Charakterystyka Odmiany Chmielu Gargoyle

Chmiel Gargoyle: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Odmiana chmielu Gargoyle to pewnie jedna z najmniej znanych odmian. I nie mam tutaj na myśli wyłącznie Polski, ale również jej ojczystych Stanów Zjednoczonych.

 

Co ciekawe, nie jest to odmiana zapomniana czy już nieuprawiana. Jest ona stosunkowo młoda, co może być jedną z przyczyn. Po prostu jeszcze nie zdążyła zaistnieć na rynku.

 

Innym powodem może być średnio atrakcyjna nazwa.

 

Gargoyle po polsku to Gargulec, lub inaczej Rzygacz. W obu przypadkach niezbyt smakowicie. Jest to ozdobne zakończenie rynny dachowej.

 

Powód może być jeszcze inny. Chmiel Gargoyle® nie posiada wielomilionowego wsparcia z żadnej ogromnej chmielarskiej korporacji. Jest to autorski chmiel farmy Hops-Meister z północnej Kaliforni.

 

I właśnie dlatego chciałbym przybliżyć ten chmiel polskim HopHeadom.

 

Uprawa chmielu to wspaniała sprawa, ale jednocześnie cholernie wymagająca. Chmielarstwo to trudny biznes bez względu na to, w jakim kraju. My, mali producenci musimy się wspierać 🙂

 

A szczerze mówiąc, chmiel Gargoyle zapowiada się kapitalnie.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Gargoyle

Hops-Meister określa chmiel Gargoyle jako chmiel dualny, czyli taki, który można stosować zarówno podczas chmielenia na goryczkę, smak i aromat, w zależności od tego na jakim etapie zostanie dodany.

 

Oficjalna zawartość alfa-kwasów nie jest może powalająca, ale chmiel Gargoyle pochodzi od nieuprawianego już California Cluster, który był chmielem goryczkowym.

 

Myślę, że można zaryzykować.

Odmiana chmielu #Gargoyle pochodzi od nieuprawianego już California Cluster i posiada wspaniałą kombinację aromatów w postaci cytrusów i mango oraz innych owoców tropikalnych. Do tego delikatne, ale wyczuwalne nuty kwiatowe #rzadkieChmiele

 

Ważniejsze są natomiast aromaty i tutaj Gargoyle oferuje wspaniałą kombinację cytrusów i mango oraz innych owoców tropikalnych. Do tego delikatne, ale wyczuwalne nuty kwiatowe.

 

Ja jestem kupiony!

 

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o ich farmie oraz uprawie chmielu w Stanach Zjednoczonych koniecznie zajrzyj na ich Facebooka i Instagrama.

 

https://www.facebook.com/officialhopsmeister/

https://www.instagram.com/hops_meister/ 

 

Aromaty chmielu Gargoyle

  • Cytrusowy
  • Mango
  • Owoców tropikalnych
  • Nuty kwiatowe

 

Skład chemiczny chmielu Gargoyle

  • Alfa-kwasy: 4,0% – 7,5%

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Gargoyle

Odmiana chmielu Gargoyle świetnie sprawdzi się w takich piwach jak American Pale Ale oraz India Pale Ale. Nie zaszkodzi też wypróbować jej przy okazji warzenia poczciwego lager.

 

Ze względu na aromaty zdecydowanie polecam piwa górnej fermentacji. Warto wyciągnąć z tego chmielu jego pełny potencjał.

 

Ciekawostką jest to, że chmiel ten całkiem nieźle spisuje się do chmielenia na świeżo.

 

https://untappd.com/b/social-kitchen-and-brewery-fresh-hop-gargoyle/1697330 

https://untappd.com/b/stone-brewing-stone-pilot-brew-wet-hop-ipa-w-gargoyle-hops/808317 

 

Ogólne oceny może nie są powalające, ale trzeba pamiętać, że piwa chmielone świeżym chmielem są nieco inne i nie każdemu muszą przypaść do gustu.

 

Ja na pewno chętnie bym spróbował i chyba zapytam o sadzonkę 🙂

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Gargoyle

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej