Charakterystyka Odmiany Chmielu Dana

Chmiel Dana: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 2 min

Po krótkiej wirtualnej wycieczce do Kaliforni wracamy na europejski kontynent. A dokładniej do Słowenii. Tak swoją drogą to już dawno nie było u nas słoweńskiego chmielu.

 

Dzisiejszy wpis jest dedykowany odmianie chmielu o nazwie Dana. Jak to zazwyczaj bywa przy okazji chmieli słoweńskich, Dana posiada także drugą nazwę – Styrian Dana.

 

Czasami określana także jako Extra Styrian Dana.

 

Czy odmiana chmielu Dana jest naprawdę taka extra? Zapowiada się na to, że faktycznie jest to bardzo dobry chmiel. Już samo jej pochodzenie świadczy o tym, że może być ciekawie.

 

Matką Dany jest słynny niemiecki Hallertau Magnum. Ojciec natomiast to dziki chmiel słoweński. Odmiany chmielu powstałe z połączenia chmielu szlachetnego i dzikiego często dają świetne rezultaty.

 

I dokładnie tak jest w przypadku odmiany Dana.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Dana

Zanim przejdę do charakterystyki chmielu Dana muszę wspomnieć o tym, że jest to chmiel dualny. Lub jak kto woli uniwersalny. Może być stosowany do chmielenia na goryczkę, aromat i smak.

 

W swojej palecie posiada intensywne chmielowe aromaty oraz subtelniejsze nuty kwiatowe i cytrusowe. Bardzo fajna kombinacja. Dana zapewnia też mocną goryczkę.

 

Co więcej, okazuje się, że chmiel ten świetnie się sprawdza w Single Hopach.

 

Tak tylko dla przypomnienia są to piwa, których aromat i goryczka pochodzi z tylko jednej odmiany chmielu. Oprócz powyższej IPA is dead od BrewDog znajdzie się jeszcze kilka pozycji.

Odmiana chmielu #Dana w swojej palecie posiada intensywne chmielowe aromaty oraz subtelniejsze nuty kwiatowe i cytrusowe. Dana zapewnia też mocną goryczkę. W związku z czym świetnie się sprawdza w #SingleHop

 

Aromaty chmielu Dana

  • Chmielowy
  • Nuty kwiatowe
  • Nuty cytrusowe

 

Skład chemiczny chmielu Dana

  • Alfa-kwasy: 12,5% – 18,8%
  • Beta-kwasy: 4,2% – 6,0%
  • Kohumulon: 28% – 31% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 2,4 – 3,9 mL / 100g
    • Mircen: 42% – 60%
    • Humulon: 15% – 22%

 

https://www.hmezad.si/en/izdelek/extra-styrian-dana-en/

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Dana

Odmiana chmielu Dana najlepiej odnajdzie się w piwach górnej fermentacji, jak India Pale Ale oraz inne Pale Ale. Zwłaszcza w wydaniu Single Hop, o czym wspominałem wyżej.

 

Myślę też, że ze względu na naprawdę dobre walory goryczkowe warto wykorzystać ją także w tradycyjnych Lagerach oraz Pilsnerach. Poziom alfa-kwasów mówi sam za siebie i na pewno nie pożałujesz.

 

Podsumowując – Dana zdecydowanie jest extra 😉

 

  • Lager
  • Pilsner
  • India Pale Ale
  • Belgian Ale
  • Różne Pale Ale
  • Single Hop
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Dana

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej