Charakterystyka Odmiany Chmielu Jarrylo

Chmiel Jarrylo: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Odmiana chmielu Jarrylo to amerykański chmiel nowofalowy wyhodowany przez American Dwarf Hop Association, w skrócie ADHA. Swoją premierę miała w 2013 roku, więc jest dosyć młoda.

 

Tak, wiem co myślisz – OMG, kolejny chmiel amerykański. Też muszę przyznać, że zaczyna się to robić trochę nudne. Na szczęście, odmiana Jarrylo jest warta uwagi.

 

Z co najmniej dwóch powodów.

 

Pierwszy jest taki, że nazwa Jarrylo pochodzi od… słowiańskiego boga płodności, Jaryło. Może nie jest to ściśle Polski akcent, ale jakoś tak od razu człowiek odczuwa sympatię do tego chmielu 🙂

 

Drugi powód to oczywiście to co każdy chmiel ma najcenniejszego. Czyli co konkretnie ma do zaoferowania. I tu również chmiel Jarrylo wypada bardzo obiecująco.

 

Kombinacja goryczkowo-smakowo-aromatyczna jest zdecydowanie warta uwagi.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Jarrylo

Odmiana chmielu Jarrylo jest często określana jako odmiana aromatyczna. Co może nie jest błędne, ale chyba bliżej jej do odmiany uniwersalnej i tak moim zdaniem powinna być klasyfikowana.

 

Ze względu na raczej unikatową paletę aromatyczną doskonale sprawdzi się do chmielenia na smak i aromat. Możesz spodziewać się aromatów banana, pomarańczy i gruszki oraz nut korzennych i trawiastych.

 

Jest to naprawdę przyjemna kompozycja i pobudza wyobraźnię 😉

 

Bardzo dobrze sprawdzi się również podczas chmielenia na goryczkę. Solidna zawartość alfa-kwasów sugerowałaby, że będzie ona dosyć mocna, ale jest zaskakująco przystępna.

Odmiana chmielu #JarryloHops zawdzięcza swoją nazwę słowiańskiemu bogowi płodności, fajny swojski akcent 🙂 jeśli chodzi o aromaty to możesz spodziewać się aromatów banana, pomarańczy i gruszki oraz nut korzennych i trawiastych #chmieloweAromaty

 

Aromaty chmielu Jarrylo

  • Bananowy
  • Gruszkowy
  • Pomarańczowy
  • Nuty korzenne
  • Nuty trawiaste

 

Skład chemiczny chmielu Jarrylo

  • Alfa-kwasy: 15,0% – 17,0%
  • Beta-kwasy: 6,0% – 7,5%
  • Kohumulon: 34% – 37% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 3,6 – 4,3 mL / 100g
    • Mircen: 40% – 55%
    • Humulon: 15% – 18%

 

http://adha.us/varietals/jarrylo-adha-881 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Jarrylo

Ze względu na swoją dualność oraz ciekawą paletę dostępnych smaków i aromatów, chmiel Jarrylo jest chmielem bardzo uniwersalnym. Sprawdzi się świetnie w wielu różnych rodzajach piwa.

 

Pierwotnie, odmiana Jarrylo była bardzo chętnie stosowana do poczciwych Lagerów i Pilsnerów. Oczywiście za sprawą wysokiej zawartości alfa-kwasów, ale także walorów aromatycznych.

 

A kiedy myślę o aromatach jakie oferuje to od razu myślę o jakimś Pale Ale.

 

Albo pszeniczniaku ze względu na aromat bananów.

 

Aczkolwiek, wygląda na to, że nie jest to takie proste. O ile w przypadku piw pszenicznych nie powinno być większych problemów, o tyle z Pale Ale może być różnie.

 

Przeglądając zagraniczne fora można zauważyć, że zdania na temat chmielu Jarrylo są podzielone. Jak się okazuje doświadczeni piwowarzy nie rekomendują go do single hopów.

 

Trzeba czasu i eksperymentów, żeby wyciągnąć z niego co najlepsze.

 

Podobnie może być w przypadku American Pale Ale czy innej wersji Pale Ale. 

 

Na początek lepiej warzyć mniejsze ilości i metodą prób błędów dobierać do Jarrylo najlepsze rozwiązania. Oraz kminić z jakimi innymi odmianami współgra najlepiej.

 

Za jakiś czas dam znać jak nam poszło. Jeśli chcesz to też możesz podzielić się swoimi doświadczeniami 😉 nie jest to najprostszy chmiel do warzenia, ale chyba warto. Powodzenia!

 

  • Lager
  • Lekki Lager
  • Pilsner
  • Pszeniczne
  • Hefeweizen
  • Witbier
  • American Pale Ale
  • American IPA
  • Imperial IPA
  • Double IPA
  • New England IPA
  • Belgijskie Ale
  • Saison
  • Bière de Garde
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Jarrylo

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej