Charakterystyka Odmiany Chmielu Chinook

Chmiel Chinook: do Jakiego Piwa się Nadaje

Czas czytania: około 3 min

Odmiana chmielu Chinook. Mam wrażenie, że nawet średnio zorientowanym uczestnikom kraftowej rewolucji tego chmielu specjalnie przedstawiać nie trzeba. Prawdziwa ikona.

 

Chinook pojawił się na rynku amerykańskim w 1985 roku, idealnie wpasowując się w początek kraftowej rewolucji w Stanach Zjednoczonych. Nawet 30 lat po premierze był 3 najbardziej popularnym chmielem.

 

Mija 35 lat i nie wygląda na to, żeby chmiel Chinook gdzieś się wybierał.

 

Dlaczego jest to ciągle tak popularna odmiana? Jeśli miałbym wskazać tylko jedną przyczynę sukcesu to moim zdaniem jest to jej uniwersalność. 

 

Jest to chmiel, który będzie pasował do niemal każdego stylu, na każdym etapie warzenia. Poza tym świetnie komponuje się z innymi odmianami dając wspaniałe rezultaty.

 

Ale nie uprzedzajmy faktów.

 

Zastanawiałeś się może skąd ta niezwykła nazwa? Chinook? Pochodzi ona od indiańskiego plemienia, żyjącego w stanach Oregon i Waszyngton. Po polsku są to Czinukowie.

 

Charakterystyka Odmiany Chmielu Chinook

Wracając do tematu, odmiana chmielu Chinook to odmiana dualna, chociaż w tym przypadku najlepiej pasuje określenie odmiana uniwersalna. I nie ma w tym żadnej przesady.

 

Można ją stosować na każdym etapie gotowania, do chmielenia na goryczkę, na smak i na aromat. Pierwotnie wykorzystywana wyłącznie w tym pierwszym celu. Był ku temu dobry powód.

 

Chmiel Chinook zapewnia czystą goryczkę wysokiej jakości.

 

Jednakże, może przejawiać nieco szorstkości przy większych ilościach.

 

A jak to wygląda w przypadku aromatów? Kompozycja korzenno-sosnowa, z orzeźwiającymi nutami grejpfruta robi bardzo dobre wrażenie.

 

Niezwykle przyjemna paleta smakowo-aromatyczna znajdzie zastosowanie w wielu stylach. Co ważne, całość nie przytłacza i jest dobrze zbalansowana.

#Chinook to odmiana niezwykle uniwersalna. Po pierwsze dlatego, że można ją wykorzystywać do #chmielenie na goryczkę, na smak oraz na aromat. Kolejnym powodem jest dobrze zbalansowana paleta smakowo-aromatyczna, która znajdzie zastosowanie w wielu stylach.

 

Aromaty chmielu Chinook

  • Korzenne
  • Sosnowe
  • Nuty grejpfrutowe

 

Skład chemiczny chmielu Chinook

  • Alfa-kwasy: 12,0% – 14,5%
  • Beta-kwasy: 3,0% – 4,5%
  • Kohumulon: 27% – 31% alfa-kwasów
  • Olejki chmielowe: 1,0 – 2,5 mL / 100g
    • Mircen: 25% – 35%
    • Humulon: 15% – 20%

 

https://shop.yakimachief.com/chinook.html

 

Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Chinook

Odmiana chmielu Chinook posiada naprawdę ogromne możliwości jeśli chodzi o możliwe style. Prawdę mówiąc, znalezienie rodzaju piwa, do którego Chinook nie będzie pasował sprawia mi nie lada trudność.

 

Moim zdaniem spokojnie znajdzie zastosowanie w całej gamie piw z dolnej i górnej fermentacji. Poczynając na Lagerach, przez India Pale Ale aż na Russian Imperial Stout kończąc.

 

W zależności od osobistych preferencji piwowara do niektórych może pasować lepiej, do innych gorzej…

 

Ale z każdym znajdzie wspólny język 😉 

 

  • Steam Beer
  • Pszeniczne
  • Witbier
  • Kolońskie
  • Dubbel
  • Tripel
  • Marcowe
  • Bière de Garde
  • Helles
  • India Pale Ale
  • American IPA
  • Belgijskie IPA
  • Double IPA
  • Imperial IPA
  • American Pale Ale
  • Brązowe Ale
  • Winter Ale
  • Bitter
  • Extra Special Bitter
  • Stout
  • Imperial Stout
  • Porter
  • Russian Imperial Stout
  • Porter Bałtycki
  • Lager
  • Amerykański Lager
  • Pilsner
  • Barleywine
  • Saison
Jakie Piwo Można Uwarzyć z Chmielem Chinook

Damian

Damian

Uczący się całe życie pasjonat chmielu i miłośnik stanu skrajnego wyczerpania.

Współzałożyciel strony szyszkachmielu.pl

Podaj Dalej

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email