tym stole i niczym wymienionym odmianom nie ustępuje. Jeśli my, Polacy, nie zatroszczymy się o promocję polskiego chmielu to nikt tego za nas nie zrobi.
Odmiany chmielu #Lubelski to nasza narodowa chmielarska duma 🙂 chmiel bardzo zasłużony i swego czasu okrzyknięty najbardziej aromatycznym chmielem na świecie. Co więcej Lubelski posiada charakter jak #chmnielSzlachetny i w niczym im nie ustępuje
Szyszka Chmielu Kliknij, aby Tweetnąć
A jak się przyjrzeć mu bliżej, to się okazuje, że chmiel Lubelski nie jest wcale taki nudny jak mogłoby się wydawać 😉
Aromaty chmielu Lubelski
- Ziołowe
- Trawiaste
- Korzenne
- Herbaciane
- Kwiatowe
- Nuty cynamonu
- Nuty bergamotki
- Nuty cytryny
Skład chemiczny chmielu Lubelski
- Alfa-kwasy: 3,0% – 5,0%
- Beta-kwasy: 2,5% – 4,0%
- Kohumulon: 25% – 30% alfa-kwasów
- Olejki chmielowe: 0,5 – 1,2 mL / 100g
- Mircen: 22% – 35%
- Humulon: 30% – 40%
https://www.hopsteiner.com/variety-data-sheets/Lubelski–Lublin/
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Lubelskim
Z chmielem Lubelskim można uwarzyć całe mnóstwo piw. I wcale nie przesadzam. Do szerokiego grona stylów piwnych wchodzą zarówno piwa dolnej jak i górnej fermentacji.
Zacznę od klasyki.
Stosując Lubelski do chmielenia na aromat w tradycyjnych i orzeźwiających Lagerach Pilsnerach po prostu nie może pójść źle. Z powodzeniem można go wykorzystać także do uwarzenia ale.
Warto poeksperymentować zwłaszcza z piwami typu Pale Ale.
Mowa tu oczywiście o India Pale Ale czy American Pale Ale, ale także American IPA. Rezultaty mogą być czasami bardzo zaskakujące.
- Lager
- Lekki Lager
- Pilsner
- Kolońskie
- Koźlak
- Porter Bałtycki
- Grodziskie
- India Pale Ale
- American IPA
- American Pale Ale
- Belgian Pale Ale
- Witbier
- Russian Imperial Stout
Damian
Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.
Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl