Charakterystyka Odmiany Chmielu Glacier

Chmiel Glacier: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 2 min

Odmiana chmielu Glacier (lodowiec) jest jedną z wielu reprezentantów amerykańskich chmieli nowofalowych. Jest jednak na swój sposób wyjątkowa.

 

W Stanach Zjednoczonych za większość odmian wyhodowanych w ostatnich kilku dekadach odpowiadają prywatne potężne chmielowe koncerny. Takie jak Haas-Barth czy Hopsteiner.

 

Ewentualnie nieco mniejsi producenci, ale ciągle o sporym zapleczu rozwojowym.

 

W niektórych przypadkach jest to rezultat kooperacji pomiędzy firmą prywatną a amerykańskim departamentem rolnictwa (USDA). A czasami jest to rezultat współpracy USDA z uczelniami.

 

Nie są to może jakieś marginalne przypadki, ale nie ma ich znowu aż tak dużo. Rezultatem takiej właśnie współpracy pomiędzy USDA oraz Uniwersytetem Stanu Waszyngton jest Glacier.

 

Co ciekawe, jest to podobno genetyczna mieszanka aż 9 różnych odmian.

 

Chmiel Glacier pojawił się na rynku w 2000 roku i wygląda na to, że przynajmniej na juesowej scenie piwowarskiej zagości na dłużej. A jak będzie w Polsce i w Europie?

 

Na naszym rynku chmiel ten jest dostępny, ale chyba nie święci wielkich sukcesów.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Glacier

Moim zdaniem odmiana chmielu Glacier jest w naszej części świata trochę niedoceniana. Z drugiej strony, na rynku jest dostępnych naprawdę całe mnóstwo różnych odmian.

 

Nie wszystkim odmianom jest dane zawojować świat. Chmiel Glacier to odmiana dualna, więc doskonale nada się do chmielenia na aromat oraz na goryczkę.

 

Glacier jest ceniony za niski poziom kohumulonu, zapewniając gładką goryczkę.

 

A co ma do zaoferowania oprócz tego? Bardzo przyjemną paletę aromatów. Korzenne, drzewiaste, cytrusowe, z nutami gruszki i moreli. Może także nieco ziemiste i kwiatowe.

Aromaty chmielu Glacier

  • Chmielowy
  • Korzenny
  • Drzewiasty
  • Cytrusowy
  • Nuty gruszki
  • Nuty moreli

 

Skład chemiczny chmielu Glacier

  • Alfa-kwasy: 3,3% – 9,7%
  • Beta-kwasy: 5,4% – 9,5%
  • Kohumulon: 11% – 13% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,7 – 1,6 mL / 100g
    • Mircen: 33% – 62%
    • Humulon: 24% – 36%

 

https://glacierhopsranch.com/wp-content/uploads/2017/09/ghr-us-hop-varieties-2017.pdf

Odmiana chmielu #Glacier jest ceniona za niski poziom kohumulonu, zapewniając gładką goryczkę. Oprócz tego posiada piękną paletę aromatów: korzenne, drzewiaste, cytrusowe, a do tego nuty gruszki i moreli #chmielNowofalowy

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Glacier

Lista piw jakie można uwarzyć z wykorzystaniem odmiany chmielu Glacier jest dosyć pokaźna. Oczywiście, głównie z powodu swojej dualności, ale także z powodu zbalansowanej goryczki i przyjemnych aromatów.

 

Extra Special Bitter, India Pale Ale, American Pale Ale, Pszeniczne to tylko kilka rodzajów piwa jakie będą doskonałym zastosowaniem dla Glaciera. Naprawdę, bardzo uniwersalny chmiel.

 

  • Extra Special Bitter
  • India Pale Ale
  • Steam Beer
  • American Pale Ale
  • Belgian Pale Ale
  • American IPA
  • Pszeniczne
  • Stout
  • Porter
  • Russian Imperial Stout
  • Amber Ale
  • Amerykański Lekki Lager
  • Irlandzkie Czerwone Ale
  • Saison
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Glacier

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email