Charakterystyka Odmiany Chmielu Early Prolific

Chmiel Early Prolific: Historia Brytyjskiego Chmielarstwa

Czas czytania: około 2 min

Pora na odrobinę chmielowej historii. Zapewne wiele osób nigdy nie słyszało o chmielu zwanym Early Prolific. Spokojnie, nie jest to żadna ujma na honorze.

 

Może się mylę, ale nie wydaje mi się, aby ten chmiel był obecnie w ogóle uprawiany. Dlaczego więc piszę o nim artykuł? Warto czasami dowiedzieć się więcej o tym co było kiedyś.

 

Chociażby po to, żeby docenić to co jest teraz.

 

A obecnie mamy naprawdę dużo. Setki odmian chmielu, tysiące aromatów i zapewne dziesiątki różnych goryczek jakie te chmiele potrafią nam zapewnić.

 

Naturalnie, co za tym wszystkim, również nieskończona ilość doznań smakowych i aromatycznych przygotowanych przez kreatywnych piwowarów.

 

Powstanie odmiany chmielu Early Prolific to najprawdopodobniej rok 1852.

 

Tak, 1852! Jest to jedna z najstarszych znanych odmian, starsza od słynnej odmiany Fuggle o blisko 15 lat. Prawdziwa podróż w czasie 🙂

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Early Prolific

Chmiel Early Prolific jest pochodzenia angielskiego. Niestety, nie wiadomo dokładnie od jakich odmian pochodzi. Prawdopodobnie jest to krzyżówka dzikich angielskich odmian.

 

Charakterystyczna dla Early Prolific jest… bardzo niska wydajność.

 

Zbiory z hektara kształtowały się na poziomie 500-600 kg z hektara. Jest to zdecydowanie zbyt mało, żeby uprawa mogła być opłacalna. Zapewne dlatego ta odmiana jest już praktycznie niedostępna.

 

Kolejnym powodem jest niska odporność na choroby oraz kiepski ogólny skład chemiczny. Wszystko to sprawia, że jest obecnie chmielem praktycznie zapomnianym.

 

Czy ma jakieś zalety? 

 

Może być wartościowy przy tworzeniu nowych odmian aromatycznych.

Odmiana chmielu #EarlyProlific jak na dzisiejsze standardy nie jest specjalnie “udana”. Posiada niską wydajność oraz kiepską odporność na choroby. Skład chemiczny też nie zachwyca. Ale podobno może być wartościowa przy tworzeniu nowych odmian #chmieloweCiekawostki

 

Aromaty chmielu Early Prolific

  • Brak informacji

 

Skład chemiczny chmielu Early Prolific

  • Alfa-kwasy: 4,7%
  • Beta-kwasy: 2,2%
  • Kohumulon: 23% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 0,5 mL / 100g
    • Mircen: <50%
    • Humulon: 21%

 

https://freshops.com/usda-named-hop-variety-descriptions/#usda_id_21276

Chmiel Early Prolific: Historia Brytyjskiego Chmielarstwa

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej



Share on facebook


Share on google


Share on twitter


Share on linkedin


Share on pinterest


Share on print


Share on email