Charakterystyka Odmiany Chmielu Herkules

Chmiel Herkules: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Musisz przyznać, że słowo Herkules przywołuje na myśl coś potężnego. Niekoniecznie od razu musi to być jakiś superbohater czy mityczny heros. Jest w tym po prostu zaklęta jakaś siła.

 

A skoro czytasz ten tekst to już wiesz, że istnieje również taka odmiana chmielu. Herkules to niemiecki chmiel, który debiutował na rynku dosyć niedawno, bo w 2005 roku.

 

Nazwa raczej ambitna, sugerująca, że to nie przelewki. Czy spełnia oczekiwania?

 

O tym za chwilę, bo chciałem poruszyć jeszcze jedną kwestię. Chmiel Herkules powstał w instytucie w Hüll i jest córką Hallertauer Taurus oraz specjalnie wyselekcjonowanej linii męskiej.

 

Cel jaki postawiono przed nową odmianą była wysoka wydajność, wysoka zawartość alfa-kwasów oraz wysoka odporność na choroby. Prace ruszyły w 1994 roku i trwały 10 lat.

 

Tworzenie nowych odmian chmielu nie jest proste, ale na Herkulesa warto było czekać.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Herkules

Odmiana chmielu Herkules to trochę taki buntownik. Niby chmiel nowofalowy, bo z datą urodzenia rok 2005, ale dosyć klasyczny. Niby klasyczny, ale z nowoczesnym sznytem.

 

Jedno jest pewne, Herkules to chmiel dualny, którym można chmielić piwo zarówno na goryczkę jak i na aromat. Poziomu alfa-kwasów nie powstydziłby się żaden chmiel goryczkowy.

 

Kompozycja aromatów również przemawia na korzyść Herkulesa.

 

Mamy tu dostępne aromaty mocno chmielowe, korzenne i kwiatowe z nutami sosny i melona. Czasami można wyczuć nuty pieprzu, co nawiązuje do korzennych aromatów.

 

Odmiana chmielu Herkules jest bardzo wyrazista w swoich aromatach, smakach oraz w goryczce i w pełni zasługuje na swoje imię. Niewątpliwie jest w tym moc.

 

Chmiel Herkules to Herkules jak się patrzy.

 

Co więcej, zapewnia bardzo dużą wydajność, na poziomie ponad 2,5 tony z hektara i posiada wysoką odporność na choroby. Wszystko to wpływa na jego wielką popularność.

Odmiana chmielu #Herkules jest bardzo wyrazista w swoich aromatach, smakach oraz w goryczce i w pełni zasługuje na swoje imię. Niewątpliwie jest w tym moc. Zapewnia też dużą wydajność i jest odporna na choroby. #chmielHerkules jak się patrzy

 

Aromaty chmielu Herkules

  • Mocno chmielowy
  • Korzenny
  • Kwiatowy
  • Nuty sosnowe
  • Nuty melonowe

 

Skład chemiczny chmielu Herkules

  • Alfa-kwasy: 12,0% – 17,0%
  • Beta-kwasy: 4,0% – 5,5%
  • Kohumulon: 32 – 38% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 1,6 – 2,4 mL / 100g
    • Mircen: 30% – 50%
    • Humulon: 30% – 45%

 

https://www.johnihaas.com/wp-content/uploads/2015/01/Herkules.pdf 

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Herkules

Ze względu na swoje doskonałe walory goryczkowe odmiana chmielu Herkules znajdzie zastosowanie we wszelkiej maści rodzajach piwa. Zarówno dolnej jak i górnej fermentacji.

 

Chmiel Herkules świetnie sprawdzi się w klasycznych i orzeźwiających Lagerach i Pilsnerach oraz mniej popularnych piwach w naszych stronach jak Munich Dunkel czy Helles.

 

Myślę, że całkiem dobrze odnajdzie się także w Stoucie i Koźlaku.

 

Warto go wypróbować w niemieckich i belgijskich Ale, a także w India Pale Ale czy amerykańskim pszeniczniaku. A może nawet w Barleywine.

 

  • Pilsner
  • Lager
  • Altbier
  • Munich Dunkel
  • Munich Helles
  • Kellerbier
  • Niemieckie Ale
  • Belgijskie Ale
  • Blonde Ale
  • India Pale Ale
  • Czarne IPA
  • Amerykańskie Pszeniczne
  • Imperial Stout
  • Koźlak
  • Barleywine
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Herkules

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email