Charakterystyka Odmiany Chmielu Hersbrucker

Chmiel Hersbrucker: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Hersbruck to niewielkie miasto w Bawarii, liczące 12 tysięcy mieszkańców i niecałe 23 km2. Powierzchniowo jak Chojnice, liczba ludności mniejsza niż Władysławowo.

 

Wedle zwykłej klasyfikacji jest to miasteczko jakich pełno na całym świecie, o których nikt nawet nie słyszał. I o Hersbruck nie wiedziałby nikt, gdyby nie Hersbrucker.

 

Z chmielarskiego punktu widzenia jest to prawdziwa metropolia.

 

Chociaż pewnie nie wszyscy wiedzą, że nazwa chmielu Hersbrucker pochodzi właśnie od nazwy miasta. Ale to nieważne, tak jak nieważne są liczby dotyczące bawarskiego miasteczka.

 

Ważniejsze są inne liczby, bo Hersbrucker w 1997 roku stanowił 14% niemieckiej produkcji chmielu. Niemcy przeważnie odpowiadają za około 35% światowej produkcji chmielu.

 

Wiesz co to oznacza?

 

Hersbrucker w szczytowym momencie stanowił 5% całego chmielu dostępnego na świecie. Przecież to jest obłędnie dużo. Dla przykładu Cascade to tylko 10% amerykańskiego chmielu.

 

A Amerykanie produkują nieznacznie więcej chmielu, są to wartości bardzo zbliżone. Sukces chmielu Hersbrucker był więc ogromny. A jak to wygląda obecnie?

 

Można powiedzieć, że historia kołem się toczy.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Hersbrucker

Nie tylko kołem się toczy, ale potrafi być też ironiczna. Odmiana chmielu Hersbrucker została wprowadzona na rynek aby zastąpić Hallertauer Mittelfrüh. I z tego zadania wywiązała się znakomicie.

 

Hersbrucker to chmiel aromatyczny o zbalansowanym kwiatowym, owocowym i korzennym aromacie. Doskonale pasujący do świecących sukcesy na całym świecie Lagerów.

 

Ale jak to zazwyczaj bywa coś się kończy, a coś się zaczyna. 

 

Wielkość produkcji odmiany chmielu Hersbrucker zaczęła systematycznie spadać wraz z pojawieniem się na rynku… Hallertauer Tradition. I tu jest właśnie ta ironia 🙂

 

Główną przyczyną była wyższa zawartość alfa-kwasów, których świat potrzebuje. 

Odmiana chmielu #Hersbrucker w 1997 roku odpowiadała za 14% niemieckiej produkcji chmielu. To ilość wręcz ogromna, bo obecnie z Niemiec pochodzi około 35% światowej produkcji. W tamtych czasach to było jeszcze więcej #chmielowaGwiazda

 

I chociaż powstawały kolejne wersje, jak Hersbrucker Pure czy Hersbrucker Red-Stem to nigdy nie zyskały one takiego uznania jak oryginał. Chmiel Hersbrucker już nigdy nie wrócił na szczyt.

 

Ale ciągle jest uprawiany z sukcesami, chmielarskie życie toczy się dalej.

 

Czasami można go spotkać pod nazwami takimi jak Hersbrucker Late czy Hersbrucker Spaet. I chociaż już nie tak popularny, to dalej jest ten sam doskonały chmiel aromatyczny.

 

Aromaty chmielu Hersbrucker

  • Kwiatowy
  • Owocowy
  • Korzenny

 

Skład chemiczny chmielu Hersbrucker

  • Alfa-kwasy: 1,5% – 4,0%
  • Beta-kwasy: 2,5% – 6,0%
  • Kohumulon: 17% – 25% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,5 – 1,0 mL / 100g
    • Mircen: 15% – 30%
    • Humulon: 20% – 30%

 

https://www.yakimavalleyhops.com/Hallertau_Hersbrucker 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Hersbrucker

Na pytanie jakie piwo można uwarzyć z chmiele Hersbrucker automatycznie pojawia się tylko jedna odpowiedź: Lager. Ale to nie wszystko, możliwości są znacznie większe.

 

I nie mam tu na myśli wyłącznie Pilsnera 😉 na pewno dobrze sprawdzi się w piwach pszenicznych, jak Dunkelweizen, Hefeweizen czy Pszeniczny Koźlak.

 

A to oznacza również klasycznego Koźlaka.

 

Do tego Kolońskie, Helles, może nawet lżejsze Ale lub Cask Ales z beczki czy Marcowe. Może nawet jakiś Saison. 

 

  • Lager
  • Pilsner
  • Dunkelweizen
  • Hefeweizen
  • Weizenbock
  • Koźlak
  • Helles
  • Kolońskie
  • Cask Ale
  • Marcowe
  • Saison
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Hersbrucker

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej